Lila k’o iz kabla!

PRAVE VJEŠTAČKU KIŠU ZBOG PAKLENIH VRUĆINA: Dubai se tehnologijom i inovacijama bori protiv temperatura iznad 50 stepeni

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Neizdržive temperature u Dubaiju uskoro bi mogle da se trajno spuste zahvaljujući vještačkoj kiši.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović.

Ujedinjeni Arapski Emirati i posebno grad Dubai finansiraju tehnološke projekte koji će sniziti sve teže podnošljive ljetnje vrućine.

Nerijetko dnevna temperatura prelazi 50 stepeni Celzijusovih, a kiše nema mjesecima, kao ni prirodnog osvježenja u bilo kom obliku.

S obzirom na to da takva situacija značajno otežava život svima, Dubai je riješio da se okrene tehnologiji, kako bi se situacija promenila.

Dronovi koji kontrolišu vremenske uslove električnim impulsima i usmjeravanjem u precizno određenom pravcu su jedan od projekata vrednih više od 15 miliona dolara, koji su uspješno testirani u Dubaiju.

Što se tiče načina rada dronova, poznato je da oni oblake podstiču električnim nabojem koji potom stvara kapljice. Prema objašnjenju naučnika, zbog ovog takozvanog “vjštačkog punjenja“ oblaka vjerovatnoća da će kapljice pasti kao kiša je drastično povećana i to se zaista i odigralo tokom testova u Dubaiju. Izazov za naučnike i dalje je veličina kapljice kiše, koja mora da bude dovoljnog obima da bi uspješno stigla do zemlje i pala na tlo, a ne da se usput rasprši ili osuši.

Tokom testova u Dubaiju kiša je zaista lila u određenim djelovima grada koje su dronovi nadletali u takozvanim jatima ispaljujući električne zrake, dok su neki testovi, takođe uspješno održani i u drugim djelovima UAE-a. Koliko se klima tamo promijenila govori i podatak da je u ovom dijelu godine u Dubaiju i većini Emirata prosečno bilježena temperatura oko 41 stepen Celzijusa, dok se trenutno bilježi i preko 50!

Iako su testovi bili uspješni, neki naučnici plaše se dugotrajnog uticaja na mikroklimu, kao i šta bi to moglo da uradi na širem planu. Tokom stvaranja jake vještačke kiše neplanirano je nastao i lagan vjetar i električna pražnjenja, koja su kod nekih naučnika izazvala sumnju u to koliko daleko bi se smjelo ići sa ovakvim vještačkim klimatskim tvorevinama.

S druge strane, ovi dronovi su dio nacionalnog UAE-a tehnološkog sistema, koji je umrežen i omogućava izdavanje upozorenja građanima i posebno vozačima kada će i u kojim djelovima grada padati kiša, kao i kojeg intenziteta, jer je ljudi u ovo doba godine, kada kiša praktično tu nikad i ne pada, ne očekuju i kako bi mogli na vrijeme da preduzmu sve mjere predostrožnosti.

Kako se vama čini ovaj plan Dubaija i Emirata?

Tagovi