Korisnici ispaštaju

TELEFONI SKUPLJI BEZ HUAWEI KONKURENCIJE: Povlačenje sa tržišta loše uticalo na prodajne cene ostalih proizvođača

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Zbog povlačenja Huawei kompanije sa tržišta najviše su izgubili korisnici, koji telefone sad plaćaju skuplje.

Izvor: SmartLife / Counterpoint Research

Kompanija Counterpoint Research objavila tromesečni izveštaj o stanju tržišta mobilnih telefona, koje se značajno razlikuje po nekoliko tačaka.

Pre svega tu je sve više 5G telefona, zatim da su telefoni skuplji zbog potiskivanja Huawei kompanije i na kraju je i pritisak na Apple i Samsung od Xiaomi, OPPO, OnePlus, VIVO i Realme brendova.

Tokom prvog tromesečja 2021. godine u središnjem segmentu u cenovnoj klasi od 250 do 500 dolara i od 500 do 700, polovina prodatih telefona je imala 5G podršku.

To je ogroman rast u odnosu na poslednji kvartal kad je tek petina prodatih telefona u pomenutim cenovnim klasama imala 5G podršku.

Potiskivanje Huawei kompanije, koja je bila izuzetno jaka u cenovnoj klasi od 250 do 500 i ispod 250 dolara rezultiralo je povećanjem prodaje skupljih telefona. To se desilo zato što je većina proizvođača, koja je ugrabila Huawei deo tržišta, nudila telefone do i oko 500 dolara, pa su korisnici bili prinuđeni da kupuju skuplje telefone, objašnjava analitička kompanija.

Huawei je dosta pauzirao s predstavljanjem novih modela u Evropi i drugim delovima sveta i tek nedavno je, nakon premijere Huawei Mate 40 serije predstavio model Huawei Nova 8i.

Trenutno vlada kriza tržišta oko 250 i ispod 250 dolara, jer većina proizvođača trenutno ignoriše taj tržišni segment.

Xiaomi, Oppo i OnePlus zabeležili su najveći kvartalni rast i čak imaju priliku da ugroze i najveće rivale, kompanije Apple i Samsung u flagship kategoriji. Njima se pridružuju i VIVO i Realme, koji nude povoljnije telefone vrlo sličnih karakteristika.

Takođe, svih pet proizvođača uskoro će predstaviti i svoje savitljive modele, po kojem je poznata pre svih kompanija Samsung, a Apple još uvek traži najbolji način da napravi takav jedan uređaj.

Vivo X60 Pro zvanično predstavljanje (MobIT)
Izvor: Sparrows News

Tagovi