Ispunjava zadato

TESTIRALI SMO REALME 8 PRO: Šta sve nudi za manje od 300 eura i zašto da odaberete baš ovaj telefon

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Kompanija realme igrala je na sigurno modelom 8 Pro, ali to nikako ne znači da je ovo običan telefon - ni dizajnom, ali ni funkcijama. Pogledajmo zajedno šta realme 8 Pro nudi korisnicima.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kompanija realme konačno se aktivirala i kod nas i nakon realme 6S i realme 7 serije stigla nam je i najnoviji dvojac - realme 8 i realme 8 Pro.

Ovog puta bavimo se moćnijim i skupljim modelom Pro oznake, koji se kod nas i u regionu nudi za 296 evra u slobodnoj prodaji, a može da se nabavi i kod domaćih operatora.

Osim cene, koja će prvo privući korisnike, realme 8 Pro je zanimljiv i zbog glavne kamere rezolucije 108 megapiksela, brzog punjenja od 50 vati i nesvakidašnjeg izgleda, koji je istovremeno i vrlo hrabar i atraktivan.

Ni hardver nije, naravno zanemaren, ali ćete svakako pre svega uočiti njegov dizajn, kamere i cenu.

Kod nas se realme 8 Pro isporučuje u paketu da punjačem adekvatnim za pomenuto brzo punjenje, zaštitom za ekran zalepljenom unapred na telefon i silikonskom maskom, što još uvek nije standard kod svih proizvođača ove cenovne klase.

Na narednim stranicama saznaćete kako se realme 8 Pro ponaša tokom svakodnevne upotrebe tj. šta su njegove prednosti i dobre karakteristike, ali i šta bismo voleli da vidimo na narednoj generaciji realme telefona ove serije.

I počinjemo od prve i najatraktivnije stavke!

Smeo dizajn. Hrabra odluka realme ekipe u svakom slučaju! Plava i crna maska napravljene su od tvrdog polikarbonata, baš kao i samo kućište, a površina je peskirana tj. hrapava i prijatna na dodir, kako bi telefon bilo lakše držati. DARE TO LEAP slogan kompanije proteže se čitavom zadnjom stranom, od vrha do donje ivice i presijava se na svetlosti, prelamajući je na uvek drugačiji način. Treća boja nazvana PUNK nema slogan na kućištu, ali još uvek nije dostupna u našoj zemlji. Da li će biti - pratite Realme Srbija sajt!

Sistem od četiri poleđinske kamere, takođe nije često rešen ovako na današnjim telefonima, a vrlo tanak profil i ivice su s gornje i donje strane odsečene i uvučene ka unutrašnjosti uređaja. Kvalitet izrade je za pohvalu, plastika ne krcka ni pri jačem stisku, a telefon u ruci deluje lagano, ali čvrsto i iako nema stakla i metala sa zadnje strane nikako ne deluje jeftino. Subjektivni utisak je vrlo dobar i shvatamo zašto je realme išao na kartu takoreći “vrištećeg“ dizajna - da bi bio drugačiji u moru istih konkurenata.

Na zadnjem delu se, osim logotipa tj. slogana i četiri kamere nalazi i dvostruki LED blic, na levom boku je ulaz za dve SIM kartice i microSD slot, na desnom uobičajeni Android tasteri, a sa donje strane su USB Type-C priključak, 3,5 mm ulaz i mono zvučnik. Iako glasan prava je šteta što realme 8 Pro nije dobio i drugi zvučnik na vrhu, da bude još jača multimedijalna mašina.

Naravno, prednjom stranom dominira ekran, oko kojeg su ivice stanjene i selfi kamera smeštena u kružni isečak (mrzimo reč rupa!) u gornjem, levom uglu.

Pređimo sad polako i na ekran.

Realme 8 Pro ima Super AMOLED ekran dijagonale 6,4 inča (oko 16,25 centimetara). S obzirom na to da je odnos stranica 20:9 i samo telo telefona je prilično ergonomski oblikovano i lako ga je koristiti jednom rukom. Rezolucija ekrana je 2.400 x 1.080 piksela, što na pomenutoj dijagonali formira matricu od 411 piksela po inču (ppi) - oštar, bistar i pregledan prikaz svih sadržaja, uz mogućnost gledanja u svim uslovima osvetljenja uz zadržavanje duboke crne i pri direktnom udaru svetla.

Osim toga, ekran ima tipično osvetljenje od oko 454 nita i do 1.000 nita pri maksimalnom osvetljenju teorijski, ali tokom testova maksimalno osvetljenje nije prelazilo 630 nita, što je i dalje odlično za ovu cenovnu klasu. S druge strane minimalna jačina osvetljenja je samo dva nita tokom testova, ali ovaj podatak uzmite kao zanimljivost, jer u realnim uslovima teško da će vam tako slabo osvetljenje trebati. Tu je naravno i automatsko podešavanje osvetljenja, filter plavog svetla i Always On Display.

Važno je pomenuti i podršku za DCI-P3 opseg boja, primenjenu Widevine L1 DRM opciju, strimovanje u Full HD režimu i HDR10. Poslednje pomenuti HDR10 tokom našeg testa je bio dostupan na YouTube aplikaciji, ali nije na Netflix, Amazon Prime ili HBO GO servisima, što znači da će korisnici morati da sačekaju da te aplikacije podrže realme 8 Pro, a to će se u nekom trenutku svakako desiti.

Ekran ima osvežavanje prikaza od 60 Hz, veoma dobro reaguje na komande i zaštićen je Gorilla Glass tehnologijom, ali realme ne navodi kojom generacijom.

Iako neki konkurenti nude osvežavanje sadržaja većom brzinom, ekran realme 8 Pro je veoma dobar, kvalitetan i odlično se pokazao tokom testiranja.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kompanija realme treću generaciju uređaja koristi isti čipset - Snapdragon 720G - i to svakako nije slučajno. Proizvođač voli ovaj čipset od 8 nm i već neko vreme ga optimizuje za svoje uređaje, što je rezultiralo vrlo fluidnim i laganim korišćenjem. Očigledno je realme uvideo sve što treba dodatno da se podesi, kako bi korišćenje telefona bilo što brže, ali i pouzdano i stabilno.

Živahan, poletan, brz ili tečan su pridevi kojima bismo opisali doživljaj upotrebe softvera, a to svakako ima veze i sa 8 GB RAM i 128 GB UFS 2.1 memorije. Sintetički benchmark testovi dokazuju ovo što smo napisali na početku - optimizovan rad hardvera i softvera, pa je realme 8 Pro na svim testovima pri vrhu liste performera.

Android 11 operativni sistem dobija se odmah sa telefonom, bezbednosne i sigurnosne Google zakrpe stižu redovno, a sa najnovijim Google OS-om premijerno dolazi i realme UI 2.0.

Realme UI 2.0 donosi nove teme za taman režim prikaza, drugačije ostale teme, poboljšava bezbednost uređaja novim tipovima zaštite, omogućava prikaz plutajućih i mini prozora na ekranu, kao i promenu izgleda ikonica, izmenjene prečice itd. realme UI 2.0 poboljšava korišćenje sistemskih resursa za 45 odsto, pa je prema analizama realme laboratorije, vreme pokretanja aplikacija skraćeno za čak 23,63 odsto. Ovo, naravno delom ima veze i sa pričom o optimizaciji Snapdragon 720G čipseta, koji je već generacijama na realme telefonima.

Pogledajte kako izgleda realme UI 2.0:

Svakodnevna upotreba otkriva da se realme 8 Pro lako nosi sa svim zadacima, bez štucanja i pregrevanja. Opteretili smo ga i sjajnim igrama, kakve su Mortal Kombat Mobile, Crash On The Run i Asphalt 9: Legends ili najnoviji Angry Birds i ni sa jednom nije imao nikakvih problema, jer je Adreno 68 GPU i dalje dovoljan za kvalitetno igranje.

Većinu aplikacija, koje nisu bazične Google-Android aplikacije moguće je izbrisati sa telefona, uključujući YouTube Music, Amazon aplikacije ili Google Podcasts, dok se ostale mogu isključiti iz sistema, ako vam ne trebaju.

Baterija je kapaciteta 4.500 mAh i apsolutno ne treba da vas interesuje njena autonomija! To kažemo ne zato što je autonomija loša, naprotiv! realme 8 Pro izdržava dan i po bez punjača najčešće, ali pri brzini punjenja od 50 W SuperDart tehnologijom, autonomija više nije ničija briga.

Baterija se do pola kapaciteta napuni za samo 17 minuta, a do vrha za manje od 50, što svima omogućava da telefon dopune kad god im je zgodno i da ne brinu o tome da li će im baterija iscureti pre vremena.

I da vam otkrijemo jednu tajnu ;)

U paketu s telefonom se isporučuje čak još moćniji punjač - onaj od 65 vati! To prevazilazi brzinu punjenja ovog telefona, da, ali ako imate laptop koji se puni putem USB Type-C priključka, onda će vam punjač iz realme 8 Pro paketa biti jedini potreban, jer ćete pomoću punjača 65 W SuperDart moći brzo da punite oba uređaja - i telefon i laptop!

Četvorostruki sistem kamera na poleđini je "tajno oružje" ovog telefona. Zbog svoje primarne kamere rezolucije 108 megapiksela sistem samo po sebi deluje impresivno, a tako se pokazao i tokom testa.

Glavna kamera koristi Samsung ISOCELL HM2 senzor, dok su preostale tri kamere manje-više standardne: ultraširoka rezolucije 8 MP, makro kamera rezolucije 2 megapiksela i dodatna kamera za portrete i proračun kadra iste rezolucije.

Primarna kamera je sa senzorom veličine 1/1.52 inča i pikselima veličine 0,7 mikrona. Ima Super-PD autofokus i f/1,9 optiku sa šest staklenih delova. HM2 senzor koristi spajanje devet piksela u jedan veliki, kako bi se povećao kvalitet slika i omogućile bolje noćne fotografije, a podržava i 3x zum bez gubitka kvaliteta. Maksimalna rezolucija fotografije je 12.000 x 9.000 piksela, dok se video snima u 4K @ 120 fps rezoluciji.

Novi pristup zumiranju zaista omogućava zadržavanje kvaliteta slike tokom 3x zumiranja. To se postiže novom tehnologijom očuvanja detalja i zasićenosti boje bez nasilnog izoštravanja u postprodukciji slike, a fotografije se snimaju u rezoluciji od 12 MP i pomoću novog tipa mapiranja zumiranih regija. Proizvođač je ovome dodao i uzastopno snimanje osam fotki, koje se algoritmom spajaju u jednu istovremeno radeći na njihovoj bistroći bez suviše veštačkog izoštravanja.

Glavna kamera ima Noćni mod, naravno, kao i novi režim fotografisanja zvezdanog neba i time-laps snimanje noćnih kadrova.

Ultraširoka kamera rezolucije 8 megapiksela koristi Hynix HK846 senzor iza f/2,3 optike i ima 1,12 µm veličinu piksela. I ova kamera ima Noćni režim fotografisanja i snimanja.

Preostale dve kamere donose 2 MP OmniVision OV02B senzor optike f/2,25 i fiksiranog fokusa na razdaljinu od 4 cm za makro fotografije i GalaxyCore GC02K0 senzor za proračun kadra, dubinu polja i bolje portretne fotografije.

Spreda se nalazi 16 MP f/2,5 selfi kamera fiksiranog fokusa, koja može da se koristi i za otključavanje telefona skeniranjem lica.

Izvor: SmartLife / Realme

Kvalitet svih kamera u foto i video režimu

Kamera opravdava očekivanja u većini scenarija. Kad se radi o fotografijama nastalim po danu verujemo da joj u cenovnoj klasi nema premca. Slike rezolucije 12 megapiksela (kombinacijom devet piksela u jedan se maksimalna rezolucija od 108 MP spušta na 12) su vrlo detaljne, nemaju šum, odličnog kontrasta i živahnih boja, ali impresivnog dinamičkog opsega. Od flagship kamera ovu deli razlivanje boja u nekim scenarijima, na ciglama ili boji automobila recimo, ali ovo je kamera koja će u svakom slučaju zadovoljiti sve kupce realme 8 Pro telefona!

Naravno, možete da slikate i u svih 108 megapiksela, ali savetujemo da ovu mogućnost ne koristite često, osim ako ne planirate da štampate bilborde - snimanje fotki traje oko pet sekundi, čuvaju se u memoriji još duže, a zauzimaju 30 MB najmanje. To je traćenje resursa, ništa više.

Zum do 3x bez gubitka kvaliteta je upravo to - odličan pristup zumiranju bez telefoto ili druge tehnologije koja se primenjuje za zumiranje kod drugih modela. Kvalitet zumiranih slika je sjajan - bez ispranih boja, bogat detaljima, nadprosečnog kontrasta i vrlo preciznog kolorita. Pravo iznenađenje i to vrlo prijatno!

Ultraširoka kamera je solidna. Kvalitet slika je dobar, mada boje često povuku ka crvenoj, ali je kontrast OK. Ovo je baš kamera kakva se sreće i na svim drugim modelima ove klase i tu nema mesta zahtevima za nečim boljim.

Što se noćnih slika glavne kamere tiče reč koja ih najbolje definiše rekli bismo da je - izbalansirane. Noćne fotke rezolucije 12 MP su sa dosta finih detalja i primetna je vrlo lagana redukcija šuma. To ostavlja šum na slikama, ali i sjajnu detaljnost, što je, ipak za pohvalu. Zasićenost boja je adekvatna realnosti, kontrast je dobar, a slike uglavnom izgledaju onako kako vidimo prizor oko sebe.

Izvor: SmartLife / Realme

Kad se uključi Noćni režim stvari se menjaju. Slike dobijaju na svetlini, šum se gubi, a u pojedinim delovima slike se vidi još više detalja. Ipak, slike su mekše i njihovo snimanje traje od pet do 10 sekundi, što je odlika čipseta više nego same kamere. Ovo je deo softvera na kojem bi realme trebalo da poradi, ako to već ne čini, kako bi se snimanje fotki u Noćnom režimu svelo na razumno trajanje, jer je držanje ruke u jednom položaju 10 sekundi često nemoguća misija.

Ultraširoka kamera noću ne daje tako sjajne rezultate, ali stvar magično popravlja Noćni režim. I mogli bismo reći da na glavnoj kameri nema potrebe za korišćenjem Noćnog režima, ali je on na ultraširokoj kameri neophodan, a i snimanje traje znatno kraće, tek nekoliko sekundi.

Video kamera je, takođe odlična! I dok standardni Full HD video snimci izgledaju odlično prava poslastica i iznenađenje su 4K klipovi napravljeni glavnom realme 8 Pro kamerom - bogati su detaljima, imaju malo šuma sa savršeno tačnim bojama, sjajnim dinamičkim opsegom i hvale vrednim zvukom u stereo tehnici.

Kad i ako realme dodatno unapredi Noćni režim glavne kamere biće ovo savršena kamera srednjeg segmenta, a do tada će ostati verovatno najbolja u klasi.

Pogledajte kvalitet foto kamere

Sve slike snimljene su u automatskom režimu, bez bilo kakvih dodatnih podešavanja niti naknadne obrade. Prva slika je uvek pun kadar dok je sledeća isečak 1:1 tj. deo kadra s prethodne slike, ali u punoj rezoluciji.

Fotografije su poređane po redu tako da prvo uvek ide ultraširok kadar, uobičajena rezolucija, 3x zum i na kraju 5x zum. Izabrali smo dve scene - otvoreni pogled i scenu sa manje direktne svetlosti.

Na kraju se nalaze i makro fotografije iz blizine sa različitim pozicijama zuma - centralno, na Super Mariju i zelenom medvedu.

Ovo je 4G telefon, koji se sa okruženjem spaja putem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot veza, ali i Bluetooth v5.0 uz A2DP i sa štedljivim profilom i podrškom za NFC. NFC je važan zbog instant deljenja fajlova sa uređajima iz okoline, ali još više zbog instant plaćanja na svim aktivnim platnim terminalima kad telefon može da se koristi kao platna kartica.

Tu su još i GPS sa A-GPS, GLONASS, BDS opcijama, a pomenuti USB Type-C priključak može da se koristi za slušalice umesto klasičnog 3,5 mm audio priključka. Koji god ulaz da izaberete podržan je 24-bitni / 192 kHz audio, a preko Bluetooth kompatibilnih bežičnih slušalica, recimo baš realme Buds Air Neo koje su nam isto bile na testu, podržan je Hi-Res zvuk (AAC kodek).

Na kraju testa, kad se sve sagleda, realme 8 Pro je kompletan telefon konkurentne cene. Izgleda potpuno drugačije od svega na tržištu, radi brzo i pouzdano, kamere su mu verovatno najbolje u klasi do 300 evra, autonomija je odlična i super brzo se puni, a snage i memorije vam neće nedostajati. Ne zaboravite i to da u isto vreme imate mogućnost da koristite dve SIM kartice i dodatnu microSD karticu, što je opcija koja bi mogla da vam znači.

Ipak, realme je, ako nas pitate, trebalo da upotpuni ponudu stereo zvučnicima, koji su bili odlični na prethodniku, realme 7 Pro, kao i da ubaci zaštitu makar od prskanja vodom. Na sve ostalo možemo da zažmurimo, jer realme 8 Pro ispunjava sve što pred njega stavite vrlo staloženo, ali tako pouzdano.

Ako sačekate još neko vreme i cena realme 8 Pro dodatno se spusti, ovo bi mogao biti idealan telefon za mnoge korisnike koji traže kvalitet u ovoj cenovnoj klasi.

Realme 8 Pro ZA:

  • Inovativan, drugačiji dizajn
  • Odličan ekran, iako nema 90 Hz osvežavanje
  • Sjajna Android 11 + realme UI 2.0 kombinacija, Adreno 618 adekvatan za većinu igara
  • Adekvatan čipset i dalje, odlična optimizacija
  • Pouzdana autonomija i odlična brzina punjenja
  • Verovatno najbolje kamere u klasi po danu u klasi, kvalitetan 3X zum
  • Podržava gotovo sve opcije povezivanja

Realme 8 Pro PROTIV:

  • Bez zaštite od prskanja, polivanja ili potapanja u vodu
  • Noćni mod zahteva još malo softverske dorade
  • Stereo zvučnici bi bili pun pogodak

Realme 8 Pro konkurenti:

  • Redmi Note 10 5G
  • POCOPHONE X3
  • VIVO Y70
  • Samsung Galaxy A52
  • Realme 8 (slabija varijanta 8 Pro).

Detalje o realme 8 telefonu pročitajte na linku naše prethodne vesti kad je telefon premijerno predstavljen.

Šta vi mislite o realme 8 Pro telefonu? Jeste li se već sreli s njim?

realme 8 Pro Unboxing VIDEO
Izvor: realme Europe

Realme 8 Pro specifikacije:

  • 160 x 73 x 8,1 milimetar, 176 grama, Gorilla Glass staklo, polikarbonat ram i pozadina
  • Super AMOLED, 6,4 inča, 430 do 657 nita, 1.080 x 2.400, 20:9, 411 ppi, HDR10, 60 Hz osvežavanje, Always On Display, skener otiska prsta optički u ekranu
  • Qualcomm Snapdragon 720G (8 nm), 8 jezgara (2 x 2,3 GHz Kryo 465 Gold & 6 x 1,8 GHz Kryo 465 Silver), Adreno 618 grafika
  • 8 GB RAM, 128 GB interna (UFS 2,1) i microSDXC sa posebnim slotom
  • Android 11, Realme UI 2.0 sa kontrolom pomoću gestova (swipe)
  • Glavna kamera 108 MP, f/1.9, 26 mm, 1/1.52", 0.7 µm, PDAF; Ultraširoka 8 MP, f/2.3, 119˚, 16 mm, 1/4.0", 1.12 µm; Makro kamera: 2 MP, f/2.4 i Pomoćna kamera: 2 MP, f/2.4; Noćni mod, 4K video, blic, panorama, HDR, portreti…
  • 16 MP, f/2.5, širokougaona, 1/3.0", 1.0 µm
  • 4.500 mAh; brzo punjenje od 50 W, u kutiji punjač brzine čak 65 W
  • 4G / LTE (VoLTE), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v5.0, NFC, GPS, 3,5 mm ulaz, USB Type-C, Dual SIM podrška
  • Mono zvučnik, zaštita za staklo i silikonska maska u paketu, 24-bitni / 192 kHz zvuk, AAC profil za bežične slušalice…
  • Cena oko 296 eura u slobodnoj prodaji, dostupan u ponudi operatora.