Alfa kupci

APPLE I INTEL PRVI DOBIJAJU NOVE 3 NM ČIPOVE: Korak ispred konkurencije: bolje performanse i manja potrošnja

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

U jeku globalne nestašice čipova, Intel se pridružuje kompaniji Apple i postaje jedan od primarnih TSMC kupaca.

TSMC 12-inčni wafer sa čipovima
Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Ukratko, zbog pandemije, kriptovaluta i raznih drugih razloga, trenutno je velika nestašica čipova na globalnom nivou. Ovde ne govorimo samo o čipovima za procesora, grafičke karte i pametne telefone, već i o čipovima u automobilima, televizorima i tehnici uopšte. Jedan od glavnih proizvođača čipova tajvanski TSMC nedavno je objavio da su spremni za novu generaciju čipova izrađenu u 3 nm proizvodnom procesu.

Rangiranje kupaca

Ono što je bitno je da TSMC ima klasifikaciju svojih kupaca prema dugogodišnjoj saradnji, ceni i količinama, pa je opšte poznato da je jedan od alfa kupaca (prioritetnih) kompanija Apple, a ubrzo će joj se pridružiti i Intel, koji ima svoje fabrike čipova. Iako Intel već godinama unazad proizvodi čipove, oni nisu toliko napredni kada su novi proizvodni procesi u pitanju. Bar ne koliko i TSMC. Upravo zbog toga je Intel od TSMC zatražio prve količine novih 3 nm čipova i izgleda postao novi alfa kupac. Sa druge strane, skoro svi proizvođači čipova najavljuju ogromne investicije u nove fabrike, što najbolje govori o trenutnom stanju i tržištu.

TSMAC 8-inčni wafer
Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Intel planira da nove čipove koristi za procesore za PC i servere, dok će Apple koristiti nove čipove za svoje desktopove, laptopove, telefone i tablete. Trenutno je aktivna faza testiranje dizajna novih čipova korišćenjem TSMC N3 procesa (3 nm), a spekuliše se da ovaj proizvođač planira da u narednih nekoliko nedelja test produkciju. Ako su ove informacije tačne, to znači da su Intel i Apple već finalizirali dizajn svojih CPU-ova i SoC-ova, ali je nejasno da li imaju funkcionalne čipove.

Komercijalna proizvodnja krajem 2022. godine

Prema trenutnom planu, komercijalna proizvodnja 3 nm čipova je najavljena za drugu polovinu 2022. godine. Intel je najavio da u 3 nm TSMC proizvodnom procesu prave najmanje dva proizvoda – jedan za prenosne računare i drugi za servere. Za sada nema više detalja o ovim procesorima, ali je Intel već potvrdio da TSMC pravi Xeon serverske procesore za njih.

Sa druge strane Apple planira da svoje SoC čipove koristi za iPad tablete krajem 2022. i početkom 2023. godine. Ne treba zaboraviti da Apple koristi iste čipove za svoje iPad Pro tablete i Mac računare, kao i da postoji velika šansa da će novi Bionic iPhone čipovi biti napravljeni takođe u 3 nm proizvodnom procesu.

Porast performansi mobilnih procesora sa prelaskom na 3 nm proizvodni proces
Izvor: SmartLife / TSMC

Šta ova priča o čipovima znači za korisnike?

Ako vam ova priča o čipovima i njihovoj primeni postaje dosadna napomenućemo da je TSMC najavio da u odnosu na 5 nm (N5) proizvodni proces, N3 omogućava 10 do 15% bolje performanse, do 30% manju potrošnju, do 70% bolju gustinu logičkih kola, i do 20% veću gustinu memorije. Prema izjavama TSMC čelnika, ova kompanija planira da koristi N3 za računare visokih performansi, ali i pametne telefone, koji postaju sve kompleksniji.

Poboljšanja u odnosu na 5 nm proizvodni proces
Izvor: SmartLife / TSMC

Tagovi