Otvaranje zabranjenih kutija

150.000 DOLARA ZA PROCURELU OBJAVU: Bloger plaća kaznu kompaniji Xiaomi

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Kao i uvijek, prije zvaničnog predstavljanja, uvijek procure neke informacije o novom uređaju kao dio nezvanične kampanje o promociji. Ovoga puta, jedan bloger je otišao predaleko.

Xiaomi Mi 10 Ultra
Izvor: SMARTLife / Xiaomi

Prijje zvaničnog predstavljanja Xiaomi Note 10 Ultra telefona, prošle godine, bloger pod nazivom Beautiful Technology je objavio ne samo informacije, već i video otpakivanja telefona. On je od kompanije Xiaomi dobio telefon, ali nije ispoštovao ugovor o privatnosti, takozvani NDA i objavio je video prije zvaničnog predstavljanja.

Milion juana i jedno izvinjenje kasnije…

Xiaomi je ovaj slučaj odnio na sud i nakon nekoliko mjeseci, Gu Ksujang, koji stoji iza pomenutog bloga je proglašen krivim. Kazna je 1 milion juana, što je oko 155.000 dolara, koju treba da uplati kompaniji Xiaomi u roku od 30 dana, kao i javno izvinjenje za ovo što je uradio.

Odbrana Gu Ksijanga je bila ta da je on ponio svoj računar s posla kući i da ga je ostavio tamo, a da je njegova majka slučajno objavila video na QQ grupu (QQ je najpopularnija kineska aplikacija za razmjenu poruka). Ona je dodala da je to uradila slučajno, jer je dijelila računar sa svojim sinom, a nije bila sigurna šta treba da radi sa otvorenim prozorom, pa je slučajno objavila video koji nije smjela.

Stara žena kuca na laptopu
Izvor: SmartLife / Pexels / Anna Shvets

Video je ubrzo obrisan, ali je šteta napravljena, a veliki broj korisnika je sačuvao slike ekrana ili preuzeo video, koji se veoma brzo proširio Internetom.

Šta vi mislite kakva je kazna koju je dobio bloger?