Opasna mreža

NIKAKO SE NE POVEZUJTE NA OVAJ WIFI: Može potpuno da vam pokvari telefon

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ukoliko nekada naiđete na WiFi mrežu sa nazivom %p%s%s%s%s%n nikako se nemojte povezivati na nju jer može da vam potpuno pokvari telefon.

Izvor: SmartLife / Apple

Za sada je ovaj problem ograničen na iPhone telefone, dok Android uređaji mogu normalno da se povezuju na ovu WiFi mrežu. Ovo je prvi primetio istraživač pod imenom Karl Šou, koji je problem podelio na twitter mreži.

Ova mreža ubija WiFi u potpunosti, a reset ne pomaže

Šou je objasnio da kada se povezao na mrežu pod nazivom %p%s%s%s%s%n WiFi funkcionalnost na njegovom novom iPhone je potpuno prestala da radi. Kada je to isto probao sa Android telefonom, nije bilo nikakvih problema. Ovaj bag se osim na iPhone dešava i na iPad uređajima, kao i AirDrop servisima. Kada se pojavi ovaj problem resetovanje uređaja vam neće pomoći.

Šou nije rekao kako je tačno primetio da se ovaj problem javlja, ali je nekolicina hrabrih tviteraša potvrdila ovaj problem i sa svojim telefonima. Srećom, pomenuti bag ne pravi trajni problem sa telefonom i moguće ga je ispraviti u nekoliko koraka.

Kako vratiti WiFi na zbunjeni iPhone?

Potrebno je otići u Settings, odabrati opciju General, u njoj opciju Reset i onda kliknuti na Reset Network Settings. Ova opcija briše sva mrežna podešavanja, uključujući i naziv fatalne mreže i telefon ponovo dobija normalnu WiFi funkcionalnost.

Izgleda da je problem iza ove WiFi mreže njen naziv koji u suštini zbunjuje iPhone, jer iOS misli da karakteri koji se nalaze posle znaka procenta predstavljaju specifikator formata, odnosno naziv varijable ili komanda koja se koristi u programiranju. Iako Tim Kuk tvrdi da Android ima mnogo više malvera nego iOS, evo jednog problema sa kojim se Android lako izbori. Neki korisnici naglašavaju da bi ovaj problem mogao da dovede do greške u memoriji i da bi iOS sam trebao da eliminiše proces i povrati vam WiFi funkcionalnost, ali niko nije mogao da čeka dovoljno dugo da bi video da li se to zaista dešava u nekom trenutku.

Besplatni WiFi znak
Izvor: SMARTLife / Unsplash / Markus Spiske

Realno, mala je šansa da ćete ikada naići na otvorenu mrežu pod nazivom %p%s%s%s%s%n, ili je bar bila mala do ovog teksta. U svakom slučaju, ako imate iPhone i naiđete na ovaj naziv ili bilo koju mrežu čije ime počinje znakom procenta, topla je preporuka da je izbegavate, bar dok Apple ne odluči da se pozabavi rešavanjem ovog problema. Uostalom eksperti već neko vreme upozoravaju da je pametno povezivati se samo na mreže za koje znate da su bezbedne .

Tagovi