AWESOME x 2

SAMSUNG GALAXY A52 I GALAXY A72: 3 najvažnija noviteta koja izdvajaju sjajne telefone

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Nova Galaxy A serija prvi put donosi neke od veoma važnih opcija na A52 i A72 modelima i baš one ih čine potpuno drugačijim izborom u klasi.

Kad je Samsung najavio Galaxy A52 i Galaxy A72 seriju najavio ih je sloganom “Neće vas izdati nakon godinu dana“.

Kompanija je ciljala na to da korisnici često telefon moraju da menjaju brže, nego što bi oni to zapravo želeli - najviše zbog softvera, ali i zbog hardvera.

Kako bi rešio ovaj problem Samsung je odlučio da Galaxy A52 i Galaxy A72 dobijaju tri Android ažuriranja operativnog sistema - Android 12, 13 i 14 - i čak četiri godine bezbednosnih ažuriranja i zakrpa u saradnji sa Google kompanijom svakog meseca.

Ipak, mnogim korisnicima ovo obećanje, iako se nama čini možda i najvažnijim, nije dovoljno samo po sebi - oni traže više. Zbog toga je Samsung na Galaxy A52 i Galaxy A72 prvi put ugradio i neke od veoma važnih opcija, koje ove telefone čine otpornim na vreme i u hardverskom smislu.

Ovde ćemo se pozabaviti upravo tim važnim aspektom hardvera i to konkretno sa tri opcije, koje su se nama učinile posebno važnim:

  • OIS optička stabilizacija
  • Novi tip Super AMOLED ekrana i
  • Game Booster i surrond zvuk.

Sistem 4 kamere, OIS i optički zum

Samsung je na Galaxy A52 glavnu kameru opremio optičkom stabilizacijom kadra, dok je na Galaxy A72 to učinio na dve kamere - glavnoj i telefoto kameri. OIS opcija ne samo da stabilizuje kadar i eliminiše podrhtavanje, nego fotografije i video čini bistrijim i oštrijim. OIS je od izuzetne pomoći i prilikom slikanja i snimanja tokom noći, a unapređen Noćni režim dodatno podiže kvalitet slika nastalih ne samo u mraku, nego i kad ima manje prirodnog svetla u kadru.

Samsung Galaxy A52 ima identičnu glavnu kameru rezolucije 64 MP (f/1,8) kao i Galaxy A72, a ova dva telefona dele iste ultraširoku kameru (12 MP, f/2,2) i makro kameru (5 MP, f/2,4). Na Galaxy A52 telefonu nalazi se dodatna depth kamera rezolucije 5 MP (f/2,4), a Galaxy A72 ima telefoto kameru rezolucije 8 MP (f/2,4) sposobnu čak za do 3x optički zum, što je još jedna karakteristika prvi put primenjena na Galaxy A seriji.

Oba telefona s prednje strane imaju Galaxy kameru rezolucije 32 MP spremnu da otključa uređaj skeniranjem lica ili da napravi odličan selfi korišćenjem nekog od modova za portrete pomognute veštačkom inteligencijom (AI).

Brže osvežavanje ekrana i jače osvetljenje

Samsung Galaxy A52 i Galaxy A72 su prvi mobilni telefoni nove Galaxy A serije sa ekranima čije je osvežavanje 90 Hz. To omogućava lepše i prijatnije skrolovanje sadržaja, kao i bolje animacije. Osim toga osvetljenje ekrana je do čak 800 nita, a Super AMOLED matrica garantuje čitljivost u svim uslovima.

Boje su zasićenije, istovremeno jasnije, a ekran je pritom i štedljiviji, jer je Super AMOLED tako napravljen da struju troše samo osvetljeni pikseli, dok crni ne svetle uopšte.

Kada se o zaštiti očiju radi SGS sertifikat garantuje komfornije čitanje i gledanje tokom noći i pred spavanje, jer tzv. Eye Comfort Shield opcija smanjuje količinu plave svetlosti i time manje umara naše oči. Ekran Galaxy A52 ima dijagonalu od 6,5 inča, dok je dijagonala Galaxy A72 ekrana 6,7 inča (16,51 i 17 centimetara), ali oba imaju FHD+ rezoluciju (1.080 x 2.400 piksela).

Bolje igranje, jača muzika i lepše gledanje videa

Samsung Galaxy A52 i Galaxy A72 imaju odlične stereo zvučnike, po jedan sa gornje i donje strane, što omogućava da se uživa u stereo zvuku i bez priključenih slušalica. Sjajno je to što je Samsung i na jednom i na drugom telefonu ostavio klasičan 3,5 mm otvor za slušalice, što daje više fleksibilnosti prilikom izbora slušalica, ali i utiče da se manje troši baterija kad se priključe na taj način.

Gledanje serija ili videa na ovakvom ekranu i uz stereo zvučnike nikad nije bilo bolje u ovoj klasi, to potpisujemo, a osim ovoga stereo zvuk je izuzetan dodatak i za video igre.

Svim igračima na raspolaganju su Snapdragon 720G čipset sa Adreno 618 grafičkim čipom, od 6 GB RAM memorije i 128 GB memorije uz mogućnost stavljanja fajlova i na microSD karticu (teorijski kapacitet do 2 TB). Sve ovo je vrlo dobra podloga za kvalitetno igranje, ali Samsung ima još jedan trik - Game Booster opciju.

Game Booster karakteristika kombinuje softverske i hardverske performanse telefona i tako smanjuje smetnje i omogućava da se igre igraju prijatnije uz namenski interfejs i lako dostupan meni. Frame Booster pruža grafici dodatno glatko i realističnije igranje uz manje trošenje resursa. Dodatno, Game Booster pamti obrasce korišćenja kako bi optimizovao bateriju, temperaturu i memoriju telefona i usmerio ih na igranje i ni na šta drugo u tom trenutku.

Osim ovih važnih karakteristika, Galaxy A52 i Galaxy A72 su IP67 vodootporni, što znači da su otporni na polivanje vodom, prskanje, kišu i slučajan pad u tečnost, ali ovo znači i otpornost na prašinu i uticaj prljavštine.

Ostale sjajne karakteristike svakako otkrijte u našoj Galaxy A premijernog vesti, a cenu Galaxy A72 i Galaxy A52 telefona pogledajte na zvaničnim Samsung stranama.

Samsung Galaxy A72: Popraviće svaki tmuran dan! VIDEO
Izvor: MONDO portal