Poruka GSMA

5G MORA DA SE PROŠIRI NA 6 GHz: Ako se to ne desi mreža bi mogla da bude ugrožena globalno

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Frekvencija od 6 GHz je neophodna kako za operatore i stabilnost mreža, tako i za brži internet i veći kapacitet neophodan za pametne gradove, transport i fabrike.

Asocijacija GSMA saopštila je zajedno sa kompanijama Ericsson, Huawei, Nokia i ZTE, detaljne navode o značaju frekvencije od 6 GHz za 5G mreže čija budućnost može biti ugrožena na globalnom nivou ukoliko se vlade ne usaglase o licenciranju frekvencije od 6 GHz.

Postizanje pune brzine i mogućnosti 5G mreže zavise od pristupa spektru srednjeg opsega i frekvenciji od 6 GHz. Uprkos tome, stavovi vlada se razlikuju“, ističu u GSMA.

Iz asocijacije kažu da će Kina koristiti svih 1.200 megaherca u opsegu od 6 GHz za 5G mrežu. Evropa je podelila opseg, pri čemu se gornji deo razmatra za 5G i novih 500 megaherca koji će biti dostupni za Wi-Fi mrežu. Afrika i delovi Bliskog Istoka zauzimaju sličan pristup.

Sa druge strane, krajnost su Sjedinjene Američke Države i veći deo Latinske Amerike koje su donele odluku da ovi vredni resursi neće biti dostupni za 5G mrežu, ali će biti ponuđeni za korišćenje Wi-Fi i drugih nelicenciranih tehnologija.

“5G mreža ima potencijal da poveća svetski BDP za 2,2 hiljade milijardi dolara. Međutim, postoji pretnja za ovaj rast ako frekvencija od 6 GHz ne bude dostupna za 5G mrežu. Jasnoća i sigurnost su neophodni za podsticanje masovnih, dugoročnih ulaganja u ovu kritičnu infrastrukturu“, izjavio je John Giusti, glavni regulatorni direktor asocijacije GSMA.

Frekvencija od 6 GHz je neophodna, ne samo za telekomunikacione operatere koji bi time mogli da obezbede stabilnu i pristupačnu mrežu čime bi se postigla društvena inkluzija, već i zato što omogućuje brži internet, kao i kapacitete koji su neophodni za pametne gradove, transport i fabrike. Procenjuje se da je za 5G mrežu potrebno dva gigaherca srednjefrekventnog spektra tokom naredne decenije da bi iskoristila svoj puni potencijal.

5G ubrzava digitalnu transformaciju svih industrija i sektora, oslobađajući nove talase inovacija koji će doneti koristi milijardama stanovnika. Ova tehnologija je veoma važna za ostvarivanje ciljeva koji se odnose na očuvanje životne sredine i klimatske promene, jer povezanost zamenjuje ugljenik.

Međutim, “da bi se približila svakom korisniku“, kako kažu predstavnici iz asocijacije GSMA “industriji će biti potreban dodatni kapacitet koji nudi frekvencija od 6 GHz“.

Zbog toga, asocijacija GSMA poziva vlade da:

  • između 6425 i 7125 MHz učine dostupnim za korišćenje licencirane 5G mreže
  • osiguraju i zaštite backhaul mreže i
  • u zavisnosti od potreba zemalja, za službenu upotrebu i optički internet, donja polovina opsega frekvencije od 6 GHz treba da bude od 5925 do 6425 megaherca što bi se moglo omogućiti na osnovu izuzeća od licenci uz tehnološki neutralna pravila.

Svetska konferencija o radiokomunikacijama 2023. godine će pružiti priliku za usklađivanje opsega od 6 GHz širom sveta i pomoći će razvoju ekosistema.

O asocijaciji GSMA

GSMA zastupa interese mobilnih operatera širom sveta, objedinjujući više od 750 operatora sa skoro 400 kompanija iz mobilnog ekosistema, uključujući proizvođače telefona i uređaja, kompanije softvera, dobavljače opreme i internet kompanije, kao i organizacije iz susednih industrijskih sektora sa kojima deli posvećenost održivom razvoju i ekonomskom rastu.

Tagovi