Drugačiji flagship

TESTIRALI SMO ZA VAS ASUS ZENFONE 8: Vrhunske performanse za svaki džep

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Umesto da se stopi sa ponudom konkurencije i uz malo drugačiji dizajn ponudi vrhunske performanse, ASUS sa ZenFone 8 donosi kompaktni uređaj koji ni u kom pogledu ne zaostaje za najboljim konkurentima.

ZenFone 8
Izvor: SmartLife / ASUS

  U poslednjih deset godina evolucija pametnih telefona je išla u smeru boljih performansi, bolje kamere i većeg ekrana. Ovo je donekle ublaženo smanjivanjem okvira oko samog ekrana, i izduživanja uređaja promenom odnosa stranica. Napomenućemo da je jedan od telefona predstavljen nešto više od 10 godina bio Samsung Galaxy SII sa ekranom odnosa 5:3 i dijagonalom od 4.3 inča, važio za velike telefone. Danas S21 Ultra ima ekran od 6,8 inča sa 112,1 cm2 naspram 52,6 cm2 kod SII, znatno veće dimenzije i duplo veću težinu. O rezoluciji ekrana i hardveru nema mnogo smisla trošiti reči.

Trend: Bolje performanse, bolje kamere i veći ekrani

Ono što je bila prednost SII i modela te generacije je da je pametni telefon mogao bez problema da vam stane u džep pantalona, košulje, sakoa ili jakne. Bio je kompaktan. U želji da pametni telefoni postanu hibrid telefona i tableta teško da možete da nađete telefon nove generacije sa ekranom dijagonale manje od 6 inča. Upravo tu je prilika koju ASUS želi da iskoristi sa novim ZenFone 8 modelom, predstavljajući kompaktni telefon sa najjačim hardverom današnjice.

Kompaktan pre svega

ZenFone 8 stoga koristi odnos stranica od 20:9 kako bi našao balans između dimenzija ne prevelikih za korišćenje jednom rukom i ne premalih za smeštanje jakog hardvera i velike baterije unutar kućišta. Sa dimenzijama koje su manje od 150 mm po visini, odnosno 70 mm po širini, ASUS ZenFone 8 nas je vratio u vreme kompaktnih telefona, sa kojima možete bez problema da sednete dok vam je u prednjem delu farmerki, bez bojazni da ćete nešto polomiti ili iskriviti.

Ideja koju su imali ASUS inženjeri bila je da se u ovako kompaktno kućište smeste najbolji dostupan hardver, dobra baterija i da uređaj bude jednostavan za korišćenje jednom rukom. Iako su dimenzije ZenFone telefona rasle sa godinama, ZenFone 8 po svojim dimenzijama najviše podseća na ZenFone 3, od koga je čak i koji milimetar uži.

Dizajn

I zaista, njegove kompaktne dimenzije omogućavaju vrlo jednostavno korišćenje jednom rukom, dodatno naglašene zakrivljenim leđima koja su neprimetno uklopljena u dizajn kućišta. Inače, ZenFone 8 dolazi u dve boje: crna i srebrna, ima ram od matiranog aluminijuma i matirana staklena zakrivljena leđa zaštićena Gorilla Glass 3 slojem protiv grebanja. Ekran je ravan, pomenute dijagonale od zamalo 6 inča i poseduje najnoviju Gorilla Glass Victus zaštitu od grebanja i udaraca.

ZenFone 8 za u svaki džep
Izvor: SmartLife / Printscreen / ASUS

Matirani dizajn rama i zadnje strane donekle onemogućava zadržavanje otisaka prstiju, a kućište kamera takođe je zaštićeno Gorilla Glass 3 slojem. Ono poseduje dva velika sočiva, blic i otvor usmerenog mikrofona za bolji zvuk pri snimanju video materijala.

Bočni Power taster je svetlo plave boje i lepo ubija monotoniju „crno na crnom“ dizajna. Iznad je klackalica za regulaciju zvuka, dok se sa gornje strane mesta našlo samo za 3,5-inčni audio konektor i još jedan mikrofon. Dole su USB-C 2.0 tipa sa OTG podrškom, otvor zvučnika, primarni mikrofon i slot za dve nano SIM kartice, bez podrške za proširenje memorije micro SD karticama.

Signalna lampica je smeštena na donjem delu, pored USB C porta

Interesantno je i da je ASUS odlučio da signalnu lampicu, element koji sve manje viđamo kod telefona novije generacije, smesti sa donje strane, pored otvora zvučnika. Iako se pozicija poima čudnom u startu, njena lokacija je u stvari logična, jer ćete uočiti obaveštenja kada je telefon položen na stolu, bilo licem, bilo poleđinom.

ZenFone 8 donji deo
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Telefon je opremljen stereo zvučnicima, a ulogu drugog preuzima zvučnik ispod slušalice. Donji zvučnik je nešto veći: 12x16 mm naspram 10x12 mm sa gornje strane, i poseduje svoju rezonantnu kutiju zapremine 1 cm3 punjenu penastim kuglicama koje za veću dubinu niskih tonova. Svaki od dva zvučnika ima svoje pojačalo koje može da pojača isporuku struje do zvučnika pojačavajući tako zvuk, tako da je glasniji i sa dubljim niskim tonovima od mnogo većih uređaja. I u praksi se ovo pokazalo istinito, stereo sistem je jako dobar, sa veoma glasnim zvučnicima i osetno dobrim niskim tonovima, koje zaista ne očekujete od telefona ovih dimenzija.

Korišćenje jednom rukom i zvuk
Izvor: SmartLife / ASUS ZenUI

Prijatno nas je iznenadilo i prisustvo digitalno-analognog konvertera (DAC) na 3,5 mm audio konektoru, pa je zvuk odličan, jak i jasan i na veoma kvalitetnim slušalicama. Za sve entuzijaste, tu je i zasebna sekcija u podešavanjima zvuka u kojoj možete vrlo detaljno podesiti zvuk na 3,5 mm audio konektoru i prilagoditi ga onome što slušate trenutno, bilo da je u pitanju muzika, film ili igra. U paketu ne dolaze nikakve slušalice, što je prava šteta.

Stereo zvucnici, DAC i pojačalo
Izvor: SmartLife / Printscreen / ASUS

Naravno, tu je i IP68 rejting koji garantuje otpornost na vodu i prašinu, osobina karakteristična za premijum telefone, koja vam omogućava da se ne brinete kada vam telefon ispadne u vodu ili krene pljusak, a nemate gde da se sakrijete.

5,9-inčni AMOLED HDR10+ 120 Hz

Potpuno ravni ekran je blago zaobljen, dovoljno da se uklopi u obline novog ZenFone 8 uređaja, dok je jedini element koji se izdvaja srebrni prsten punch-hole kamere u gornjem levom uglu ekrana. Ono što nam se nije previše svidelo su primetni okviri oko ekrana, koji na ovim dimenzijama postaju itekako vidljivi. Obline rama telefona i uglova vizuelno kompenzuju okvire tako da oni izgledaju manji nego što realno jesu, još jedan trik, koji u ovom slučaju veoma dobro radi svoj posao.

Zenfone 8 ekran
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Panel je Samsung AMOLED E4 sa jako visokom preciznošću boja i veoma dobrom svetlinom od preko 800 nita, što će itekako dobro doći po jako sunčanom danu. FHD+ rezolucija od 2400x1080 piksela je više nego dovoljna jer na ovoj dijagonali obezbeđuje gustinu od čak 445 piksela po inču. HDR10+ se podrazumeva, a primetili smo da je podržan u Netflix aplikaciji. Ne treba zaboraviti ni opciju dinamičkog osvežavanja na 120 Hz i detekciju pokreta od 240 Hz, što će itekako dobro doći u igrama u kojima dobri refleksi prave razliku između pobede i poraza.

Obaveštenja, podešavanja i podešavanja ekrana
Izvor: SmartLife / ASUS ZenUI

Moguće je forsirati osvežavanje u 60/90/120 Hz ili uključiti Auto režim koji će prilagoditi osvežavanje tipu sadržaja: kada imate interakciju sa ekranom osvežavanje će uvek bi najviše, dok će kada gledate video ili neku statičnu sliku ono pasti na 60 fps. Ono što nas je iznenadilo je da u Auto režimu osvežavanje nikada ne dolazi do 120 Hz, već se bira između 60 i 90 Hz, jer po rečima ASUS inženjera, potrošnja je prevelika da bi 120 Hz bilo opravdano u svakodnevnoj upotrebi. Takođe smo saznali da automatski režim uči tokom vremena, i da će vremenom naučiti da povećava osvežavanje u nekim igrama ako za tim ima potrebe. 120 Hz možete forsirati kada prebacite telefon u High Performance režim ili da iskoristite jedan od ručnih režima i da sami podesite telefon i kako će se ponašati u igrama, aplikacijama i korisničkom interfejsu.

Telefon je opremljen optičkim senzorom otiska prsta koji je smešten ispod ekrana i koji je ekstremno brz, ali zbog dimenzija uređaja zahteva navikavanje na poziciju, pošto bi, s obzirom na dimenzije ergonomski idealno mesto bilo na sredini ekrana.

Snapdragon 888

Pravo čudo inženjerstva je kako je ASUS uspeo da u ovako malo kućište spakuje i ohladi Snapdragon 888 čipset. Ako vam to nije dovoljno, telefon dolazi sa 6, 8 ili čak 16 GB LPDDR5 RAM-a i 128 ili 256 GB skladišnog prostora. Ovo znači da ako odaberete verziju sa 16 GB RAM-a, u paketu sa Snapdragon 888 čipsetom vi ste mirni dobrih pet godina kada su u pitanju performanse sistema. ASUS je otišao korak dalje, pa je klasična LPDDR5 memorija sa brzinama od oko 5500 Mbps zamenjena bržom verzijom koja omogućava čak 6400 Mbps, što omogućava 16% brži prenos podataka. Dodajte na to i činjenicu sa novi Snapdragon čipset koristi brzu UFS 3.1 skladišnu memoriju i jasno vam je da se na ZenFone 8 sve odigrava munjevito.

Snapdragon 888 i LPDDR5
Izvor: SmartLife / Printscreen / ASUS

U paru sa FHD+ rezolucijom i sada, a verovatno i u narednih pet godina nećete imati problema da sve igre koje vam padnu na pamet pokrenete na najvišim podešavanjima, jer će moćna Adreno 660 grafika bez problema izlaziti na kraj sa zadacima koji opterećuju GPU deo čipseta.

ZenFone 8 ekran i Power taster
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Ono što jeste loša strana svih telefona koji koriste Snapdragon 888 je zagrevanje. Sintetički testovi toliko zagreju telefon da ga je bukvalno nemoguće držati u rukama, posebno deo tik ispod kamere. Dobra stvar je da i nekoliko sati igranja ne zagreje telefon ni blizu kao na primer 3D Mark ili slična aplikacija koja meri performanse.

ZenFone 8 3DMark
Izvor: SmartLife / Marko Nešović / 3DMark

Konekcije i baterija

Kada su u pitanju opcije povezivanja, ASUS briljira na svim poljima. Od 5G, preko WiFi 6E sa 2x2 MIMO antenama do Bluetooth 5.2 i GPS navigacije. Jedino gde bismo voleli da je ASUS unapredio povezivanje je USB C port, koji je ostao na verziji 2.0, značajno ograničavajući brzine prenosa podataka kada telefon na primer povežete na računar ili USB C fleš.

Baterija kapaciteta 4000 mAh je pravi dizajnerski podvig kada je ZenFone 8 u pitanju, s obzirom na dimenzije njegovog kućišta. Ipak, ekran sa visokom stopom osvežavanja i moćni hardver zahtevaju ozbiljnu bateriju koja će pomoći da ovaj telefon pregura dan. Punjač je deklarisan na maksimalnih 30W i omogućava punjenje od 0 do 60% za 25 minuta, do 80% za manje od 40 minuta i od 0 do 100% za oko 80 minuta.

Baterija od 4000 mAh
Izvor: SmartLife / Printscreen / ASUS

Pametno punjenje

Naravno, svi koji su dosad koristili ASUS telefone znaju da ovaj proizvođač posebno brine o bateriji, pa je softverska podrška za bateriju veoma bogata i tu su opcije koje omogućavaju stavljanja granice punjenja telefona u rasponu od 80-100%, jer punjenje na 100% negativno utiče na životni vek baterije. Takođe tu je i opcija sporog punjenja ili punjenja preko noći, kada se baterija puni do neke granice preko noći, a onda se aktivira brzo punjenje da bi u zakazano vreme telefon bio na 100%.

4000 mAh za ceo dan i jako brzo punjenje

Takođe, tu su i režimi rada koji utiču na bateriju i performanse sistema, a koje možete odabrati u zavisnosti od toga kako planirate da koristite telefon. Primera radi, pitanje da li želite da aktivirate režim visokih performansi dobijete kada telefon detektuje pokretanje neke zahtevne igre, a tu su i režimi koji štede bateriju za slučajeve kada biste rado žrtvovali performanse za koji sat autonomije telefona.

Baterija i režimi rada
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Ako telefon ostavite na Dynamic režimu koji sam prilagođava performanse prema tipu korišćenja, i osvežavanje na Auto, slobodno možete računati da ćete dan završavati sa dvadesetak procenata baterije, što je korektno i očekivano.

Ispolirani ZenUI

Korisnički interfejs se nije mnogo promenio od svojih prethodnika, sa ponekim dodacima koji sada debituju. Jedna od njih je navigacija jednom rukom koja vam spušta ekran na donju polovinu, tako da bez problema možete da koristite telefon rukom kojom ga držite.
S obzirom na to da je Dirac učestvovao u podešavanju zvuka novog ASUS flagship modela ne treba mnogo da čudi što su kontrole zvuka unapređene, i što se do pomenutih prečica za prilagođavanje zvuka sadržaju koji gledate veoma lako dolazi. Dovoljno je da pojačate ili smanjite zvuk i preko prečice za softversku kontrolu je moguće menjati ove postavke u par klikova.

Opcije prilagođavanja aplikacija su zaista velike, od potrošnje, preko dozvola za buđenje telefona i obaveštenja, ZenUI nudi visok nivo prilagođavanja. Nova opcija koja se zove „mini heads-up notifications“ predstavlja simplifikovanu verziju klasičnih obaveštenja koja su značajno manja, otprilike kao poruka o isporuci SMS-a. Takođe je dostupna opcija sklanjanja dolaznog poziva sa ekrana, što je posebno korisno kada radite nešto gde ne želite da vas prekidaju, kao što je igranje online igara.

Power taster ima dve dodatne prečice. Jednu aktivirate na dva pritiska, a drugu na dva pritiska i držanje. Bilo kojoj od ove dve možete dodeliti da pozove Google asistenta, lampu, uključi WiFi hotspot, isključi zvuk, pozove neku aplikaciju i slično.

Opcija koja je preslikana sa ROG telefona je Game Genie koja se poziva prevlačenjem sa leve ivice ekrana i omogućava prečice ka svim korisnim stvarima nad kojima želite kontrolu dok ste u igri, kao što je blokiranje obaveštenja, poziva, navigacije, dodavanje svog nišana, snimanja, pojačavanja performansi i još mnogo toga. Sve kako bi uživanje u igrama bilo potpuno.

Kamere

ZenFone 8 je jedan od retkih flagship premijum telefona koji je ostao na dve kamere – primarnoj i širokougaonoj, bez dodavanja zum ili makro kamere sistemu na poleđini telefona. Sve tri kamere (dve nazad i jedna napred) koriste nove Sony senzore: IMX686 za glavnu, IMX363 za širokougaonu i IMX663 za selfi kameru. Glavna je po prirodi širokougaona sa 78,3 stepena vidnog polja. Veliki senzor raspolaže sa 64 MP, otvorom blende od f/1.8 2x1 OCL PDAF sistemom fokusiranja i optičkom stabilizacijom sočiva. Ultra širokougaona kamera ima ugao od 113 stepeni, senzor od 12 MP, ali i autofokus, što je retkost kod kamera ovog tipa. Fokusiranje se obavlja na nivou dva piksela, a otvor blende je visokih f/2.2. Zbog mogućnosti autofokusa, ova kamera može da se koristi i kao makro, za snimanje objekata koji su na razdaljini do 4 cm.

ZenFone 8 zadnja strana
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Selfi kamera raspolaže sa 12 MP, nešto manjim senzorom i f/2.93 sa uglom od 76,5 stepeni i autofokusnim sistemom dual PDAF. Interesantno je da sve kamere imaju autofokusni sistem i elektronsku stabilizaciju video snimaka, čime se može pohvaliti jako mali broj uređaja na tržištu.

Glavna i ultra-širokougane kamere su nasleđene sa prošlogodišnjeg ZenFone 7 Pro modela. U pitanju je veoma dobra glavna kamera koja koristi Quad Bayer tehnologiju spajanja četiri susedna piksela kako bi se upila veća količina svetla i zabeležilo više detalja. Ovo znači da će telefon podrazumevano praviti fotografije od 16 MP, ali da uvek imate opciju da prebacite na punu rezoluciju senzora, mada to ne preporučujemo. Velike fotografije imaju više detalja, ali i više šuma i još manju dinamički raspon. Dobitak je prosto premali da biste stalno čuvali četiri puta veće fotografije, pa je topla preporuka da ovaj režim koristite samo u specijalnim prilikama.

Dnevne fotografije su odlične - bogate detaljima, svetle i veoma oštre. Boje su verno reprodukovane i precizne, kao i kontrast, sa širokim dinamičkim rasponom koji hvata detalje u najsvetlijim i najtamnijim delovima kadrova. Fokusiranje je jako brzo, a topla preporuka je da koristite 4:3 režim, jer je to prirodni odnos stranica senzora, pa telefon ne mora dodatno da seče kadar da biste dobili sliku preko celog ekrana.

Iako nema zasebnu telefoto kameru, ZenUI nudi 2x zum, koji je omogućen slikanjem u punoj rezoluciji senzora, a onda izdvajanjem centralnog dela rezolucije 16 MP. To znači ne toliko svetla u kadru, ali zna da pomogne, kada želite nešto da izdvojite, a ne možete da dovoljno priđete.

Tu je i automatski HDR, ali je ASUS u Pro režimu omogućio takozvani manuelni HDR, odnosno „bracketing“, opciju slikanja tri različite slike sa različitom ekspozicijom, kako bi se dobila slika sa većim dinamičkim kontrastom (HDR).

Širokougaona kamera daje znatno veći kadar, ali i oštrinu na delovima koje vi želite, zahvaljujući autofokusu. Boje na slikama su i dalje dobre, ali za nijansu toplije nego na glavnoj kameri. Dinamika kadra je malo uža, a distorzija je automatski korigovana, bez opcije da je isključite. Ovu kameru možete koristiti i za makro fotografije, ako to želite, a maksimalno možete prići na 4 cm, što je korisno. Nije potrebno uključivati zasebni makro režim, već je dovoljno samo prići i slikati. Treba imati na umu da ćete dobiti dobre fotografije kada imate dosta svetla u kadru, jer će u slabijim svetlosnim uslovima šum biti izražen na ovim fotografijama.

U slabim svetlosnim uslovima slike sa obe kamere su dobre, a ASUS automatski procenjuje kada aktivira Auto Night režim. Slike su odlično izbalansirane, detaljne i sa lepo zasićenim bojama, što se teško postiže u ovakvim uslovima. Uklanjanje šuma je agresivno, peglajući sve delove na kojima se može pojaviti zrnasta tekstura. Dinamika kadra je nešto sužena, ali zato imate Noćni režim u kojem možete birati slikanje od 4 i 7 sekundi, u zavisnosti od toga da li telefon možete fiksirati dovoljno dugo da iskoristite nešto dužu ekspoziciju. U praksi, podrazumevani režim od 4 sekunde sasvim korektno radi svoj posao, tako da ne vidimo pravi razlog za korišćenje onog dužeg.

Noćni režim omogućava biranje ekspozicije od 4 ili 7 sekundi

U svakom slučaju noćni režim značajno popravlja slike pri slabom svetlu. One su otvorenije, posebno senke i tamni delovi, sa dosta više detalja i vidljivih elemenata, pa su konačne slike jako dobre, sa dosta detalja i bez neželjenog šuma.

Ultra-širokougaona kamera pravi dobre noćne fotografije, ali je topla preporuka da je ne koristite bez noćnog režima koji značajno unapređuje kvalitet. Sve ono što nije dobro sa širokougaonim kamerama popravlja se kada aktivirate Noćni režim. Dobijate detalje u svim, posebno tamnim delovima, senke se otvaraju i dobijate na dinamici kadra.

Selfi kamera je takođe jako dobra, i ne zaostaje za onima na vodećim modelima poznatih proizvođača. Ne zaboravite ni na mogućnosti autofokusa, dosta detalja, lepu detekciju boja, i finu širinu dinamičkog raspona. Portretni režim radi jako dobro, bez obzira što nema pomoćni senzor dubine, pa će jedini problem napraviti koji odbegli pramen, koji može greškom biti zamućen.

Video

U zavisnosti od toga da li ste skoro kupili novi TV ili niste na raspolaganju vam je 8K video u 24 frejmova, koji pravi korektne snimke, ali je topla preporuka da se prebacite na 4K. Sa zadnja dva sočiva možete snimati u 4K u 60 fps, a selfi kamera ima ograničenje na 30 fps. Sve kamere imaju elektronsku stabilizaciju, koja se na glavnoj uparuje sa optičkom stabilizacijom sočiva, omogućavajući odličnu kompenzaciju pokreta i eliminisanje neželjenih efekata kada snimate a ne stojite mirno. Zahvaljujući tri mikrofona zvuk se snima u 290 kb/s, pa je kvalitet snimljenog zvuka na visokom nivou.

U 4K, bilo 30, bilo 60 fps, snimci su odlični u svakom pogledu, barabar sa snimcima koje pravi Mi 11 Ultra. Detalja ima u nestvarnoj količini, dinamika kadra je izuzetna, boje realne, sa odličnim balansom, bez šuma i neželjenih efekata. Slične rezultate ćete dobiti i kada se prebacite na širokougaonu kameru, sa napomenom da su snimci u 30 fps oštriji i prijatniji za oko.

Na raspolaganju je 8K u 24 fps, ali je topla preporuka da koristite 4K u 30 ili 60 fps

Za slučaj da želite da se igrate, tu su i usporeni snimci, ali i Pro režim koji dozvoljava fino podešavanje parametara kao što su autofokus, brzina okidača, ISO, ekspozicija i balans bele boje.

U svakodnevnom radu

U moru telefona sa ekranima dijagonale oko 7 inča, predstaviti flagship koji po svojim dimenzijama radi nešto potpuno suprotno je odvažno, ali niko se nije proslavio tako što je radio isto kao svoja konkurencija. ZenFone 8 je bez trunke razmišljanja izuzetan flagship telefon, koji svima nama koji patimo za malim telefonima nudi sve ono što nam je potrebno bez žrtvovanja performansi i kvaliteta. U malo kućište je smešteno sve ono što nude najbolji konkurentski modeli, sa izostatkom zum kamere, koja se, po najnovijim istraživanjima koristi u manje od 5% slučajeva fotografisanja.

ZenFone 8
Izvor: SmartLife / ASUS

Ako vam je bitno da li na telefonu piše Samsung ili ima logo jabuke, najbolje je da zaobiđete ZenFone 8. Ovo je telefon koji je pre svega praktičan, pa sva njegova dizajnerska rešenja imaju svoju vizuelnu i praktičnu stranu. Plavi power taster je tačno taj jedan element po kojem će ovaj telefon odskakati od konkurencije i biti prepoznatljiv, a ne samo još jedan obli malo crni telefon.

Bez mnogo okolišanja, treba skinuti kapu kompaniji ASUS za hrabrost sa ZenFone 8

U doba kada Apple prijavljuje jako lošu prodaju Apple Mini modela ASUS ponosno korača napred, predstavljajući ZenoFone 8 kao svoj flagship. Uostalom, nabrojte telefone koji po ovoj ceni nude Snapdragon 888, izuzetan sistem kamera, odličan ekran, jako dobar softver i premijum paket u svakom smislu – od korišćenih materijala do implementiranih konekcija i tehnologija.

Ukoliko ste se navikli da svoje pametne tablete koristite po nekoliko dana bez punjača, ASUS ZenFone 8 to ne može. Prosto raspoložive dimenzije i izuzetna hardverska konfiguracija fizički ne mogu da omoguće više od jednog dana autonomije normalnog korišćenja, ali zato dobijate telefon koji briljira na svim ostalim poljima, a to je ono što je važno, zar ne?

Za slučaj da niste pažljivo pratili, evo kompletnih specifikacija ZenFone 8 modela:

  • Ekran: 5,9’’ AMOLED, 2400x1080 pix (FHD+), 120 Hz, 1 ms, HDR10+. Gorilla Glass Victus
  • Čipset: Snapdragon 888 (1x2,84 GHz Kryo 680 + 3x2,42 GHz Kryo 680 + 4x1,80 GHz Kryo 680)
  • GPU: Adreno 660
  • RAM: 6/8/16 GB
  • Skladište: 128/256 GB, bez microSD slota
  • Glavna kamera: 64 MP (Sony IMX686) 1/1,7" senzor, OIS, 0.8 μm/1,6 μm veličina piksela, f/1.8, 78,3° FOV, 2x1 OCL PDAF, 8K snimanje sa EIS
  • Širokougaona kamera: 12 MP (Sony IMX363), 1/2.55" senzor, 113˚ FOV, 1,4 μm veličina piksela, f/2.2, Dual PDAF, korekcija distorzije u realnom vremenu, 4 cm makro, snimanje do 4K/60fps
  • Selfi kamera: 12 MP (Sony IMX663) 1/2,93"senzor, 76,5˚ FOV, 1,22 μm veličina piksela, f/2.45, Dual PDAF, video snimci do 4K/30fps ili FHD/60fps
  • Baterija: 4000 mAh, 30 W punjač (0 do 60% za 25 minuta, 0 do 80% za manje od 40 minuta i od 0 do 100% za oko 80 minuta)
  • Dimenzije: 148 x 68,5 x 8,9 mm
  • Težina: 169 grama
  • Materijali: Aluminijumski ram, staklo nazad
  • Konekcije: WiFi 6E, BT 5.2
  • Ostalo: IP68 otpornost, optički senzor otiska prsta ispod ekrana, stereo zvučnici, 3,5 mm džek, RhinoShield maska u paketu

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi