Čišćenje

MICROSOFT U POTPUNOSTI UKLANJA ADOBE FLASH: Windows 10 će biti bezbedniji, ali morate da obratite pažnju na program

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Krajem prošle godine je ovaj softver izgubio podršku od svoje kompanije.

Izvor: Promo/Adobe

Kompanija Microsoft će već ovog leta početi da uklanja Adobe Flash sa Windows 10 operativnog sistema.

Počev od jula, permanentno brisanje Flash komponenti kao deo operativnog sistema će biti obavezno.

Tokom ovog meseca će se pojaviti Windows 10 verzija 21H1 koja će početi da uklanja ovaj softver. Novo ažuriranje će izbrisati Adobe Flash i sa starijih operativnih sistema kao što su Windows 8.1, Windows Server 2012 i Windows Embedded 8 Standard

Microsoft je uveliko počeo da uklanja podršku za Flash na svom internet pregledaču Microsoft Edge sa novom verzijom. Sada će ukloniti Flash plejer koji dolazi sa Windows operativnim sistemom. Iz te kompanije ističu da se neće izbrisati verzija Adobe Flash plejera koja je manuelno instalirana sa nekog drugog izvora, te će korisnik sam morati da izbriše ovaj softver ukoliko je to slučaj.

Flash se održavao u životu poslednjih godina, iako je već 2016. godine izgubio podršku od velikih internet pregledača, a sam Adobe je na kraju prošle godine ukinuo podršku za ovaj softver. Iako nas udara nostalgija za Flash plejerom, učestali problemi i veliki broj rupa u bezbednosnom sistemu su konačno došle kraju. Ipak, svi stariji korisnici interneta će ga pamtiti po tome što nam je omogućio da gledamo filmove, serije, igramo video igre i mnogo toga drugog preko internet pregledača, dok noviji korisnici ga neće pamtiti po dobru pošto je upravo on bio jedan od glavnih krivaca za probijanje zaštite sistema.  

Ipak, Flash plejer će nastaviti da živi kroz Internet Archive koji nudi veliki broj starih Flash igara i animacija, sve u cilju da se sačuva ovaj deo internet istorije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi