Voltswagen

GLUPOST KOJA ĆE IH SKUPO KOŠTATI? Volkswagen pod istragom zbog prvoaprilske prevare i navodne promjene imena

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Njemački proizvođač automobila izmanipulisao cijenom dionica?

Izvor: SMARTLife / Volkswagen

Volkswagen je prije nešto više od mjesec dana iznervirao mnoge kada se "našalio" o preimenovanju svog brenda u Sjedinjenim Američkim Državama.

Šala kao šala uopšte nije bila loša, ali tajming iste je bio katastrofalan, jer prosto nije logično da se prvoaprilska šala otkriva nekoliko dana ranije, odnosno kada je još uvijek bio mart mjesec.

Da stvar bude još gora, predsjednik te kompanije je 30. marta izašao pred medije i napomenuo da će se Volkswagen u SAD-u zaista zvati Voltswagen. Čak je i Associated Press istakao da su zvaničnici te kompanije lagali i da će se rebranding, to jest preimenovanje, zaista dogoditi. 

Mjesec dana od tog događaja, pojavio se članak u njemačkom Der Spiegel u kom stoji da će se Volkswagen naći pod istragom Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se utvrdilo da je ovaj skandal uticao na cijenu dionica te kompanije. Treba napomenuti da je SEC istraga još uvijek u ranoj fazi, ali nema sumnje da će ova šala koštati i Voltswagen i Volkswagen.

Ipak, vjerujemo da Volkswagen neće pretrpjeti veću štetu/kaznu kao što je bio to slučaj sa skandalom "Dieselgate", odnosno kada su manipulisali rezultatima softvera koji pokazuju koliko vozilo izbacuje izduvne gasove od dozvoljene granice. Vidjeli smo i sličnu istragu kada je Ilon Mask na svom Twitter nalogu napisao "Funding secured".

Iako naizgled sve ovo zvuči banalno, da se neko kažnjava zbog šale, treba istaći da je Volkswagen nastavio sa lažima i kada su ih novinari upitali da li je to dio šale, ali su oni uporno nastavljali da tvrde kako je promjena imena zaista legitimna. Nema šta, Volkswagen je uspio i nas da prevari, a posle svega ostaje gorak ukus u ustima jer je upravo njihovo vozilo, i to ELEKTRIČNO, proglašeno za najboljim automobilom 2021. godine, što sve pokazuje da im ovako nešto zaista nije bilo potrebno. 

Bloomberg je prenio 31. marta, odmah posle te šale, da su se dionice te kompanije povećale za 12,5%. Veoma zanimljiv komentar je tada imao Erik Gordon, profesor poslovanja i prava na Univerzitetu u Mičigenu: "Ne mislim da će SEC vidjeti ovo kao manipulaciju cene dionica više nego što to General Motors, Ford, Toyota ili bilo ko drugi govori o svojim električnim vozilima. To što su uradili je veoma glupo, ali da je biti glup ilegalno, trećina CEO američkih kompanija bi bila u zatvoru!" - prenosi Whichcar.