Dve boje

MERCEDES SKINUO KAMUFLAŽU: Ovako izgleda električni luksuz na točkovima

Autor Draga Ivanović Izvor mondo.rs

Ono što je malo ko očekivao sa novim Mercedes EQS električnim sedanom je dvobojna šasija. Nakon zvaničnih fotografija sve što nam sada fali je cena.

Mercedes-Benz EQS svetska premijera
Izvor: YouTube / Mercedes-Benz

Konačno je spala kamuflaža sa Mercedes Benz EQS električne limuzine, pa možemo da vidimo tačno kako će izgledati novi automobil čija prodaja je planirana za kraj ove godine.

Mercedes je sa EQS sedanom napravio zaokret kada su električni automobili u pitanju, i umesto malog automobila, minimalističkog dizajna ponudio veliku luksuznu limuzinu sa ogromnim ekranima, velikom baterijom i bogatim enterijerom - sve suprotno od onoga što nudi konkurencija.

Dobili smo i informacije da je EQS prvi od devet električnih automobila koje ova kompanija planira da predstavi naredne godine. EQS svoju genetiku deli sa Mercedesovom luksuznom S-klasom, pa ova kompanija polaže velike nade u uspeh svog prvenca koji bi trebao da definiše novu klasu luksuznih električnih automobila.

Mercedes Benz EQS unutrašnjost
Izvor: SMARTLife / Mercedes-Benz

Da se podsetimo, novi Mercedes EQS poseduje automatska prednja i zadnja vrata, 56-inčni veliki ekran sastavljen od tri manje celine, kao i MBUX infotainment sistem, projektovani heads-up displej na vetrobranu i mnoge druge luksuzne novotarije.

Mercedes EQS pored čistog luksuza nudi neverovatnu autonomiju od 770 km

Skidanjem kamuflaže sa svog automobila Mercedes Benz je konačno prikazao kako će izgledatei EQS-ov eksterijer. Umesto digitalnog prednjeg dela za koji se pretpostavljalo da će biti prepoznatljiv element, EQS je dobio crnu rešetku hladnjaka sa šarom trodimenzionalne trokrake zvezde koju smo dosad viđali na AMG liniji Mercedesovih vozila.

 Prednju grupaciju farova spaja svetlosna traka, što je popularni detalj karakterističan za mnoga električna vozila različitih proizvođača. Takođe, sa obe strane prednje maske su veliki usisnici za vazduh koje viđamo na sportskim automobilima, koji će definitivno imati velikog uticaja na hlađenje automobila.

Ono što nas je najviše iznenadilo je dvobojni eksterijer koji nije česta pojava kod ovog proizvođača, ali i nije potpuno nov stil, jer smo ga već viđali na električnim automobilima, na primer kod BMW i3 serije.

EQS će doći u dve verzije: EQS 450+ sa pogonom na zadnje točkove i dvomotorski 580 4MATIC sa pogonom na sva četiri točka. Obe verzije će biti dostupne sa jačom 107,8 kWh baterijom, mada je Mercedes najavio planove za verziju sa baterijom manjeg kapaciteta - 90 kWh.

Najveći adut Mercedes EQS, pored čistog luksuza je i neverovatna autonomija od 770 km, što je više od svih Tesla automobila. S obzirom na to da spada u klasu luksuznih automobila, ova autonomija je sasvim dovoljna za dnevno vozikanje po grad, pa čak i za srednja i duža putovanja, na kojima visoka klasa i luksuz ovih automobila dolaze do izražaja.

Kada je cena u pitanju iako nije navedena, osnovne verzije S klase kreću od 100.000 evra pa na više, pa je velika šansa da će se EQS smestiti nešto iznad ove cenovne kategorije.


Tagovi