Vijesti

OPCIJE KOJE SU SE DOSAD PLAĆALE SAD SU BESPLATNE: GMail časti, aktivirajte sve što želite

Autor Draga Ivanović Izvor mondo.rs

Google olakšao posao, sada se sve na jednom mjestu nalazi!

Izvor: SMARTLife / Unsplash / Solen Feyissa

Milioni korisnika GMail usluga su dobili besplatnu nadogradnju koja će olakšati korišćenje ostalih Google-ovih servisa, uključujući Chat i Rooms.

Treba istaći da je Google prvi put te usluge otkrio još prošle godine, ali one su bile rezervisane samo za korisnike Workspace usluga.

Google Workspace je kolekcija usluga te kompanije koje su rezervisane za preduzeća, a iste omogućavaju radnicima da koriste GMail, Google Calendar, Google Meet, Google Docs i druge usluge sve na jednom mjestu. Sada ne morate da radite za kompaniju koja plaća Google-u za ovakve usluge, već možete besplatno da aktivirate ove opcije, prenosi 9To5Google.

Cilj ovoga je da sve radite na jednoj stranici, zbog čega će se sve te opcije nalaziti na Gmail-u, ukoliko ih uključite. Integracija Chat i Rooms usluga je napravljena tako da dovede što bržu razmjenu poruka, a sve kako ne bi morali da pravite novi mejl. Svi vaši Gmail kontakti će biti dostupni i u Chat prozoru. Rooms je odličan za komuniciranje sa članovima porodice i grupom prijatelja, bez potrebe da zatvarate GMail i otvarate novu aplikaciju.

 Jednom kada ažurirate GMail na vašem telefonu (ukoliko on nije na poslednjoj verziji), moraćete sami da uključite te opcije. Kada to uradite u GMail-u će se pojaviti četiri sekcije, Mail, Google Meet (ekvivalent Zoom aplikacije) i interfejs za Chat i Rooms. Ukoliko ne znate kako to da uradite, bez brige, samo pratite ova upustva ili još bolje pogledajte našu galeriju!

Kako aktivirati novi Gmail sa Chat i Rooms uslugama

Android

  • Kliknite na tri linije u gornjem lijevom uglu GMail aplikacije
  • Otvoriće vam se sa lijeve strane ekrana novi meni i nađite opciju Settings (Podešavanje)
  • Ukoliko imate više adresa, ispod General settings opcije vam se nalaze vaši nalozi, izaberite po vašoj volji (samo da nije poslovni)
  • Nađite rubriku General, a ispod nje se nalazi Chat (early access) opcija, štiklirajte kockicu
  • Kliknite na Try it kada se pojavi novi prozor
  • Restartujte GMail aplikaciju, odnosno ponovo je pokrenite

Uspješno ste osposobili ove opcije na Android telefonu, a jednom kada ponovo pokrenete GMail pojaviće vam se upustva koje možete ispratiti.

Računari

Potrebno je da posjetite stranicu mail.google.com/mail/u/0/#settings/chat  (Ukucajte u vaš internet pregledač) i tu ćete vidjeti tri opcije. Aktivirajte Google Chat (Early Access) umjesto što vam je uključen Classic Hangouts. Jednom kada potvrdite, to bi bilo to! Posljednja fotografija u galeriji je kako izgleda taj meni.

Nama su se ove opcije pojavile na tri od četiri adresa, sa tim što je četvrti GMail poslovan, zbog čega vjerovatno i nema te opcije. Još uvijek se ne zna kada će Google automatski implementirati ove opcije u GMail, ukoliko ne želite da sačekate, ta kompanija vam je dala opciju da ih uključite, a sada znate i kako!