Vijesti

PROVJERITE DA LI STE I VI DIO FACEBOOK CURENJA: Kako vidjeti da li su email i šifre kompromitovane?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Jednostavna pretraga će vam otkriti sve rezultate.

Društvene mreže na pametnom telefonu
Izvor: SmartLife / Unspash / dole777

Kao što smo pisali o tome, kompaniji Facebook su procureli lični podaci više od 533 miliona korisnika širom svijeta!

Ti podaci uključuju imena, lične karte, mobilne telefone i šifre, a među ukradenim zapisima sa Facebook mreže se nalaze podaci više od 160.000 korisnika iz Srbije ali i regiona.

Izvršni direktor kompanije za bezbjednost Hudson Rock, Alon Gal je objavio na svom Twitter nalogu da je jedan korisnik Telegram aplikacije napravio bota koji dozvoljava ostalim korisnicima da te podatke koriste za određenu nadoknadu. Kako taj bot funkcioniše, možete više da pročitate na označenom dijelu ove rečenice.

Iako su podaci korisnika iz više od 100 zemalja dostupni javno, morate da posjedujete kredite tog foruma kako bi ih preuzeli, prenosi The Record. Većina eksponiranih naloga ima umrežene mobilne telefone na svojim profilima, dok su u pojedinim slučajevima eksponirane i elektronske adrese korisnika. 

Postoji i veoma dobra internet stranica koja će vam reći da li je vaš email eksponiran, kako u ovom slučaju, tako i u prošlosti. Jednom kada ukucate svoju email adresu, ona će pretražiti da li je vaša adresa otkrivena.  U pitanju je haveibeenpwned.com.

- Posjetite tu internet stranicu
- Ukucajte svoju email adresu
- Ukoliko je vaš email kompromitovan, dobićete upozorenje, posle čega je poželjno promijeniti šifru i upaliti dvostruku verifikaciju (2FA).
- Ako je kojim slučajem vaša adresa kompromitovana više puta, možete da pogledate istoriju svih propusta koje sadrže vaše lične informacije, kao što su adresa, šifre, itd...

Tvorac ovog sajta želi da uključi i brojeve telefona u ove podatke, jednom kada se to dogodi mi ćemo vas naknadno obavijestiti. Ukoliko sumnjate da vam je neko probio staru šifru, i to možete da provjerite tako što istu ukucate na ovoj stranici. Facebook je otkrio za The Record da se ovo curenje podataka dogodilo 2019. godine, a da je problem riješen u avgustu iste godine. Sada kada su te informacije postale javne, svako može da im pristupi za svega nekoliko dolara.