Napad iz 2019.

VJEROVATNO NAJVEĆE CURENJE FACEBOOK PODATAKA IKAD: Ugroženo preko 533 miliona naloga i naši mogu biti među njima!

Autor Draga Ivanović Izvor mondo.rs

Kompanija Facebook još jednom je u središtu skandala u vezi sa korisničkim podacima!

Facebook logo
Izvor: SmartLife / Pexels

Kompaniji Facebook nekako su procureli lični podaci više od 533 miliona korisnika širom svijeta!

Lični podaci uključuju brojeve telefona, mejlove, puna imena, lokacije, biografije i druge podatke.

Jedan od korisnika veoma slabo zaštićenog foruma na kojem se okupljaju hakeri (oni pravi hakeri, ali i oni koji samo misle da to jesu) objavio je tekstualni spisak Facebook korisnika i njihovih ličnih podataka bez ikakve enkripcije, dostupne svima za pretragu i pregledanje!

Ukupno je na spisku preko 533 miliona korisnika i njihovih ličnih podataka i to iz 106 zemalja širom svijeta. Najviše podataka procurelo je od korisnika iz SAD, preko 32 miliona, slijedi Velika Britanija sa 11 i onda Indija sa šest miliona tipova ličnih podataka. Nažalost, za sada nema podataka o tome koliko podataka sa spiska je iz regiona.

Na podatke koje smo pomenuli gore dodajemo da su procureli i podaci kakvi su datumi rođenja, Facebook nadimci, svi dostupni podaci o kretanju korisnika na osnovu Facebook lokacijskih zapisa itd.

Stručnjaci i obični korisnici verifikovali su da je baza istinita tj. pouzdana i to na dva načina - pokušali su da resetuju lozinke putem navedenih mejlova i putem upoređivanja Facebook nadimaka iz baze i aktivnih korisnika Facebook-a u ovom trenutku.

Facebook je vrlo kratko potvrdio za američke medije da su podaci “moguće istiniti“ i da predstavljaju dio korisničke baze procurele tokom 2019. godine!

Nažalost, iako stara ova baza je potpuno trenutno nezaštićena i može da predstavlja realnu opasnost po korisnike koji nisu mijenjali svoje kredencijale i druge podatke od 2019. godine, a takvih je, pretpostavlja se dovoljno da budu zloupotrebljeni.

Facebook se nije dalje oglašavao, a nisu se oglašavale ni institucije u nadležnosti za zaštitu korisnika, dok kompanije za sajber bezbjednost još uvijek prikupljaju i obrađuju dostupne podatke.

ŠTA MOŽEMO DA URADIMO?

Jedino što je svrsishodno jeste da obrišemo svoje podatke o lokaciji tj. isključimo opciju da nas Facebook prati i da promijenimo lozinku Facebook naloga tj. uključimo prijavu u dva koraka.

Takođe, trebalo bi izbrisati broj telefona u svakom slučaju sa Facebook naloga i promijeniti mejl u neki koji ne koristimo svakodnevno, odnosno da koristimo mejl koji nam je namijenjen samo za društvene mreže ili Facebook.

U svakom slučaju pripazite na svoj Facebook nalog u narednom periodu.