Vijesti

SKRIVENA OPCIJA ZA PRAĆENJE PREKO GOOGLE MAPA - koristite je odgovorno!

Autor Draga Ivanović Izvor mondo.rs

Na sreću, nije moguće da pratite nekog putem Google Maps aplikacije bez njihovog znanja i pristanka!

Izvor: SMARTLife / Unsplash/ henry perks

Pisali smo o tome kako da provjerite šta sve Google zna o vama u svega par klikova i kako da izbrišete to što on zna.

Sada je vrijeme da vam pokažemo kako da koristite popularnu aplikaciju Google Maps za nadgledanje lokacija vaših prijatelja, članova porodice i slično.

Ova opcionalna alatka će svakako obavijestiti tu drugu stranu, te će vam biti potrebno njihovo odobrenje kako biste na vašim mapama mogli da vidite gdje se oni tačno nalaze u realnom vremenu. Na sreću, nije moguće da pratite nekog putem Google Maps aplikacije bez njihovog znanja i pristanka!

Osoba koju želite da pratite mora da osposobi lokaciju prije nego što vam da dozvolu. Vi ne morate da podijelite svoju lokaciju ukoliko pratite tu osobu, ali treba da napomenete toj osobi da uključi lokaciju što će najlakše uraditi ako prevuče početni ekran nadolje i prosto osposobi opciju Location.

Kako pratiti nekog na Google mapama

1. Uključite tu aplikaciju na vašem Android ili iPhone telefonu.
2. Kliknite na vašu ikonicu, odnosno avatar koji se nalazi u gornjem desnom uglu.
3. Otvoriće se novi prozor i tu nađite i klinkite na opciju Location sharing.
4. Pojaviće vam se lista kontakta koji su već podijelili lokaciju, ali i lista korisnika sa kojima ste prethodno razmijenili lokaciju, kao i kontakti sa vaše mejl adrese.
5. Kliknite Request na kontakt koji želite da pratite (Vaša elektronska adresa će biti podijeljena sa tom osobom).

Jednom kada odradite te korake, morate da sačekate drugu stranu da potvrdi dozvolu i odredi vremenski pristup te dozvole.

Kako da podijelite lokaciju na Google mapama

1. Ponovite prva tri koraka iz prethodnog upustva.
2. Izaberite kontakt sa kojim želite da podijelite vašu lokaciju i podesite koliko će ta dozvola trajati (Postoji dvije opcije, da se sama ugasi posle određenog vremena, ili druga da vi sami ugasite tu dozvolu)
3. Kliknite na Share.

Uspešno ste podijelili lokaciju sa drugom osobom. Google će vas posle određenog vremena pitati da li želite da onesposobite pristup vašoj lokaciji ukoliko ste zaboravili da ste istu omogućili. Treba napomenuti da ćete dobijati i mejlove svaki put kada dobijete zahtev za dijeljenje lokacije. Jednom kada sa nekim podijelite lokaciju, ta osoba ima mogućnost da zatraži od Google-a smjer kako da dođe do vas zahvaljujući opciji Direction. 

Kako da zaustavite dijeljenje lokacije na Google mapama 

Ukoliko želite da onemogućite dijeljenje lokacije nakon što ste već dozvolili pristup, pratite sledeće korake.

1. Ponovite prva tri koraka iz prethodnog upustva.
2. Na dnu ekrana će vam se pojaviti kontakt sa kojim ste podijelili lokaciju, kliknite na njega.
3. Pojaviće vam se dvije opcije, prva je da zatražite njihovu lokaciju, dok je druga da zaustavite dijeljenje vaše lokacije.

Uvijek možete i da blokirate taj kontakt tako što kliknete na tri tačke koje će se pojaviti pored imena korisnika. Kako ove opcije izgledaju i kako da ih aktivirate, možete pogledati i u našoj galeriji.