Stigli su

NOVA ONEPLUS 9 SERIJA: Spektakularan ekran i kamere čuvene nemačke kompanije Hasselblad, ali cene su i dalje previsoke!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

OnePlus nije izneverio novim OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro modelima, osim na polju cene, jer ponovo koštaju koliko i iPhone 12, Galaxy S21 ili Huawei Mate40.

Izvor: SMARTLife / OnePlus

Kompanija OnePlus je zvanično predstavila prva dva modela OnePlus 9 serije, u pitanju su telefoni OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro

Pre samo nekoliko nedelja su otkrili da su sklopili partnerstvo vredno 150 miliona dolara sa legendarnim proizvođačem kamera, kompanijom Hasselblad.

Upravo su kamere te kompanije zabeležile misiju sletanja na Mesec Apolo 11 tima, a sada će se kamere ovog proizvođača koristiti na OnePlus 9 telefonima. Kao što je bilo očekivano, OnePlus 9 Pro je jači od osnovne verzije, ali i skuplji. Oba uređaja rade na Snapdragon 888 čipsetu.

OnePlus 9 Pro

Na zvaničnom predstavljanju, OnePlus je dosta pričao o kamerama svojih novih uređaja, a njih je razvila slavna švedska kompanija koja je uradila sve da boje izgledaju što prirodnije, što će im omogućiti i jedan od najvećih senzora koji su se našli na pametnim telefonima. Ultraširoka kamera koristi senzore na kojima je radio i Sony,taj senzor se zove IMX776 i veličine je 1/1,56 inča sa 1,2 µm (mikrometar) piksela, dok je kvalitet kamere 48 megapiksela (MPx). 

Ovi senzori mogu da naprave fotografiju u formatu 12-bit RAW, što je veoma kvalitetna fotografija. U aplikaciji za kameru se nalazi i specijalni režim Hasselblad Pro Mode koji će omogućiti korisniku da napravi što prirodniju fotografiju. Glavni senzor može da pravi snimke u 8K rezoluciju u 30 frejma po sekundi (FPS), kao i u 4K rezoluciji u odličnih 120 FPS. Na poleđini se nalazi još crno-bela kamera od 2 MPx koja služi da pomogne glavnoj kameri u pravljenju jednobojnih fotografija.

Ultraširoka kamera koristi senzore Sony IMX766 koji mogu da smanje distorziju ivica fotografije do 1%(druga sočiva smanjuju za 10-20%). Ova kamera poseduje i autofokus sistem koji dozvoljava da napravite makro fotografije sa četiri centimetara razdaljine. Ovaj model nema periskopsku kameru, već nju zamenjuje standardna telefoto kamera sa optičkim uvećanjem 3,3x (77 mm). Ona poseduje senzore od 8 megapiksela.

Sa ovim modelom je debitovao i Fluid Display 2.0.U pitanju je LTPO ekran veličine 6,7 inča (1440p+) koji obećava do 50% uštede energije u opštoj upotrebi. Stopa osvežavanja ekrana može da se menja od 120 herca (HZ), za veoma gladak korisnički interfejs, pa sve do jednog herca. U zavisnosti šta radite sa telefonom, on može da se adaptira, te tako za video igre kao što je Fortnite koristi 90Hz, dok za gledanje filmova 24Hz, prenosi GSM Arena.

Osvetljenje ovog ekrana je 1.300 nita, dok stopa uzorkovanja na dodir dostiže 240HZ, što znatno poboljšava odziv, pogotovo kada koristite telefon za gejming. Kada već spominjemo video igre treba govoriti i o čipsetu Snapdragon 888 koji je uparen sa LPDDR5 RAM i UFS 3.1 internom memorijom. Sistem hlađenja telefona je baziran na onom koji poseduje model 8T, ali sa većom parnom komorom, debljim grafitnim listovima i sa više bakarne folije, a sve kako bi se dostigao veći kapacitet odvođenja toplote.

Standardna verzija se prodaje sa 8 gigabajta (GB) RAM, ali možete da je unapredite na 12 gigabajta. Isti slučaj je i sa internom memorijom koja dolazi sa 128 GB, te postoji opcija da povećate memoriju na 256 GB.

Pored novog displeja, ovaj telefon je predstavio Warp Charge 50,to jest novo bežično punjenje koje mora da se kupi odvojeno, a uz pomoć koga možete puniti svoj telefon i vertikalno i horizontalno. Od 0 do 100 posto se puni za 43 minuta. Sa telefonom se dobija žični punjač Warp Charge 65T koji je skoro duplo brži od punjača 8 Pro modela, za samo 29 minuta ćete u potpunosti napuniti bateriju. Kapacitet baterije je 4.500 mAh.  

Aluminijumski okvir je utisnut između dva stakla. Prednje staklo ima zaštitu Gorilla Glass, dok je ovaj uređaj ocenjen sa IP68, što znači da je otporan na prašinu i vodu. 

OnePlus 9

I osnovni model će koristiti kamere Hasselblad,ali će one biti lošijeg kvaliteta u odnosu na Pro verziju. Glavni modul će koristiti starije IMX689 senzore veličine 1/1,43 inča sa kvalitetom od 48 megapiksela. Tu je podrška za fotografije formata 12-bit RAW, dok će DOL-HDR zameniti tradicionalni HDR. Iako će kamera zadržati mogućnost snimanja u 8K rezoluciji u 30 FPS, izgubiće 4K 120 FPS režim (ali tu je snimanje u 4K 60 FPS). I pored toga što je drugačiji senzor, osnovna verzija će posedovati Hasselblad Pro Mode.

Dobra vest je ta da je ista ultraširoka kamera, kojoj potpomaže 2 MPx monohromska kamera, dok je loša vest da vanila verzija neće dobiti telefoto kameru.

OnePlus 9 poseduje prvu generaciju Fluid Display-a, ekran je veličine 6,55 inča AMOLED 1080p rezolucije, te poseduje HDR10+ dok je osvetljenje ekrana 1.100 nita. Osnovni model ima isti čipset kao i Pro verzija, te će se u prodaji naći u dve verzije, od 8GB RAM/128GB ili 12GB RAM/256GB. 

Što se tiče baterije, ona je kapaciteta 4.500 mAh i ima žični punjač Warp Charge 65T, dok će ovo biti prvi telefon te kompanije, a koji nije model Pro, da će dobiti podršku za bežično 15W Qi punjenje. Obe verzije imaju dva stereo zvučnika sa Dolby Atmos podrškom. Oba modela koriste istu prednju kameru od 16 megapiksela (IMX471, 1.0 µm), sa optikom f/2,4.

Cene ovih telefona za evropsko tržište pogledajte u galeriji ispod, kao i više fotografija ovih uređaja.

Kako vama deluju OnePlus 9 telefoni?

Tagovi