Otkrili kako

FACEBOOK RAZVIJA NOVI OBLIK INTERAKCIJE LJUDI SA MAŠINAMA: Njegovi tvorci zovu to posebnom formom SUPERMOĆI (VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Pokazali i kako će funkcionisati njihov novi uređaj!

Izvor: SMARTLife / Facebook

Kompanija Facebook uveliko radi na virtuelnoj i proširenoj realnosti, a sad je otkrila i to da razvija uređaj koji će se koristiti uz AR naočare te kompanije.

Još 2017. godine je ta kompanija otkrila da radi na tehnologiji koja će omogućiti korisniku da kuca samo uz pomoć misli unutar svoje glave, i to čak većom brzinom nego što bi to uradili sa tastaturom.

Dve godine kasnije je Facebook kupio startap CTRL-labskoja se bavi stvaranjem neuralnog interfejsa. Sada su predstavili narukvicu koja će signale iz mozga slati u uređaj, koji se nalazi na ruci korisnika (nosi se kao pametan sat ili fitnes narukvica), a odatle će se komande izvršavati. Ta narukvica će koristiti EMG ili elektromiografiju kako bi presrela informaciju koja ide iz mozga ka ruci.

"Zanimljov, veći deo mozga je posvećen kontroli zgloba, nego bilo kom drugom delu tela, verovatno dvostruko više neurona koji kontrolišu vaš zglob i kretanje ruku, nego što je zapravo namenjeno ustima za hranjenje i govor" - rekao je T. R. Reardon, direktor istraživačkog naučnog tima Facebook Reality Labs sektora.

Još jedan član ovog tima je opisao ovaj uređaj: "To je kao najčistija forma supermoći. Vi ste u poziciji da je kontrolišete, ali sistem tačno zaključuje pravu stvar - koju bi trebalo da kontrolišete. Sve što je na vama da uradite kako bi upravljali jeste samo da kliknete" - rekao je Hrvoje Benko. Facebook je demonstrirao kako korisnici uz pomoć prstiju mogu da kontrolišu virtuelne i udaljene objekte uz pomoć virtuelne realnosti.

Ova narukvica korisnicima će pomoći da kucaju po bilo kakvoj površini kao da je ispred njih prava tastatura. Iako nema nikakve tastature, EMG narukvica će registrovati nameru korisnika. Facebook je istakao da će ova tehnologija biti upotrebljena za njihove AR naočare, o kojima ste mogli već da čitate na našem portalu.

Upitan koliko brzo će ova tehnologija postati dostupna javnosti, glavni tehnološki direktor te kompanije, Majk Šropfer je rekao da je ista još uvek u ranoj fazi razvoja. "Teško je predvideti kada će izaći. Kako se ove stvari šire na tržištu jednom kada se pojave, na to nemam odgovor. Trenutno se bavimo doterivanjem tehnologije", zaključio je.

Velike kompanije se utrkuju da razviju proizvode za virtuelnu i proširenu realnost, tako je Apple najavio da će njihov uređaj stići 2022. godine, a Facebook ima u svom vlasništvu i kompaniju Oculus koja je već iskusna na ovom polju. Ipak, ovaj prototip Facebook-a je nešto drugačiji pošto omogućava korisnicima da upravljaju računarom tako što samo pomisle na neku opciju. Ta ideja je slična projektu Neuralink, iza kog stoji Ilon Mask, a upravo je njegova kompanija u mozgove majmuna integrisala čipsete koji im omogućavaju da igraju video igre uz pomoć misli.

Pogledajte kako izgleda ovaj uređaj kompanije Facebook.