Novo normalno

SVI ŽIVE ONLAJN: Potrošnja interneta "eksplodirala" zbog korone, savetuje se što brže uvođenje 5G MREŽE!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Evropa i Severna Amerika povećale potrošnju interneta za više od 700 procenata!

Izvor: MONDO / Samsung

Internet saobraćaje je od februara do septembra 2020. godine bio povećan na tržištu Evrope i Severne Amerike za čak 700 odsto, rečeno je danas na onlajn seminaru CES 2021 Digitalna platforma - Najnoviji IKT trendovi i tržište uređaja za korisnike.

Do povećanja internet saobraćaja došlo je zbog drugačijih uslova života izazvanih pandemijom kovida 19, rekao je stručnjak za IT Aleksandar Pavlović.

On je istakao da je potrošnja interneta opala tek u septembru za 20 odsto u odnosu na početak pandemije. CES je međunarodna izložba potrošačke elektronike sa pratećim konferencijskim programom, koja je ove godine održana onlajn u Las Vegasu od 11. do 14. januara.

Do povećanja internet saobraćaja došlo je i u Srbiji usled korone, a posebno je poraslo gledanje videa i igranje igara - što besplatnih, tako i onih, koje se plaćaju pre igranja.

Urednik IKT Biltena Dragorad Milanović ukazao je da trendovi lansirani na prošlogodišnjem CES 2020 sajmu o tržištu 8K digitalnih TV ekrana nisu ostvareni iz objektivnih razloga i složenosti globalnog tržišta elektronskih uređaja.

Istakao je da su korisnici ovogodišnjeg CES-a zahtevali da se inovativna digitalna tehnologija pripremljena za prošlogodišnju promociju - primeni u ovogodišnjoj klasi 4K digitalnih ekrana. Učesnici skupa su diskutovali i o najnovijoj 5G mreži mobilnih bežičnih komunikacija, koja ima poseban značaj u nametnutim uslovima života i rada, a koji su posledica pandemije kovida-19. U Srbiji je 5G mreža odložena makar do 2023. godine, nakon što je pomeren i rok za donošenje regulativa i dodelu frekvencija operatorima.

Jedan od učesnika Aleksandar Jovanović istakao je trend 4K i kaže da je pogrešno nabaviti novu kameru, koja nema rezoluciju 4K formata i mogućnost bežične konekcije.

Tagovi