Katastrofa!

PROBLEMI NEĆE PRESTATI SVE DO LETA, A MOŽDA NI TAD?! PS5, Xbox i tržište računara žestoko pogođeni krizom!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Svi oni koji su hteli da se časte sa novim sistemom ili računarskom komponentom, moraće najverovatnije da sačekaju!

Izvor: Mondo / YouTube / Printscreen/ ZONEofTECH

Iako je kompanija AMD uspela da postavi svoj novi rekord u poslednjem kvartalu 2020. godine kada je u pitanju prodaja, uprkos globalnoj pandemiji i trgovinskom ratu između Kine i Amerike, skorašnja budućnost nije tako dobra za sve one koji su planirali da kupe Xbox Series X, PlayStation 5 ili računarske komponente ove kompanije.

Nestašica GPU i CPU (grafičke karte i procesori) će najverovatnije trajati do leta, verovatno i više.

Predsednica te kompanije, Lisa Su je rekla: "Ukupna potražnja je premašila planiranje", te da će nestašica pogoditi gejming hardvere i tržište računare, pogotovo one jeftinije proizvode! Zbog toga očekujte manje konzola i računarskih komponenti, a taj problem će se nastaviti dok se proizvodnja ne nastavi u punom kapacitetu, što može biti od druge polovine 2021. godine.

Lisa Su ističe da će oni kvalitetniji i skuplji proizvodi biti dostupni kod pretprodavaca. Kako otkriva izvor Tom's Hardware: "Inventar te kompanije je porastao na 1,4 milijardi američkih dolara, a sve zbog neprodate robe". Ovaj inventar ne sadrži samo čipsete koji su već spremni za prodaju, već i one koji se nalaze u raznim fazama produkcije i pakovanja. 

Ovim će najviše pogođeni biti svi oni koji su planirali da kupe Sony PlayStation 5 i Microsoft Xbox Series X konzole. Iako se mogu naći te konzole u radnjama, uglavnom budu brzo rasprodate, pa se onda iste nađu na internet oglasima, po znatno većoj ceni. Isti slučaj je i sa grafičkim karticama i procesorima.

Sve ovo ne sprečava kompanije kao što su nVidia i AMD da predstave svoje planove za budućnost, a kako stvari stoje, vodiće se velika bitka oko gejminga na laptopovima! Da stvari budu još interesantnije, kada je kompanija nVidia pustila u prodaju RTX 3080 i 3090, iste su veoma brzo rasprodate, jer ih nije bilo u velikim količinama zbog problema sa proizvodnjom, što je izazvalo i reakciju AMD-a koji je istakao da se tako nešto neće dogoditi sa njihovim proizvodima.

Da li ste vi planirali kupovinu ili nadograđivanje vašeg sistema?

Tagovi