Otkrivamo

VIBER BRIŠE PORUKE NAKON ISPORUKE: Evo zašto je to dobro i zašto bi odmah trebalo da isključite Telegram!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Kompanija otkrila zašto briše poruke nakon isporuke na korisnikov uređaj.

Izvor: MONDO / Viber

U svetlu događaja sa WhatsApp aplikacijom, koja je privremeno morala da odustane od novih pravila ponašanja i deljenja podataka sa Facebook platformom, imali smo priliku da pričamo sa direktorom Viber aplikacije.
Đamel Agaoua odgovorio je na nekoliko naših pitanja, koja zanimaju i najveći broj vas, naših čitalaca.

Direktor kompanije Viber smatra da je ovo što se desilo sa WhatsApp aplikacijom sjajno, jer će podići svest korisnika o važnosti privatnosti, makar jednog dela korisnika.

Da, uvek će biti mali deo onih, koji će reći da nemaju šta da izgube i daće sve svoje podatke na uvid svima, koji to traže među platformama za društvene mreže i dopisivanje. Ipak, važno je da svi znaju da to ne bi trebalo i ne bi smeli da čine. Viber i dalje možete da koristite, ako mu ne dozvolite pristup kontaktima, ali WhatsApp i neke druge aplikacije ne možete - neće vam to dozvoliti i to je ta razlika, koju Viber pravi u odnosu na sve druge aplikacije“.

Kako bi zaštitio korisnike od špijuniranja Viber primenjuje enkripciju kompletnih podataka s kraja na kraj, ali pribegava još jednoj važnoj opciji - briše poruke odmah nakon isporuke. I ne samo to, Viber ne čuva nikakve podatke o porukama i pozivima bilo koje vrste na svojim serverima. “Poruka kad se isporuči ili kad se završi poziv mi više nemamo informacije baš nikakve o njima. Podaci o tome se ne drže na našim serverima posle toga. Nemam pristup sadržaju poruka i poziva ni tokom ni nakon njih. Našim zaposlenima je to i po ugovoru zabranjeno da rade, da imaju bilo kakav kontakt sa podacima korisnika“, rekao je Agaoua naglašavajući i činjenicu da se na ovaj način sprečava uvid i treće strane u bilo kakve podatke korisnika, bez obzira na to o kojoj službi u zemlji ili svetu se radilo.

Nažalost, Đamel Agaoua je upozorio i na činjenicu da osim Viber i Signal aplikacije, od koje je Viber uzeo sistem za end-to-end enkripciju podataka za pozive i poruke pre pet godina, nijedna druga aplikacija nema aktiviranu zaštitu podataka samu po sebi.

Viber u Srbiji koristi oko 95% aktivnih korisnika mobilnih telefona!

Viber CEO

Messenger i Telegram su po Politici poslovanja iste aplikacije. Morate sami da aktivirate zaštitu podataka tj. enkripciju, ako želite da ih imate. To ne čini najveći deo aktivnih korisnika čak 95 posto njih, jer to i ne znaju“.

Dakle, ako koristite Messenger i Telegram prvo što bi trebalo da uradite jeste da aktivirate end-to-end enkripciju na servisima, koje koristite i koje te aplikacije u tom režimu podržavaju!

Još detalja iz intervjua sa direktorom Viber aplikacije otkrićemo vam uskoro, kad budemo pisali o tome koliko podataka naših skuplja Viber, u kojim situacijama i na koji način štiti naše podatke prilikom prikaza reklama, kako se Viber finansira i koliko je profitirao od WhatsApp zbrke...

Šta vi mislite o svemu ovome?

Tagovi