Vijesti

MATEBOOK X POSTIDEO KONKURENCIJU: Težak samo kilogram, manji od A4 papira, uz Intel Core i5 procesor i zgodan softver

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Pogledajte kako izgleda i šta sve može novi Huawei računar, koji ima nekoliko značajnih unapređenja u odnosu na iskusniju konkurenciju.

Kad se posmatra Huawei uticaj u domenu laptop i računara uopšte prosto je neverovatno da je kineska kompanija za tako kratko vreme napravila ovako veliki uspeh.

O ovome svedoči već nekoliko linija rasprodatih MateBook računara, ali i činjenica da kompanija iz Kine za manji ili isti novac od konkurencije nudi više i fascinantno je da je jedna kompanija iz domena mobilne industrije trebalo da se odluči na proizvodnju računara, kako bismo konačno dobili nešto bolje i zanimljivije.

Pojavljivanje MateBook serije razdrmalo je prilično mirno i slobodno možemo reći dosadno laptop PC tržište, koje je kroz MateBook D14 i D15 modele dobilo pravu konkurenciju i motivaciju u jeftinom segmentu, kroz MateBook 13 u srednjoj klasi i MateBook X i MateBook X Pro u visokoj i premijum klasi. Ovi računari su laganiji, lepše dizajnirani, većina ima ekran osetljiv na dodir visoke rezolucije, inovativne bezbednosne opcije, potpuno nov način integracije sa Huawei i HONOR telefonima i konkurentne cene.

Posebno se vodilo računa o dizajnu, pa je Huawei u ponudu uvrstio računare od metala u zlatnoj, roze, zelenoj, više nijansi sive boje, čak i u beloj.

Krajem oktobra u Srbiji se po maloprodajnoj ceni od 179.990 RSD (proverite cene u lokalnim prodavnicama, jer nisu svuda iste), odnosno oko 1.530 evra, pojavio novi Huawei MateBook X model unapređenih karakteristika - model 2020.

Zasnovan je na Intel Core i5-10210U procesoru 10. generacije, čije su tehničke karakteristike brzina od 1,6 GHz (četvorojezgarni), uz tzv. Turbo opciju brzine do čak 4,2 GHz pri najzahtevnijim zadacima. U standardnom modelu nalazi se Intel UHD grafika, ali je moguće u prodaji naći i modele sa GeForce mobilnom, diskretnom grafikom različitih performansi. Iako ovaj računar nije namenjen gejmingu, nego svakodnevnoj, kancelarijskoj i multimedijalnoj upotrebi, bićete u mogućnosti da odigrate neke klasične igre, da prekratite vreme kad to poželite.

MateBook X model za 2020. godinu dolazi sa 16 GB LPDDR3 RAM memorije brzine 2.133 MHz, dok je za memoriju odabran SSD kapaciteta 512 GB (PCIe NVMe), a od portova su tu USB Type-C x 2 (podržava prenos podataka, punjenje i DisplayPort), 3.5 mm ulaz za slušalice i mikrofon 2-u-1 ulaz x 1. Uz računar se isporučuje i produžni kabl, odnosno adapter Huawei MateDock 2 tj. Docking Station, koji kroz USB Type-C priključak pravi još jedan takav, jedan video, jedan HDMI i još jedan klasičan USB port - da vam konektora nikad ne zafali.

Laptop je izrađen od metala, magnezijuma i aluminijuma, izuzetno je kvalitetno spojen i završna obrada je besprekorna, a težina je samo jedan kilogram, dok je fizički Huawei MateBook X 2020 manji od klasičnog A4 papira - na najdebljem mestu izmerili smo oko 13 milimetara! Osim izuzetnog izgleda i mogućnosti otvaranja ekrana za gotovo 180 stepeni obradovaće vas i boje - posebna nijansa zelene i neka nova vrsta sivobele boje, koja se različito presijava pod različitim uglovima. Smanjenim dimenzijama i poboljšanim dizajnom Huawei je uspeo da pomiri visoke estetske zahteve, koje moderni korisnici stavljaju kao imperativ, laku prenosivost, ali bez žrtvovanja performansi.

Ekran laptopa ima dijagonalu od 13 inča i LTPS vrstu displeja, koji je osetljiv na dodir na 10 pozicija istovremeno. Odnos stranica ekrana je 3:2, pa na njega staje više sadržaja tokom rada s dokumentima i tokom internet surfovanja, dok je omogućen prikaz 100% sRGB opseg boja, uz unapređenu rezoluciju od 3.000 x 2.000 piksela, odnosno, 278 ppi. Jačina osvetljenja ekrana je oko 400 nita i lako je gledati u njega i napolju, a za duže noćne radne ili multimedijalne sesije omogućena je aktivacija Eye Comfort opcije, koja smanjuje emitovanje plavog dela spektra, kako bi se smanjilo opterećenje očiju. Ekran Huawei MateBook X ima kontrast 1.500:1 i otvara se za gotovo 180 stepeni, uz jak stisak šarke, koja ga čvrsto drži u zadatom položaju.

Na donjem delu računara je Chiclet tastatura pune veličine sa pozadinskim osvetljenjem, čiji je hod tastera 1,3 milimetra što omogućava prirodnije i udobnije kucanje, a sa desne strane se nalazi On/Off taster, koji je ujedno i taster za prepoznavanje otiska prsta, koji služi za različite bezbednosne opcije - od prijavljivanja na sistem do potvrde plaćanja i ulaska u siguran folder. Kamera je kao i na ranijim MateBook uređajima stavljena u F red tastera i iskače samo kad je vi pozovete, pa je sve vreme dok je ne koristite skrivena i nema pristup sistemu. Novost je ogroman i unapređen Touch Pad, koji se ovog puta zove Huawei Free Touch i dolazi sa posebnim gestovima, ali i sa ugrađenim Huawei Share tagom.

Evo šta Huawei kaže o novom Free Touch Touch Pad-u: “Huawei Free Touch precizno oseća dodir na celoj touch pad površini i daje povratne informacije vibracijom. Sa većom površinom za kontrolu, imate više slobode za upravljanje sa više prstiju istovremeno i korišćenje novih opcija upravljanja računarom. Obožavaćete koliko je površina glatka kad je pritiskate, skrolujete ili prevlačite. Huawei MateBook X donosi prijatan osećaj pune kontrole kao nikada pre“.

Huawei Share tag zajedno sa Huawei Multi Screen Collaboration opcijom omogućava da se Huawei telefon poveže sa MateBook X laptopom i projektuje ekran smartfona na računaru. Imate mogućnost obavljanja poziva i video poziva sa telefona na računaru, pisanje SMS poruka, mejlova, razmenu datoteka bez čekanja u trenutku, korišćenje aplikacija s telefona, zajedničko uređivanje dokumenata na oba uređaja i jednostavno korišćenje telefona sa računara. Huawei Multi Screen Collaboration je opcija, koja u potpunosti menja način na koji koristite računar, telefon i dodatke, jer zajedno sa uparenim FreeBuds Bluetooth slušalicama imate slobodu rada i komunikacije kao nikad do sada. Telefon ostavite sa strane dok je povezan na MateBook X 2020, povežite slušalice i računar i sve obavljajte bežično, dok ste u kancelariji takoreći non-stop mobilni i nezavisni i od računara i od telefona - slušalice su uvek sa vama!

Računar ima četiri zvučnika i dva mikrofona i idealan je za ZOOM ili Huawei video sastanke, video pozive i telefonske razgovore. Čak i ne morate da sedite uvek na istom mestu, jer četiri raspoređena zvučnika i dva mikrofona emituju i hvataju zvuk sa svake strane, što znači da nema veze gde stojite - ispred, iza ili sa strane računara - uvek ćete dobro čuti sagovornike i oni vas, i to na razdaljini do čak pet metara od računara! Takođe, MateBook X 2020 nije bučan i efektno sprovodi toplotu napolje, tako da se ne greje ni pri jačoj upotrebi, a ostaje tih i tokom maratonskih video konferencija.

Izvor: MONDO / Huawei

Za bežično povezivanje na raspolaganju su Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax 2,4 i 5 GHz veze (do Wi-Fi 6 brzine sa 2 x 2 MIMO antene) i Bluetooth v5.0. Za održavanje računara dostupan je unapred instaliran HUAWEI PC Manager, koji jednim klikom proverava i ažurira drajvere i hardver sistema, uz mogućnost korišćenja ovog softvera i za Clipboard tablu, na kojoj se sakuplja sav kopiran materijal tokom rada.

Naravno, baterija nudi celodnevni rad, uz najbrže punjenje od 65 vati (W) sa punjačem, koji se može upotrebiti za punjenje Huawei mobilnih telefona. Računar je moguće napuniti i mobilnim punjačem tj. Power Bank-om, kao i punjačem mobilnog telefona, ali je tad punjenje sporije i savetujemo da računar bude preklopljen.

Huawei MateBook X 2020 je svestran, izuzetno kvalitetan uređaj, koji se ističe svojim softverskim rešenjima, bogatim hardverskim konfiguracijama, odličnom kolaboracijom sa telefonima, praktičnim MateDock 2 dodatkom i brzim 65 W punjačem u paketu. To što ima ekran osetljiv na dodir, težinu od samo jednog kilograma i vanserijski dizajn još lakše ga izdvaja od konkurencije, koja će morati više da se potrudi u ovoj klasi za korisnike, koji zahtevaju beskompromisnost u svakom smislu.

Uz Huawei MateBook X stiže Windows 10 Home operativni sistem i Huawei PC Manager, koji je zadužen za ažuriranje softvera i drajvera na računaru i rešavanje problema.

Huawei MateBook X je upravo takav.

Kako vam se čini Huawei MateBook X, jeste li već isprobali MateBook laptop?

Tagovi