Slagala sve!

NAJVEĆOJ IT PREVARANTKINJI PRETI 20 GODINA ZATVORA: Od "naslednice Stiva Džobsa", aviona i luksuza do zatvorske ćelije?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Suđenje Elizabeti Holms počinje u martu, a ko zna šta će se do tada sve otkriti…

Izvor: Mondo / printscreen

IT industrija donela je velike promene u način života gotovo svih ljudi, ali nisu sve revolucionarne ideje i proizvodi IT industrije baš takvi - revolucionarni, pokazuje nam ova priča.

Elizabet Holms američki mediji predstavljali su kao “naslednicu Stiva Džobsa“, ali njena kompanija u koju su investitori uložili na desetine miliona dolara, bila je razvijena na velikoj prevari, objavio je CNBC.

Elizabet Holms se predstavljala kao nova velika zvezda IT i tehnološke industrije, koja bi u potpunosti mogla da promeni tržište vredno milijarde dolara. Njena kompanija Theranos, kako je tvrdila, razvila je (mislilo se) revolucionaran uređaj za vađenje i analizu krvi, koji je bio mnogo jednostavniji i jeftiniji. Takođe, rezultati analize uzetih uzoraka krvi trebalo je da budu mnogo brže gotovi u odnosu na trenutne metode pa je, kako je uverila javnost i investitore, uz samo kap-dve iz prsta, novi uređaj mogao da detektuje različite bolesti, od dijabetesa sve do tumora.

Theranos tehnološka kompanija je nastala kao startap i od 2003, kad je osnovana, nakon što je Holmsova napustila studije, do 2009. godine već je vredela preko devet milijardi dolara!

Ono što je zvučalo predobro da bi bilo istinito i činilo se kao revolucija u analizi krvi i dijagnostici, pokazalo se kao laž i prevara. Kako je otkrio novinar The Wall Street Journal lista, Theranos je uzorke krvi slao u laboratorije, a za one, koje je analizirao njihov uređaj rezultati su većinom bili netačni.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Nažalost po sve, tad je već bilo prekasno za brojne investitore, koji su svoje milione uložili u kompaniju, a s tim milionima Holms je živela poput filmske zvezde - trošila je na letove privatnim avionima, skupe automobile, asistente, koji su umesto nje obavljali privatne kupovine, odsedala u luksuznim, skupim hotelima… Zanimljivo je da Elizabetini advokati ne žele da se ove stavke nađu u dokaznom materijalu, jer bi to, kako smatraju “stvorilo lažnu sliku o Holmsovoj i njenom radu“. Takođe, naveli su da se način života, koji je Holmsova vodila dosad ne razlikuje ni malo od načina života, na koji žive svi bogataši iz Silicijumske doline i da to nema nikakve veze s činjenicom da li je ona kriva ili nije.

Kad je prevara otkrivena, protiv Elizabet Holms je pokrenuta istraga i ona bi skupe haljine uskoro mogla da zameniti zatvorskom uniformom, pošto joj preti do 20 godina zatvora. Suđenje počinje u martu sledeće godine, pa će sigurno tokom narednih meseci biti još priče o njoj i prevari koja se pokazala kao veliko upozorenje investitorima.