Vijesti

OMILJENI SAJT SVIH NAS MENJA IZGLED posle više od 10 godina - pogledajte kako sad izgleda! (VIDEO)

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Svi posećujemo ovaj sajt s vremena na vreme, neki ga čak i menjaju, a od sada novi izgled biće dostupan svima!

Sigurno i vi preko interneta posećujete Wikipedia sajt i on je verovatno jedan od prvih stajališta na kojima se informišete nakon Google pretrage.

Bez obzira na to što ga uređuju sami korisnici, Wikipedia je jedan od medija, koji ima veliki kredibilitet i za čiju tačnost odgovaraju sami korisnici.

Od kraja septembra Wikipedia uvodi novi dizajn, koji će biti aktiviran svima u etapama, odnosno deo po deo, a kompletan redizajn očekuje se do kraja 2021. godine, kad će svima biti aktivan samo Wikipedia sajt novog dizajna.

Wikipedia je onlajn već 20 godina, pa iako je njen sadržaj gotovo samo tekst sa pokojom slikom i ilustracijama, vreme je da se sajt prvi put u 10 godine osveži, kako bi bio jasniji i lakši za čitanje i novim korisnicima. Dve velike promene tiču se pregledanja sadržaja i menija s leve strane, koji može da se skupi. Prva se tiče padajućeg menija, u kojem su linkovani svi podnaslovi u tekstu, na koje je moguće prelaziti bez skrolovanja. Druga promena omogućava otvaranje većeg polja za prikaz sadržaja, jer se navigacija sajta i stranice sad mogu skupiti s leve strane.

Još neke promene tiču se standardizacije logotipa, koji će na svim stranicama i člancima biti manji i iste veličine. Takođe, poboljšava se način pretrage, koji će bolje obuhvatiti i pretraživati članke i to za manje vremena.

Wikimedia Foundation, organizacija, koja održava Wikipedia sajt, objavila je u blogu da će promene biti postepene i na dobrovoljnoj bazi u početku, da bi se do kraja sledeće godine nova Wikipedia stranica našla pred svima i zauvek.

Za sada imamo samo par slika redizajna, a vi pratite redovno Wikipedia sajt da biste i sami videli i isprobali neke od promena i nemojte biti lenji - javite im kako vam se čine!