Ransomware ubistvo

ŽENA UMRLA TOKOM SAJBER NAPADA: Bolnica "zaključana" preko interneta, nisu bili u stanju da joj pomognu!

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Smatra se da je žena iz Nemačke prva žrtva sajber napada na bolnicu ikad.

Izvor: Gzuliver/Getty images plus/iStock/Borisenkov Andrei

Tokom prvog i najgoreg udara virusa korona pisali smo o tome da će bolnice biti sve češća meta sajber napada i to se nažalost već sad obistinilo.

U okolini Dizeldorfa je, kako se veruje, preminula prva žrtva-pacijent zbog sajber napada.

Radi se o ransomware tipu napada, koji zaključava fajlove na računaru i korisniku onemogućava kontrolu uređaja, dok se napadaču ne isplati novac, koji traži za otključavanje. Čak i tada korisnik ne može biti siguran da je sve OK i da će povratiti kontrolu nad uređajem.

Associated Press je objavio da je žena preminula zbog nemogućnosti pružanja hitne medicinske nege u bolnici usled ransomware napada. Umesto da joj se pomoć ukaže na licu mesta lekari Univerzitetske bolnice uputili su je u drugu, koja je udaljena oko 20 kilometara. Žena je preminula na putu do bolnice. Da stvar bude gora, napadač nije ciljao direktno bolnicu, nego čitav Univerzitet, u čijem je sastavu i bolnica, a napad je izvršen nakon aktivacije virusa iz mejl poruke.

Sajber stručnjaci već godinama upozoravaju da su bolnice najosetljivija i najranjivija grupa za buduće sajber napade, jer je njihova spremnost na takve napade izuzetno mala. Bolnice nemaju jake sigurnosne sisteme, ne ulažu u sajber zaštitu, a obrazovanje radnika, doktora i ostalog osoblja u bolnicama u domenu internet zaštite je svedena uglavnom na individualni nivo i ono šta svaki radnik sam za sebe zna. Nema ulaganja u jačanje zaštite od sajber napada, infrastrukturu za zaštitu i obrazovanje ljudi.

Ovo je donekle razumljivo, jer su doktori i zaposleni u bolnicama okrenuti lečenju ljudi, ali to ne menja činjenicu da su bolnice sve češća meta internet napada.

Napadi na bolnice ne ciljaju samo medicinske uređaje i onesposobljavanje sistema u bolnicama i medicinskim ustanovama, nego i podatke pacijenata i podatke o lekovima i istraživanjima, koji ne samo da otežavaju postupak lečenja ili ga ponavljaju iznova, nego i utiču na proces nastanka, distribucije i primene lekova i terapije, kao i proizvodnju novih.

Osnivač jedne od najvećih antivirus kompanija, Eugen Kasperski izjavio je tokom prve virtuelne konferencije tokom virusa korona u aprilu da bi sajber napade na bolnice trebalo izjednačiti sa terorističkim napadima.

Nažalost, nemamo šta da dodamo, osim da žalimo zbog nesrećne žene...