Vijesti

NIJE ČUDO ŠTO PROPADAJU: Preskup telefon prevaziđenih karakteristika! (FOTO, VIDEO)

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Procesor iz 2017. godine i dizajn, koji nikog nije raspametio… Baš treba da se zabrinu za svoju budućnost!

Verovatno znate da se Xperia brend povukao sa srpskog i mnogih okolnih tržišta i da uskoro neće biti moguće legalno i zvanično kupiti njihov telefon kod nas, kad se zalihe rasprodaju.

Nije ni čudo da se Sony povlači, ako pogledamo njihov najnoviji model.

Kompanija je nakon Xperia 10 II modela, koji nije briljirao na tržištu, rešila da iskoristi njegov dizajn i predstavi novi model Xperia 8 Lite, koji je miks nedopustivih kompromisa. Xperia 8 Lite ima procesor iz 2017. godine, Snapdragon 630, koji je odavno nadjačan i novim Qualcomm modelima, ali i konkurentskim - Kirin i MediaTek. Takođe, unutra je samo 64 GB memorije i 4 GB RAM, što je za telefon koji košta oko 280 evra nedopustivo malo.

Da nas razumete o čemu govorimo, za 280 evra sad se i u Crnoj Gori mogu pronaći HONOR, Xiaomi, Motorola i Huawei telefone, pa čak i Samsung Galaxy modele, koji daleko prevazilaze ovu konfiguraciju i nude AMOLED ekrane, dvostruko više memorije, jače procesore i bolju izradu, uključujući staklo s obe strane i najvažnije - nižu cenu!

Ipak, Sony jeste promenio nešto nabolje - kamere. Dvostruki sistem kamere pozadi podržava glavnu kameru rezolucije 12 MPx i telefoto kameru rezolucije 8 MPx, koja ostvaruje do 2x optičko zumiranje bez gubitka kvaliteta prilikom slikanja, što se zaista retko sreće na telefonima niže klase. Selfi kamera je već ništa posebno - 8 MPx fiksiranog fokusa, sa opcijom prepoznavanja lica.

Ekran je opet nešto manji, nego kod konkurencije, ima okruglo šest inča, ali je odnos stranica 21:9 i to olakšava držanje telefona. Radi se o IPS LCD ekranu Full HD+ rezolucije.

Sony je za kraj sačuvao još jedan šok - Android 9 Pie, za koji kompanija NE GARANTUJE da će isporučiti ažuriranje na Android 10, a kamoli 11, potvrđeno je PhoneArena sajtu, a baterija je, pazite sad - 2,870 mAh! To je ubedljivo najmanja baterija ugrađena u telefon ove klase u poslednjih nekoliko godina, u trenutku kad konkurenti imaju listom između 4.000 i 5.000 mAh i brzo punjenje.

Nakon ovakvih specifikacija stvarno se zapitamo - ko je u Sony kompaniji zaslužan za donošenje odluka u vezi sa Xperia brendom i zašto namerno urušava nekad sjajne modele?! Sony Xperia 8 Lite će prvo biti dostupna samo u Japanu, a internacionalni model će morati da se pojača ili će propasti, pa je možda čak i bolje da ga Sony ni ne donosi preko mora…

Šta vi mislite o Xperia 8 Lite modelu?

Tagovi