Izaberite pametno!

ZAHTEVAJTE NAJMANJE 5 STVARI pre nego što potrošite pare na uređaj, koji će uvek biti uz vas! (FOTO, VIDEO)

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Nakon više od dva meseca provedenih sa najnovijim pametnim satom imamo da vam kažemo nekoliko stvari, koje će vam pomoći pri izboru vašeg sledećeg sata.

Ukoliko volite praktičnost ovih danas svakako ćete odabrati pametni sat, umesto običnog, analognog, koji samo pokazuje vreme.

Cena pametnih satova spustila se na prihvatljiv nivo i u ovom slučaju gotovo je jednaka ceni popularnog analognog sata ili, makar “viđenije“ robne marke običnih satova.

MONDO ekipa imala je priliku da koristi Huawei Watch GT 2e sat, ali i Huawei Watch GT 2, takođe duže od dva meseca i tokom tog perioda jasno da formira sliku o tome šta sve digitalni sat može.

Cena ovih satova je od 170 do 255 evra u zavisnosti od akcije, koja je trenutno u toku, a uvek ima neka aktivna promocija, pa se raspitujte redovno na Huawei Prodavnica sajtu i pratite Huawei mreže za dojave o promocijama, kako biste ugrabili svoj sat po najpovoljnijoj ceni.

Pametni satovi imaju mogućnost zamene kaiša, kao i običan sat, pune se kao mobilni telefon, dakle nema menjana baterije, a na raspolaganju su vam, logično i slike satova tj. glavnog ekrana, koje možete da menjate - da preuzmete gotove ili da napravite neku svoju.

Ovog puta navešćemo nekoliko najvažnijih karakteristika, koje svakako treba da tražite i upoređujete kada birate novi pametni sat. Ovo su, po nama najvažnije karakteristike, koje bi jedan pametni sat trebalo da ima, a da budete sigurni da će vas služiti kvalitetno i dugotrajno.

Pre svega autonomija!

Iskreno, pored toliko uređaja i punjača zaista ne možemo da zamislimo još jedan, kojim bismo morali da se bavimo na svakih par dana ili gotovo svakodnevno. Autonomija sata jeste istovremeno i njegova najvažnija odlika, jer šta nam vredi sve što meri, ako to sat ne može da čini kad se ugasi, i kad jednom stavimo sat ne želimo da razmišljamo da li će se ugasiti do kraja dana ili da će da nas izda baš u trenutku kad nešto merimo ili kad nam treba.

Autonomija Huawei Watch GT 2e je oko 14 dana sa aktivnim svim opcijama za praćenje - san, stres, kiseonik u krvi, broj koraka, notifikacije, prognoza itd. - ali isključivanjem nekih opcija, koje ne koristite, recimo praćenje sna, autonomija može dodatno da se produži. Ne pišemo ovo da bismo rekli da treba isključiti neku opciju zarad dužeg trajanja baterije, ne - poenta je u tome da isključite ono što svakako ne koristite, kako biste produžili period između dva punjenja.

Takođe, stavljanje osvetljenja ekrana na automatski tj. u zavisnosti od svetla u okruženju, ne na fiksno (od jedan do pet) utiče na autonomiju, koja može biti dodatno produžena na taj način. Time dobijate još više korišćenja bez punjača i to je jedna od najvažnijih stvari na jednom ovakvom uređaju.

Otkrijte šta sve meri pre kupovine

Najgora stvar, koja može da vam se desi kad kupite pametan sat jeste da shvatite da ne meri ono što ste hteli da meri. Na spisku fitnes i sportskih opcija, koje Huawei Watch GT 2e meri u zatvorenom i otvorenom je preko 100 i sigurni smo da ćete tu naći ono što tražite. Recimo, tu su i crossfit, funkcionalni i trening snage, ali i ekstremni sportovi, dok su trčanje, plivanje i vožnja bicikla odrađeni perfektno.

U opcijama sata se nalazi i mogućnost podešavanja treninga, odnosno izbor proizvoljnog moda, koji će pomoću senzora u satu omogućiti beleženje pokreta i drugih parametara tela - puls, zasićenost krvi kiseonikom, broj koraka, promene ritma i slično - i na osnovu toga proračunati broj potrošenih kalorija i intenzitet treninga.

Nadogradnja i dugotrajnost

Raspitajte se na internetu kakva je podrška nakon kupovine sata - da li dobija ažuriranja i koliko često, šta ona donose, ispravljaju li se uočene greške, bagovi i slično. Takve stvari uvek postoje na tehničkim uređajima, jer testiranja unapred ne pokažu uvek ono što testovi u realnim uslovima uvek otkriju, ali je važno da se propusti isprave. Ažuriranje softvera sata trebalo bi da bude makar jednom ili na dva meseca, kao i kod telefona, a sa Huawei Watch GT 2e satom upravo je to slučaj.

Recimo, Huawei Watch GT 2 model je samo nekoliko meseci stariji od Huawei Watch GT 2e modela, koji je njegov direktni naslednik, ali ima iste funkcije. Međutim, Watch GT 2 ima mogućnost prijema poziva, ali i izgled, koji nije sportski, drugačiji tip kaiševa i manje memorije. S druge strane Huawei Watch GT 2e ima moderniji izgled, nema klasične krunice i s njim se lakše vežba, jer nema pritiskanja krunica nehotice i kaiševi su potpuno drugačiji, sportski.

Oba sata nude mogućnost lake izmene narukvica, brzo i lako čišćenje i otporni su na grebanje, što je važno, jer sat svakako nećete menjati neko vreme.

Dodatne i posebne funkcije

Obavezno otkrijte sve ono što neki sat razlikuje od drugih. Recimo, Huawei Watch GT 2e nudi uparivanje sa bežičnim slušalicama i puštanje muzike iz interne memorije od 4 GB direktno na sluške, bez potrebe za telefonom. Tako telefon možete da ostavite kod kuće i ne cimate se na svako obaveštenje, koje stiže na sat.

Tu je još i pronađi telefon funkcija (da telefon zazvoni), alarm nezavistan od telefona, kompas, merenje atmosferskog pritiska, vežbe disanja za oslobađanje od stresa, upravljanje kamerom na podržanim telefonima putem okidača na ekranu sata i mnoge druge funkcije, koje ovaj sat čine posebnim i moćnijim u odnosu na druge iz iste kategorije.

HUAWEI WATCH GT 2e video (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile

Lakoća korišćenja i Health aplikacija

Aplikacija za kontrolu, ažuriranje sata i njegovu personalizaciju, kao i sam meni tj. upravljanje opcijama sata moraju biti intuitivni, odnosno laki za korišćenje.

Na ovom satu sve je levo-desno ili gore-dole i ne može biti jednostavnije! Sve opcije su jasno izlistane, sat služi za osnovnu proveru informacija i prevashodno za skupljanje podataka o vežbanju, kretanju i zdravlju, a aplikacija je ta, koja sve na jednom mestu obrađuje i prikazuje. Huawei Health je dobra aplikacija, koja se lako koristi, prikazuje sve što vas zanima, daje detaljna objašnjenja, omogućava deljenje rezultata, ako je korisniku to potrebno i ima odeljak za uvezivanje podataka sa drugim uređajima i platformama, među kojima su MyFitnessPal, HMS Health Kit, Google Health na GMS telefonima i drugi.

Aplikacija Huawei Health nudi i otključavanje dostignuća, upoređivanje napretka po mesečnom ili nekom drugom parametru i upoređivanje podataka korisnika sa podacima njegove ciljne tj. starosne grupe, ali bez deljenja ličnih podataka - ovo je opcija, koja prikazuje da li ste u skladu s ljudima sličnim vama, iznad njih ili iza.

Sve što vas zanima o Huawei Watch GT 2e satu već možete da pročitate kod nas:

I sami možete da istražite dosta toga o pametnim satovima i njihovim prednostima i nedostacima na internetu ili u direktnoj komunikaciji sa Huawei timom onlajn i u prodavnicama, pa iskoristite sve te opcije pre nego što se odlučite za neki od Huawei Watch modela. I podsećamo vas - pratite redovno sve njihove mreže i objave, jer su neke akcije uvek u toku.

Naravno, ako imamo priliku da vam pomognemo u komentarima - rado ćemo to učiniti, kao i uvek do sada, vaše je samo da pitate!

Kakva su vaša iskustva sa pametnim satovima?

/PROMO TEKST/

Tagovi