Vijesti

Testirali smo Huawei MateBook D14 laptop: Kad smartfon kompanija napravi PC, kojeg se konkurencija stidi (FOTO, VIDEO)

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Jedan od najboljih računara trenutno kod nas napravila je kompanija poznata po mobilnim telefonima, pa je MateBook D14 odlična kombinacija mobilnog i moćnog.

Kompanija Huawei već tri godine, možda to i ne znate, od 2018. naovamo, bavi se proizvodnjom laptop računara i to svih kategorija - od povoljnih do premijum.

Ove godine i Srbija je došla na red da dobije kompletnu ponudu Huawei laptop računara, a već smo imali priliku da testiramo neverovatni Huawei MateBook X Pro.

Posle najjačeg i najskupljeg Huawei računara na testu je najpovoljniji, Huawei MateBook D14, čija je maloprodajna cena 690 evra za model sa 8 GB RAM i 512 GB SSD memorije. Kupovinom Huawei MateBook D14 u Srbiji dobija se i torba za nošenje i bežični Huawei optički miš, o čemu bi trebalo da se raspitate na samom mestu kupovine i kod Huawei kompanije.

Huawei MateBook D14 ukratko

Osnovna prednost ovog računara u odnosu na konkurenciju je fantastična optimizovanost Windows 10 Home operativnog sistema sa odabranim komponentama, tako da je rad uvek brz i komforan. Bloatware softvera nema, a Huawei PC Manager omogućava opcije Huawei Share i MultiScreen Collaboration sa podržanim Huawei EMUI 9 i EMUI 10 i novijim telefonima za brzo deljenje fajlova i projekciju ekrana telefona na računar. Takođe, Huawei je opremio ovaj uređaj brzim punjačem od 65 vati, koji na MateBook D14 modelu bateriju do 46 procenta puni za samo pola sata. Najbolje od svega je to što je punjač Huawei MateBook D14 laptopa istovremeno i super brzi punjač Huawei mobilnih telefona.

Jedan punjač, a težak samo 160 grama, ogromna je pomoć i za leđa i za ove odvratno tople dane, mada je i računar vrlo lak - oko 1,5 kilograma.

U cenovnom rangu do 740 evra nema preterano jake konkurencije, a kad se uporedi ono što MateBook modeli nude u odnosu na konkurenciju jasno je zašto je Huawei model D14 tzv. best buy klase, pa čak i iznad toga.

Huawei MateBook D14 komponente

Na testu nam je bio model MateBook D14 sa matiranim IPS LCD ekranom dijagonale 14 inča (oko 35,5 centimetara). Ekran je s namerom matiran, jer je ova serija zamišljena za korišćenje i na otvorenom i u stalnom pokretu, a osvetljenje ekrana od oko 250 do 280 nita je zadovoljavajuće za tako nešto. Reprodukcija boja je solidna, mada ne najbolja, koju smo videli i među mat ekranima, kontrast je dobar (800:1), a intenzitet i druge parametre boje možete podesiti kroz panel AMD grafike, gde su u ponudi modovi za film, igre, rad na otvorenom, rad sa dokumentima i slično. Ekran ima mogućnost smanjenog prikaza plave svetlosti, kako bi se manje opteretile oči i omogućilo duže i bezbedno gledanje u monitor (TÜV Rheinland sertifikat). Rezolucija ekrana je Full HD i to je više nego dovoljno i za rad i za igranje.

Računar dolazi sa AMD Ryzen 5 3500U procesorom, čija su jezgra zasnovana na Zen+ arhitekturi i koriste unapređen sistem izrade od 12 nanometara. Brzina je 2,2 GHz i moguće ju je povećati je do 3,7 GHz. Što se grafike tiče u našem modelu bio je to AMD Radeon Vega 8 čip, koji dolazi sa 1 GB DDR4 memorije. Radna memorija je 8 GB RAM DDR4 i moguće ju je proširiti do 16 GB, ali samo u servisnom centru. Situacija je drugačija s SSD-om, koji je kapaciteta 512 GB i podeljen u dve particije. Ovaj deo hardvera povezuje se preko PCIe NVMe interfejsa pomoću standardnog M.2 stika, pa je dodatnu skladišnu memoriju od 512 GB maksimalno moguće ubaciti i kod kuće.

Što se svakodnevnog rada tiče, posebno u kancelarijskom okruženju i pod Windows 10 Home upravom nikakvih problema nećete imati. Računar prosto leti, čak i pri obradi fotografija, a ne greje se preterano čak ni pri igranju laganijih igara iz Windows Store ponude.

MateBook D serija nije za igre, ali priskače u pomoć

Što se igara tiče, iako uređaj nije namenjen gejmingu, neće vas izdati. Ukoliko odaberete MEDIUM parametre i/ili oborite rezoluciju na HD+ (1.600 x 900 piksela ili niže, recimo) moći ćete da igrate i novije igre. Kad su stariji naslovi u pitanju, poput Tomb Raider igre dobićete čak od 25 do 30 fps u ULTRA prikazu (jedan korak do maksimalnih podešavanja). Što se tiče Fortnite igre, moći ćete da je igrate bez problema u 1.600 x 900 rezoluciji, a isprobali smo i Shadow of the Tomb Raider i Crash Bandicoot N.Sane Trilogy igre i igrali ih bez problema u pomenutoj konfiguraciji.

Tokom igranja kompjuter se greje najviše oko “W“ tastera, zbog pozicije čipseta i grafike, ali ventilatori u obliku slova "S" (pogledajte slike u našoj poslednjoj galeriji) dobro rade posao, pa ga nikad nije neprijatno dodirivati. To dokazuje i FurMark stress test, čiji rezultati pokazuju da je tokom sat vremena maksimalnog opterećenja procesor (100% burn test) izgurao brzinu do 3,7 GHz, da bi kasnije brzina pala na 3,1 GHz i ostvarena je maksimalna temperaturu od 70 stepeni. Slično je i sa GPU-om, koji je na 100 procenata opterećenja izgurao 1.200 MHz i nije išao iznad temperature od 61 stepena. Naravno, ovako teško opterećenje retko kad ćete doživeti u svakodnevnom radu, pa su ove brojke samo za ilustraciju i kao pohvala da rashladni sistem zaista radi kako treba.

Zvuk, koji će vas oduševiti, sigurni smo

Osim uživanja u igrama i prijatnom svakodnevnom radu oduševio nas je i zvuk. Iako nema nekih posebnih karakteristika niti partnera s kojima je Huawei radio, zvuk stereo zvučnika je i kvalitetan i dovoljno prodoran tj. jak da budete zadovoljni i da ga čujete u svakoj situaciji. Za to su zadužena dva zvučnika jačine po dva vata, a za odličnu glasovnu komunikaciju putem video konferencija zadužena su dva mikrofona - spreda i pozadi.

USB utičnice podržavaju slušalice sa potiskivanjem buke (napajaju se upravo preko USB Type-C ili USB 3.0 konektora), pa je moguće imati kvalitetan zvuk i na bučnim mestima - u kafiću, autobusu, na putu u automobilu i slično. Huawei je dodatno optimizovao i Bluetooth v5.0, koji automatski prepoznaje i povezuje se sa Huawei bežičnim slušalicama, Huawei FreeBuds 3 i Huawei FreeBuds 3i smo testirali ovom prilikom. Dovoljno je samo da otvorite poklopac kolevke slušalica i da je Bluetooth aktiviran na računaru da bi se slušalice automatski povezale na MateBook D14. Ako se desi problem i niste zadovoljno kvalitetom zvuka - nije do slušalica, do odabranog profila je. Kliknite na ikonicu zvučnika u Taskbar-u, zatim na strelicu u tom panelu gore, desno i odaberete profil Stereo ili neki drugi, uz koji stoji ime bežičnih slušalica.

I softver zaslužuje pohvale, jer Windows 10 Home u saradnji s vrlo malo Huawei aplikacija nudi poznato, brzo i okretno okruženje u kojem dobijate Office bazičnu aplikaciju besplatno, ali bez sinhronizacije među uređajima. Za to je zadužen Microsoft 365 paket, koji dobijate besplatno na jednomesečno korišćenje, nakon čega se plaća mesečna ili godišnja licenca. Ukoliko zadržite besplatnu Office aplikaciju imaćete na raspolaganju sve Office alatke, uključujući Word i Excel, ali ograničenih mogućnosti, mada sasvim dovoljno za početak rada i razmenu i kreiranje većine poslovnih dokumenata, uključujući PDF.

Huawei Share je standard kvaliteta laptop-mobilne veze

Huawei je na MateBook D seriju ugradio samo jednu aplikaciju - Huawei PC Manager, koja je zadužena za nadzor sistema, ažuriranje drajvera, kontrolu hardvera, F funkcijske tastere i povezivanje s telefonom. Što se BLOATWARE-a tiče, Huawei je šampion skromnosti i sigurni smo da će to pozdraviti svaki novi korisnik, jer se "čist Windows" danas vrlo retko viđa.

My Phone je PC Manager i jedinstvena Huawei opcija, koja izdvaja ovaj laptop i čini ga korisnijim od bilo kojeg drugog konkurenta na tržištu. Kad se na PC Manager povežete sa svojim Huawei nalogom i povežete MateBook i telefon moći ćete da vidite interfejs telefona na računaru i koristite ga kroz taj prozor kao da koristite telefon, a da ga pritom ni ne dodirnete. Opcija koja ovo omogućava nazvana je Huawei Share i na ovom sistemu dolazi u verziji v2.0. Ovo olakšava kontrolu oba uređaja, uključujući čak i obavljanje poziva i razmenu poruka s telefona na računaru, dok se telefon puni, recimo na drugom kraju sobe. Naravno, pomoću NFC, Bluetooth i Wi-Fi Direct veze omogućen je instant transfer fajlova, slika, dokumenata, video priloga i drugih podataka. Dovoljno je telefonom dodirnuti NFC tag na računaru, da bi se fajlovi prevukli na MateBook ili poslali na telefon.

U računaru se nalazi i baza znanja i video materijala u okviru PC Manager-a, koja će vas naučiti kako se koristi svaka od opcija, pa vam savetujemo da ih sve pogledate i otkrijete i usvojite na koje sve načine možete poboljšati korišćenje oba uređaja jedan kroz drugi. Posebno obratite pažnju na deljenje Clipboard-a i na Screen Recording funkciju.

Biometrija na nivou: Otisak, Windows Hello i drugo

MateBook D14 dolazi i sa vrlo zanimljivim bezbednosnim karakteristikama. Kamera je umetnuta ispod funkcijskog tastera između F6 i F7. Pritisnete je i ona se pojavi, pa je pritisnete opet i ona se vrati u kućište. Tom prilikom se audio i video “odsecaju“ i nema bojazni da vas neko vidi ili sluša. Takođe, sa desne gornje strane stavljen je i veliki senzor otiska prsta, koji je i On/Off taster. Skener otiska prsta pamti do pet otisaka, pa MateBook mogu da koriste saradnici istog tima i da svaki ima pristup svojim podacima na odvojenim particijama, bez mešanja podataka.

Uređaj je opremljen klasičnim HDMI portom, 3.5 mm audio priključkom, sa dva klasična USB konektora (jedan 3.0, jedan 2.0) i USB Type-C priključkom za sve uređaje s takvim ulazom, kao i za punjač od 65 vati, koji dolazi sa računarom. Zanimljivo je da računar možete da punite bilo kojim Huawei punjačem ili drugim, koji ima USB Type-C, kao što telefon možete da punite punjačem, koji dolazi sa Huawei MateBook računarom. Naravno, podržano je brzo punjenje u zavisnosti od brzine punjenja samog telefona, dok se računar drugim punjačima puni sporije.

Baterija 14-inčnog modela dovoljna je za između šest i osam sati aktivnog rada, što je dobar rezultat za jedan ovako tanak računar. Osim toga, punjač je lagan, mali i lako se nosi, a za pola sata puni bateriju za više od 45 procenata, što će umnogome olakšati korišćenje i na putu.

I za kraj dizajn, tastatura i touchpad...

Računar dolazi u dve verzije sive boje, izrađen je od aluminijuma brušene površine i gornji panel ima mat završnicu. Kvalitet izrade je besprekoran, a težina manja od kilogram i po ga čini vrlo lako nosivim. MateBook D14 je moguće rasklopiti za svih 180 stepeni, što mu omogućava različite scenarije upotrebe - da znate da je tu, kad zatreba.

Tastatura je odlična: kompaktna (bez numeričkih tastera s desne strane), sa dodatnim Hotkeys F opcijama, a tasteri su veliki, jasno označeni, dubokog hoda i dobre povratne reakcije. Ono što nam se manje sviđa jeste činjenica da su strelica nagore i nadole udvojene u jedan taster, pa pri brzom kucanju dolazi do grešaka.

Ono što je za svaku pohvalu je pozadinska osvetljenost tastature, a posebno touchpad - prostran, odličnog odziva, precizan, bez praznog hoda i bežanja pod prstom i sa jasnim klikom i pri blagom dodiru.

Huawei MateBook D14 zaključak

I na kraju, osim neobičnog ugla snimanja kamere odozdo nagore sve i da hoćemo ne bismo mogli da nađemo ozbiljnu manu Huawei MateBook D14 laptop računaru. Odlično radi, sjajno izgleda, atraktivan je, nudi neke posebne i nove opcije, solidno je sposoban za gejming, svestran i brz kad je kancelarijska i multimedijalna upotreba u pitanju i košta upravo toliko da dobije preporuku.

Ukoliko sad tražite laptop i raspolažete sa do 690 evra - ne dvoumite se, kupite MateBook D14 ili MateBook D14 Huawei, posebno ukoliko imate već i Huawei telefon. Ako ne verujete nama pročitajte testove TrustedReview, ZDNet, NotebookCheck i mnogih drugih IT medija - svi su rekli isto: Huawei MateBook D14 je BEST BUY svoje klase.

Huawei MateBook D14 ZA:

  • Odličan dizajn i kvalitet izrade
  • Otvara se za svih 180 stepeni
  • Komforna, osvetljena tastatura i touchpad
  • Odlična konfiguracija i performanse
  • Ne greje se, tiho radi
  • Huawei Share i MultiScreen Collaboration i
  • Brzo punjenje 65 vati + punjač za telefone.

Huawei MateBook D14 PROTIV:

  • Položaj kamere je neobičan (odozdo).

Huawei MateBook D14 specifikacije:

  • 14 inča IPS LCD 16:9 ekran, Full HD rezolucija, oko 280 nita osvetljenje
  • Windows 10 Home Edition
  • AMD Ryzen 5 3500U CPU
  • AMD Radeon Vega 8 GPU
  • 8 GB DDR4 Dual-channel RAM (dopuna do 16 GB servisno)
  • PCIe NVME SSD 512 GB
  • 65 W Type-C brzo punjenje za 56 Wh bateriju
  • 3.5 mm, USB Type-C x 1, HDMI x 1, USB 3.0 (Type A) x 1, USB 2.0 (Type A) x 1
  • Skener otiska prsta, Sakrivena kamera, Huawei Share v2.0, Bluetooth v5.0
  • 214 x 322 x 15,9 milimetara
  • 1,38 kilograma
  • Oko 740 evra.

Kako vam se čini Huawei MateBook D14, imate li iskustva sa Huawei računarima?

Tagovi