Vijesti

Apple ne posustaje, opet NAJVREDNIJA kompanija na planeti

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Kompanija Apple je ponovo najvrednija kompanija na svetu, pa je prestigla i naftnog giganta.

Apple je pretekao saudijskog naftnog giganta, kompaniju Aramko, i postao kompanija sa najvećom tržišnom vrednošću na svetu.

Posle objavljivanja kvartalne zarade, akcije Apple-a porasle su u petak, 31. jula, za 10,47 odsto, čime je tržišna vrednost firme narasla na 1,84 biliona dolara.

Saudi Aramko, koji je od prošlogodišnjeg izlaska na berzu bio najvrednija firma, sad ima vrednost od 1,76 biliona dolara. Apple-ova velika zarada u trećem fiskalnom tromesečju, objavljena u četvrtak, 30. jula, povećala je cenu deonica, kad je Apple pobedio predviđanja analitičara i ostvario bolje rezultate. U periodu mart-jun, koji je redovan drugi kvartal 2020. godine, a u Apple kompaniji je, zapravo treći, kompanija je prodala gotovo 40 miliona telefona, uprkos COVID-19 pandemiji i poteškoćama na tržištu.

Firma se oporavila od pada koji je doživela u martu tokom pandemije. Deonice su ove godine porasle za više, nego što je iko predvideo, objavila je agencija Tanjug. "Uprkos udarima COVID-19 virusa, Apple je povećao prihode u svakom segmentu i svakom delu sveta", napisali su analitičari banke Morgan Stenli u izveštaju.

Kompanija Apple je trenutno treća kompanija po obimu prodaje na tržištu smartfona.

Rad od kuće Work From Home Apple video (MobIT)
Izvor: Apple

Tagovi