Vijesti

Jedini SAT, koji vam treba: Osim vremena meri još makar 100 stvari (VIDEO)

Autor Marko Čavić

Vaš motivator, vaš pomoćnik, fitnes saputnik i vaš lični vodič do zdravijeg i kvalitetnijeg života - "običan" sat, zbog kojeg ćete poželeti da ste ga imali oduvek! Evo zašto tako mislimo…

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Huawei kompanija uspela je da se izbori sa svim izazovima potpuno nepredvidive 2020. godine, a u aprilu je čak i zvanično postala broj jedan mobilni brend na svetu.

Za telefone je bilo jasno da će kad-tad biti na vrhu, ali što se pametnih dodataka tiče - satova, slušalica, bežičnih slušalica i gedžeta - tu je situacija mnogo dramatičnija i već nekoliko godina stvari se nisu preterano menjale.

Iako su brojne druge kompanije počele pre kompanije Huawei da se bave pametnim gedžetima, situacija je i tu danas potpuno drugačija. Prema podacima International Data Corporation (IDC) za prvo tromesečje 2020. godine, kompanija Huawei je pretekla Samsung i sad je druga na tržištu pametnih satova (i pametnih tj. nosivih digitalnih narukvica). Huawei je napravio drastičan skok i u Kini, gde je u istom periodu svrgao Xiaomi i sad je najprodavaniji proizvođač pametnih gedžeta na tom tržištu. Huawei je u poređenju s istim periodom prošle godine ove imao rast od čak 120 procenata, a za tri meseca prodao je preko 2,6 miliona nosivih uređaja.

Imajući u vidu sve ove podatke jasno je da kompanija nešto radi dobro, zar ne?!

Ako nas pitate - uspeh leži u činjenici da je Huawei pojačao broj ovakvih uređaja i napravio strategiju tako da svako može da izabere neki od uređaja za sebe. Cene su prihvatljive, kvalitet neupitan, a u poslednjih godinu dana Huawei je predstavio više satova, bežičnih slušalica i pametnih narukvica, nego što je to činio ranije, ali je predstavio i više takvih spravica od konkurenata, u svakom slučaju.

Model, koji se izdvaja od svih u ponudi jeste Huawei Watch GT 2e.

Ovo je sportski sat u pravom smislu te reči. Napravljen je drugačije od prethodnih generacija Watch GT satova, dolazi u modernijim bojama, a narukvice od silikona su atraktivnije, dok je dizajn kućišta svedeniji i diskretniji. Pomak je napravljen i u funkcionalnom smislu, jer Huawei Watch GT2 meri čak 100 (!!!) sportskih aktivnosti, koje su podeljene u kategorije i uopšteno na sport na otvorenom i sport ili trening u zatvorenom prostoru. Dodatno, na raspolaganju su i slobodan sportski mod rada, koji beleži sve aktivnosti od momenta aktiviranja, kao i opcija samostalnog kreiranja treninga.

Huawei Watch GT 2e automatski počinje da meri aktivnost, kad je prepozna i samostalno predlaže mod vežbanja na osnovu onoga što zabeleži tokom kretanja. Možete da prihvatite predlog sata ili da aktivirate onaj, koji vi smatrate da je adekvatan.

Sat, osim toga, meri intenzitet treniranja (sa preporukama o statusu vežbanja - opadanje forme, unapređenje ili održavanje uz analitiku), količinu kiseonika u krvi, pokazuje vreme oporavka od prethodnog treninga, nivo stresa, dužinu i kvalitet sna, otkucaje srca, broj koraka, dnevne aktivnosti korisnika, menstrualni ciklus, kao i potrošnju kalorija na osnovu unetih podataka pri početnom podešavanju sata (pol, težina, visina, dužina koraka, cilj fitnesa tj. vežbanja, godine i drugo). Za najbolje korišćenje sata potrebno je instalirati Huawei Health aplikaciju (AppGallery i Google Play preuzimanje) u kojoj će se obrađivati svi podaci i očitavati izvršena merenja.

Kad smo spomenuli unapređenu funkcionalnost i dizajn mislili smo i na nove “krunice“ sa Huawei Watch GT i Huawei Watch GT2 sata. Klasične krunice zamenjene su ispupčenim pljosnatim tasterima na istim pozicijama, koje nećete pritisnuti slučajno ni tokom žustrog treninga, pa slučajno pauzirate merenje. Sat poseduje i senzore, koji omogućavaju da ekran radi samo kad vi pogledate u njega i prenosi obaveštenja sa telefona, ali ne sva - smo ona, koja vi odredite da se prosleđuju na sat.

Sat je, naravno vodootporan do 50 metara pod vodom i omogućava praćenje različitih stilova plivanja (u dvorani ili napolju), a ekran je prekriven staklom otpornim na grebanje, dok je silikonska narukvica hipoalergijska i ne izaziva iritaciju kože (zamena se vrši otkačivanjem iglice poput onih na običnim satovima).

Na telefon se povezuje Bluetooth vezom, a bez telefona ga možete koristiti za slušanje muzike sa Bluetooth bežičnim slušalicama (recimo FreeBuds 3i ili FreeBuds 3, koje su dostupne kod nas). To je omogućeno tako što se slušalice priključuju direktno na sat, a u memoriju sata staje do 500 pesama, tako da na telefon tokom treninga možete da zaboravite (to bi i trebalo da radite u svakom slučaju).

Huawei Watch GT 2e je šampion autonomije, jer baterija traje oko dve nedelje, pa čak i duže, u zavisnosti od toga koliko osvetljenje ekrana koristite, da li upotrebljavate GPS praćenje kretanja tokom vežbanja na otvorenom i da li vam je aktivna Bluetooth veza non-stop (čak i kad spavate).

Od posebnih opcija izdvajamo vežbe disanja, merenje atmosferskog pritiska, korišćenje sata kao okidača kamere na telefonu, kompas, vremensku prognozu, štopericu, alarm (nezavisno od telefona, aktivira se vibracijom sata), podešavanje jačine vibracije, pronađi telefon funkciju (poziva telefon da se javi) i korišćenje ekrana telefona (bela pozadina sa maksimalnim osvetljenjem) kao noćnog svetla.

Ono što još izdvaja ovaj sat od svih na tržištu je njegova cena, koja u Huawei Prodavnici u ovom trenutku iznosi okruglo 170 evra. Jasno vam je da je sve ovo, uz ovakvu cenu preporuka samo po sebi, posebno što je baterija rekorder među satovima, a i imate mogućnost brze promene narukvica, koju možete i sami da obavite.

Ne krijemo da smo ushićeni što ćemo vam narednih nedelja donositi priče o ovom satu, koji ćemo testirati na duže staze, pa vas pozivamo da učestvujete u kreiranju novih MobIT priča zajedno sa nama - pošaljite nam svoje utiske, komentare, ali i pitanja, pa ćemo od svega toga i sa našim iskustvima i doživljajima zajedno, napraviti testove, koji će svima biti od koristi.

Kako vam se viđa Huawei Watch GT 2e?

HUAWEI WATCH GT 2e video (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile
HUAWEI WATCH GT 2e Fitness video (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile

Tagovi