Vijesti

SAMSUNG ART PRODAVNICA SARADJUJE SA SVJETSKIM MUZEJIMA

Autor mondo.me

Muzej Viktorije i Alberta u Londonu čuva više od 2.7 miliona predmeta, a otprilike isti broj posjetilaca svake godine prođe kroz vrata muzeja Prado u Madridu.

Izvor: PROMO

Odlazak u muzej samo je jedan od načina da postignemo osjećaj jedinstva sa vrhunskim umjetničkim djelom i probudimo inspiraciju. Zahvaljujući umjetničkom režimu na Samsung The Frame televizoru i saradnji sa nekim od najvećih svjetskih muzeja i galerija, koji su odlučili da idu u korak s vremenom i svoja djela učine dostupnim i u digitalnom formatu, moguće je da uživate u remek-djelima Tintoreta, Hijeronimusa Boša ili Velaskeza na sopstvenom zidu.

Naš muzej je kreirao specijalnu V&A kolekciju za The Frame televizor prije dvije godine, u skladu sa našim osnovnim principom - da umjetnost treba da bude dostupna, da edukuje, inspiriše, kao i da bude odraz inovacije i kreativnosti.“ rekla je  Amelia Calver iz Muzeja Viktorije i Alberta i dodala da jeMuzej Viktorije i Alberta jedan je od vodećih muzeja u svijetu, sa više od 2.7 miliona izložbenih predmeta – od posuđa i namještaja, preko fotografije i digitalnog dizajna, do mode i primijenjene umjetnosti. „Koncept The Frame televizora nas je u momentu oduševio. Način na koji je dizajniran, da se nepogrešivo uklopi u prostor i izgleda jednako savršeno kada je isključen i uključen, primjer je izuzetne genijalnosti i maštovitosti.“ istakla je Alberta Calver. 

Cristina Alovisetti iz Muzeja Prado je povodom ove saradnje izjavila da su Samsung i Prado partneri dugi niz godina, od 2013. „Naš zajednički cilj je da učinimo umjetnost dostupnijom široj javnosti uz pomoć tehnologije, kreirajući više mogućnosti za ljude koji žele da u njoj uživaju u svakoj situaciji. Muzej Prado ulaže velike napore u širenje znanja putem svog web sajta i bogatim sadržajima koji se na njemu nalaze. Onda kada nije moguće uživo iskusiti umjetnička djela, kvalitet digitalne slike postaje prioritet, jer i najmanji detalji mogu da pruže drugačiju perspektivu.“

Kada je riječ o djelima iz ovih muzeja koja će biti dio kolekcije namijenjene Samsung Art prodavnici, predstavnici Muzeja Prado su od samog početka pažljivo birali umjetnička djela te se ova specijalna kolekcija proteže kroz više vjekova i različitih stilova – od legendarnih remek-djela do manje poznatih, ali jednako vrijednih radova. Neka od njih su Vrt uživanja Hijeronimusa Boša, Velaskezov Pogled na baštu vile Medičijevih, brojni pejzaži, mrtva priroda i portreti.

Tagovi