Vijesti

Ukidaju kontroverznu opciju kamere na telefonima (FOTO, VIDEO)

Autor Marko Čavić

Opcija kamera, koja omogućava špijuniranje na različite načine biće globalno onemogućena.

Pre nekoliko nedelja javnost je uznemirila vest da OnePlus 8 i OnePlus 8 Pro telefoni imaju opciju kamere, koja vidi kroz odeću i kroz predmete.

Ova opcija omogućena je korišćenjem posebnog filtera na kameri i pomoću infrared tehnologije, ali će vrlo brzo biti ukinuta svima.

OnePlus je zvanično objavio da je ukidanje ove opcije počelo svim vlasnicima prodatih i isporučenih OnePlus 8 i OnePlus 8 Pro telefona, a da novi uređaji neće stizati s tim filterom.

Trenutno su u opticaju dve nadogradnje softvera za ove telefone zasnovane na Android 10 operativnom sistemu, Oxygen OS 10.5.9.IN11AA i Oxygen OS 10.5.9.IN12DA, čija je jedina opcija brisanje ovog filtera i sprečavanje kamere da se koristi kao noćni vizir i mogućnost “gledanja“ kroz odeću i predmete.

Ažuriranje je veliko oko 125 megabajta i ne sadrži nijednu drugu opciju.

Iako mnogi korisnici nisu verovali da je moguće “gledati“ kroz stvari pomoću kamere, video snimci na YouTube mreže, slike i primeri na društvenim mrežama uverili su ih da je zaista moguće videti u mraku, kao i kroz odeću i posebno jednobojnu plastiku različite debljine.

OnePlus 8 Pro X-Ray Vision Mode video (MobIT)
Izvor: Unbox Therapy