Vijesti

Telefon za narod : 6 kamera, 5x optički zum, 120 Hz ekran, srezana cena

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Šta da radite kad baš želite flagship telefon, ne želite stari model, a svi stari “telefoni za narod“ sad koštaju po 1.000 evra? Pogledajte ovaj model!

Nažalost, Xiaomi, OnePlus i mnoge druge marke telefona, nekad poznate kao “ubice flagshipa“ ili “telefoni za narod“ već nekoliko sezona to nisu.

Kod nas je situacija još izraženija, jer su cene telefona opterećene dodatnim nametima, a mnoge marke telefona zvanično nisu prisutne na našem tržištu.

Ipak, jedan novi model mogao bi biti pravi, ako tražite novog igrača u domenu “flagship za narod“ ponude. To je Realme X3 SuperZoom model, koji bi u Evropi trebalo da košta 499 evra, a da za taj novac ponudi izuzetno moćne karakteristike.

Da se ne biste pitali koliko je to “moćne karakteristike“ odmah krećemo s objašnjavanjem. Pre svega hardver predvodi Snapdragon 855+ gaming čipset, zajedno sa 12 GB RAM memorije i još 256 GB UFS 3.0 skladišne memorije, koja nudi tzv. Turbo Write opciju, odnosno najbrže upisivanje podataka u ovom trenutku u ovoj kategoriji telefona. Turbo Write označava i munjevitu brzinu upisivanja i čitanja podatka, kao i dodatno optimizovan sistem memorije, koji troši manje energije baterije. Tu je i tzv. parna komora za bolje hlađenje telefona, kad je pod jakim opterećenjem, odnosno uglavnom dok se igraju igre.

Baterija je kapaciteta 4.200 mAh podržana brzim punjenjem od 30 vati, a takav punjač se pakuje u kutiju, zajedno sa telefonom i silikonskom providnom maskom i zaštitnim filmom, koji je već nalepljen na ekran.

Ekran je dijagonale 16,6 centimetara, odnosno 6,6 inča IPS LCD. Osvežavanje ekrana je do 120 Hz u podeocima od po 30 (60, 90 ili 120), rezolucija 2.400 x 1.080 (FHD+), a zaštitu pruža Gorilla Glass 5 i sa jedne i sa druge strane telefona. Telefon podržava sve uobičajene načine bežičnog povezivanja, ali mu nedostaje 3.5 mm audio džek. Ipak, zvuk je pojačan Dolby Atmos i Hi-Res Audio putem USB Type-C i Bluetooth veze.

I na kraju ono najvažnije - kamera.

Realme X3 SuperZoom ima 8 MPx periskop kameru sa 5x optičkim zumiranjem i OIS funkcijom (Optical Imaga Stabilization), koja uz kameru rezolucije 64 MPx uspeva da napravi hibridne i do 60x zumirane slike, kombinujući hardverski i kapacitet softvera, koji vodi AI tj. veštačka inteligencija. Četvorostruki sistem AI kamere dopunjuju još sočivo od 8 MPx ultraširokog ugla (do 119 stepeni) i makro kamera rezolucije 2 MPx, koja pravi makro fotke na razdaljini oko četiri centimetra od objekta fotkanja.

S prednje strane, u otvoru ispod ekrana smeštena je dvostruka selfi kamera, pa tako Realme X3 SuperZoom ima 32 MPx kameru sa Sony IMX616 senzorom i 8 MPx ultraširoku kameru. Obe zajedno obezbeđuju AI Nightscape Selfie tj. bolji selfi u mraku, što je odlika i zadnjeg sistema kamera.

I na kraju bismo mogli i da sumiramo ovaj model za sve vas, neodlučne.

Realme X3 SuperZoom je odličan telefon po ceni od 499 evra, ako tolika bude kod nas i, ako se ovaj model i uopšte pojavi kod nas. Nudi vrlo dobar Snapdragon 855+ čipset, odličan memorijski prostor i RAM, ali nema 5G, nema stereo zvuk, nema 3,5 mm audio, kao ni bežično punjenje ili zvaničnu vodootpornost, mada Realme kaže da je otporan na prskanje vodom (kiša, slučajno polivanje i slično). S druge strane imate odličan ekran, koji i dalje jeste LCD, ali to nema toliko veze danas kad je i LCD znatno napredovao, odličan sistem kamera (na papiru), izuzetno punjenje i uopšteno gledano vrlo dobar telefon za ispod 500 evra.

Što se dizajna tiče, da nije neviđen, ali je svakako subjektivna stvar, pa sami odlučite.

Da li vam se dopada to što Realme X3 SuperZoom nudi?