OBJASNIO

Kakva je veza 5G tehnologije i korona virusa? NIKAKVA!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Profesor Fakulteta tehničkih nauka, šef katedre za teorijsku elektrotehniku Nikola Đurić opovrgao sve tvrdnje teoretičara zavere.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/royyimzy

U nameri da objasne pošast koja je harala svetom, a reč je o korona virusu nazvanom Kovid-19, jedna od omiljenih među ljubiteljima teorija zavera bila je i da je "to sve zbog 5G mreže".

Bilo je raznih ludaka u svetu koji su "napadali" tornjeve i antene za 5G mrežu, koji su sprovodili gerilske akcije, rušili ih, spaljivali... Uporno su, uglavnom bezuspešno, mnogi stručnjaci pokušavali da ubede usijane glave da to ne rade, jer nema povezanosti. Nije vredelo.

Profesor Fakulteta tehničkih nauka, šef katedre za teorijsku elektrotehniku, Nikola Đurić, u onlajn razgovoru za YouTube kanal FTN Highlights objasnio je kako 5G mreža funkcioniše, i još važnije da ukaže na to da između pojave 5G tehnologije i korona virusa Kovid-19 apsolutno nema nikakvih dodirnih tačaka.

"Naravno da nema nikakve veze između pojave 5G tehnologije i korona virusa. To je slučajnost koja se desila. Možemo da verujemo ili ne, to je naš lični stav, možemo da pričamo o teorijama zavere i ne moramo. Elektromagnetsko polje koje se koristi za prenos informacija, u bilo kojoj telekomunikaconoj tehnologiji, za bilo koji servis, to elektromagnetsko polje ne može da stvori živu ćeliju. To je nemoguće. Prema tome, ni 5G tehnologija koja koristi ta elektromagnetska polja, ne stvara bilo kakvu živu ćeliju, pa ni ćeliju virusa. U tom smislu, 5G tehnologija nema nikakve veze sa virusom Kovid-19", rekao je Đurić.

On kaže da se dogodilo da se u pojedinim država dogodilo da su se preklopile pojave 5G tehnologije i korona virusa, što je stvorilo teorije zavere. "Ali, u nekim državama, poput Srbije, recimo, gde još nema 5G tehnologije, dogodio se korona virus, takođe. Dakle, reč je o čistoj koincidenciji", ukazao je profesor Nikola Đurić, šef katedre za teorijsku elektrotehniku, koja se bavi pitanjima elektromagnetskih polja i njihovog uticaja.

On je rekao da je 5G tehnologija poslednja generacija u razvoju mobilne telefonije i da je iskustveno naslonjena na prethodne - 2G, 3G i 4G.

"Ona je zamišljena iz dva važna dela - kako upakovati veliku količinu podataka koje treba kasnije preneti, a potom i kako se prenosi do korisnika. Prvo deo se odnosi na modulaciju, kodovanje i zaštitu podataka. Drugi deo je zasnovan na elektromagnetskim talasima. Imate izvor koji emituje talase šalje ih u prostor i onda se pomoću antene i samog izvora prenose informacije do korisnika", kaže on.

Đurić navodi da je reč o evoluciji mobilne telefonije, jer su i ranije tehnologije funkcionisale na isti način - spakujte podatke i prenesite ih do korisnika.

"Svuda oko nas se stvara elektromagnetsko polje koje ima svoj intezitet i koje je veštački stvoreno".

Da li postoji prostor u elektromagnetskom spektru?

"Postoji odgovarajući spektar frekvencija koje odgovarajuće regulatorno telo dodeljuje za odgovarajuće potrebe. Sad se pitamo - da li sada za 5G tehnologiju, a pre nje su bile neke druge, postoji negde prostora u tom elektromagnetskom spektru? Odgovor je - da, postoji. Trenutno je 5G tehnologija zamišljena da radi na tri različita frekvencijska podopsega - jedan je od 700 megaherca, drugi je između 3,4 i 3,8 gigaherca i postoji još mogućnost da se ona postavi na 26 gigaherca. Teorijski, taj prenos informacija može da se obavlja na bilo kojoj frekvenciji, ali, naravno, svaka ima neke svoje prednosti i mane i dodatno, neke jesu slobodne, neke nisu. Trenutno su u opticaju ova tri frekvencijska podopsega za 5G tehnologiju i čekamo samo da naša država i regulatorno telo kaže ovaj frekvencijski podospeg rezervišemo za prenos 5G", rekao je Đurić.