Vijesti

Da li bi u CG trebalo pratiti kretanje građana putem lokacije? (ANKETA)

Autor Miljana Dašić

Tokom pandemije, mnoge vlade zemalja širom svijeta oslonile su se na tehnologiju kako bi efikasnije sprovodile kontrolu nad širenjem virusa COVID-19, pri čemu se najviše oslanjaju na podatke dobijene od mobilnih operatera

Izvor: dowell

Crna Gora ima spiskove onih koji su u samoizolaciji, kao i aplikaciju koja, uz identitet i adresu, pokazuje udaljenost osobe u kućnom karantinu. Nedavno je procurio i spisak osoba inficiranih virusom COVID-19, zbog čega je priveden službenik jednog doma zdravlja u Podgorici.

Južna Koreja i neke zemlje u Evropi ovu su praksu sprovele na malo drugačiji način -  razvile su aplikacije uz čiju pomoć korisnici mogu vidjeti da li se u njihovoj blizini nalazi osoba koja potencijalno ima, ili se sumnja da ima korona virus.

JUŽNA KOREJA

S obzirom na to da je Južna Koreja jedna od najumreženijih zemalja na svijetu, gdje svi koriste mobilne telefone za gotovo sve, tamošnja vlada, osim što je prati mobilne telefone građana, šalje i upozorenja o tome da je u blizini pacijent zaražen koronavirusom.

Zdravstveni radnici prikupljaju podatke o kretanju pacijenta koristeći se snimcima sigurnosnih kamera, podacima o transakcijama kreditnim karticama, kao i GPS podacima njihovih automobila i mobilnih telefona.

Telefoni Južnokorejaca vibriraju s upozorenjima kad god se u njihovom okruženju otkriju novi slučajevi infekcije.

Internet stranice i aplikacije za pametne telefone iz sata u sat, ponekad iz minuta u minut, objavljuju podatke o kretanju inficiranih, kojim su se autobusima vozili, kada i gdje su ušli i sišli, čak i da li su nosili maske, pritom ne objavljujući njihove identitete.

KINA

U Kini svaki stanovnik ima „zdravstveni kod“ koji može biti zelene, žute ili crvene boje. Kodu se pristupa kroz program (alipay ili wechat) i morate ga pokazati da biste ušli na većinu mjesta. Samo zelena omogućava slobodu kretanja, dok žuta označava da je potrebno da budete u samokarantinu, a crvena u nadgledanom karantinu. U teoriji, kod se dobija na osnovu vašeg kretanja, odnosno da li ste bili u nekom od ugroženih mjesta ili ste bili u kontaktu sa nekim ko je inficiran i slično. 

EVROPA

Evropski programeri softvera aktivirali su mobilnu aplikaciju pod nazivom PEPP-PT. Aplikacija će pratiti putem Bluetooth-a vlasnike mobilnih telefona i njihove kontakte. Zatim će obavijestiti sve kontakte zaražene osobe u slučaju infekcije SARS-CoV-2 u danima prije potvrde infekcije kod njih. 

Aplikacija se razvija pod nadzorom Evropske organizacije za digitalna prava (EDRi), kako ne bi došlo do zloupotrebe i zadržavanja podataka nakon epidemije.

Odvojeno od razvoja projekta PEPP-PT aplikacije, Evropska komisija je dobila saglasnost osam glavnih mobilnih operatera iz Francuske, Italije, Španije, Njemačke i nordijskih zemalja da nadležnim vlastima daju anonimne informacije o kretanju njihovih stanovnika. Ove informacije imaju za cilj da pomognu komisiji da razotkrije širenje zaraze.

U Lombardiji 60 odsto manje odlaska iz kuće

U najteže pogođenoj Italiji, vodeći operatori Telecom Italia, Vodafone i VindTre ponudili su vlastima anonimne i zbirne informacije o kretanju građana tokom epidemije. Prilikom izbijanja epidemije, u provinciji Lombardija vlasti prate koliko ljudi poštuje strogi karantin. Između 21. februara, kada je otkriven prvi slučaj na području Kodonjo, i 18. marta, saobraćaj u oblastima udaljenim više od 500 metara smanjio se za 60 odsto.

Mnoge zemlje Evropske unije već su, u saradnji sa telefonskim operaterima, sprovele slične mjere koje podrazumijevaju praćenje kretanja stanovništva putem lokacije mobilnih telefona. Vlade i operatori tvrde da su podaci anonimni i objedinjeni i da to ne vodi kršenjima Evropske uredbe o zaštiti podataka.

Takođe, i Google je nedavno objavio podatke o 131 zemlji praćenjem lokacija mobilnih telefona na kojima je korisnicima bilo omogućeno da snimaju Istoriju lokacija.

Da li smatrate da bi praksa praćenja kretanja građana putem GPS-a doprinijela suzbijanju epidemije u Crnoj Gori više nego do sada objavljeni spiskovi?

ODGOVORITE U NAŠOJ ANKETI:

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt

Tagovi