Vijesti

Ovo su najgori operativni sistemi, programi i pregledači interneta

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Bićete silno iznenađeni, sigurni smo!

Koji softver je najpodložniji hakerskim napadima?

Opravdano bismo, zbog udjela na tržištu rekli - Windows i pogriješili bismo, i to kako!

Ta pretpostavka, sudeći po izvještaju američke naučne institucije NIST (National Institute of Standards and Technology), nije tačna. Okosnica istraživanja nivoa bezbjednosti najzastupljenijih programa i operativnih sistema, bilo je prebrojavanje različitih slabosti u poslednjih 20 godina.

Opširan izvještaj, uz uobičajeno “opšte mjesto” kako je svaki sistem ugrožen, tvrdi da neslavna titula za ovaj period pripada Debian Linux-u, na kome je zabilježeno 3.067 bezbjednosnih falinki.

Iako na vrhu top liste od 1999. do 2019. dominiraju operativni sistemi, primjetno je da ni skor pregledača interneta nije zanemarljiv - 1.873 u slučaju Firefox-a i 1.858 na Chrome-u.

Prošlogodišnji rezultati svakako su zanimljiviji, jer pružaju kakav-takav uvid u buduće mete eksploatacije, upozorava SK. Na prvoj poziciji je Android sa 414, dok je Desetka na četvrtom mjestu (357).

Korisnici neka se, ipak ne opuštaju. Pri izradi izvještaja formirana je “ocjena ozbiljnosti” za svaki od uzoraka, koja kod Microsoft kompanije iznosi 9,1. Jedini, koji ga je prešišao je Adobe, sa posrnulim Flash Player-om (9,4) i Acrobat Reader-om (9,2).

Pogledajte i slike u galeriji, kako bi vam sve bilo još jasnije.

Šta biste vi dodali na ovu priču?

Tagovi