Vijesti

Ovo vredi doživeti: Obiđite ŠOVE pećinu u virtuelnoj realnosti (VIDEO)

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Prošetajte se jednom od čuvenih pećina u kojima je živeo pračovek i za sobom ostavio prve crteže, koji i danas fasciniraju arheologe, naučnike i ceo svet!

Šove pećina poseta video (MobIT)
Izvor: Google Arts & Culture

Google Arts and Culture platforma je jedan od razloga zbog kojih virtuelnu realnost ne treba otpisati tek tako (medicina i gejming su druga dva).

Sad nas je ova kompanija na pomenutoj platformi, obradovala posetom Šove pećini, jednom od najznačajnijih arheoloških nalazišta ikad za čoveka.

Ovo je posebno važno, jer je Šove pećina zatvorena za javnost i tako imamo prvi put priliku da se zaista nađemo između njenih zidova i vidimo šta oni kriju.

Pećina Šove u kojoj su sačuvani figurativni pećinski crteži, kao i arheološki ostaci iz doba gornjeg paleolita nalazi se u južnoj Francuskoj blizu mesta iznad nekadašnjeg toka reke Ardeš. Pećina je otkrivena 18. decembra 1994. i smatra se jednim od najznačajnijih nalazišta praistorijske umetnosti.

U virtuelnoj realnosti moguće je posetiti 12 različitih delova pećine, starih do oko 35.000 godina, dok je u proširenoj realnosti moguće pregledati artefakte, 3D modele slika, freski i ostale “izložene“ predmete. Video, koji je deo izložbe čak možete da posetite i bez odgovarajuće VR i AR opreme, tako što ćete okretati sadržaj u svih 360 stepeni, a točkićem miša mu se približavati i udaljavati se od njega.

Pećinu posetite na video snimku iznad ili kroz aplikaciju, u kojoj ćete potražiti Meet our ancestors odeljak, gde se nalazi video materijal, virtuelno realističan prikaz i dodatno u proširenoj realnosti.

Ne propustite ovu priliku i posetite Šove pećinu na ovaj jedinstven i, zapravo jedini način na koji ju je moguće posetiti - osim, ukoliko niste čuveni arheolog Indijana ili Lara ;)

Javite nam utiske, nakon obilaska!

Tagovi