ozbiljna pretnja

Naučnici upozoravaju: 6 opasnih asteroida "jure" prema Zemlji, prvi bi mogao da udari već 5. oktobra!

Autor Miloš B. Jovanović

Nakon što je prošle nedelje manji asteroid iznenada planuo na nebu iznad Filipina, naučnici upozoravaju da u Svemiru trenutno ima nekoliko asteroida koji prijete da se razbiju o Zemlju...

Izvor: NASA/JPL-Caltech/ASU

Naučnike širom svijeta prošle nedelje je iznenadio neočekivani ulazak do sada neotkrivenog asteroida u Zemljinu atmosferu.

I pored toga, ovaj neočekivani događaj podsjetnik je na potencijalne opasnosti koje planetu Zemlju vrebaju u Sunčevom sistemu. On nas upozorava na potrebu za stalnim praćenjem ovakvih pojava i bolju pripremu za buduće susrete sa asteroidima.

Stručnjaci zato upozoravaju da u Svemiru postoji nekoliko asteroida u ovom trenutku prijete da se razbiju o Zemlju.

Asteroid na Filipinima pada na Zemlju
Izvor: YouTube / New Scientist

Benu

Asteroid Benu, otkriven 1999. godine, trenutno predstavlja najveći rizik po našu planetu. Sa prečnikom od 480 metara i težinom 67 miliona tona, širi je od njujorškog Empajer stejt bildinga i čak 200 puta teži od njega.

NASA-ina posmatranja ukazuju da postoji šansa od 1 prema 2.700 za u Zemlju udari 24. septembra 2182. godine. Ukoliko bi se Benu sudario sa našom planetom, oslobodila bi se energija ekvivalentna eksploziji 1,4 milijarde tona TNT-a, što je više od ukupne energiju svih nuklearnih oružja ikada detoniranih na Zemlji.

Asteroid Dana zaljubljenih

Asteroid 2023 DW bi, sa solidnom verovatnoćom, sa Zemljom mogao da se sudari 14. februara 2046. godine. Prečnika je 50 metara, i po veličini je uporediv sa destruktivnim asteroidom koji je 2013. godine pao u Čeljabinsku, u Rusiji (video niže u tekstu).

Krećući se brzinom od 21,78 km/s u odnosu na Sunce, u slučaju potencijalnog udara mogao bi cio grad da sravni za zemljom. Prvobitno procenjeni zabrinjavajući rizik od 1 od 607 šansi za njegov "silazak" na Zemlju, nedavna naknadna posmatranja značajno su umanjila.

Drugo izumiranje dinosaurusa

Sa masivnih 1,3 kilometara u prečniku i težinom od 71 milion tona, asteroid 1950 DA predstavlja najrazorniju potencijalnu prijetnju po Zemlju iz Svemira.

Eventualni sudar oslobodio bi energiju ekvivalentnu detonaciji 75 milijardi tona TNT-a, što može da izazove globalnu katastrofu u razmjerama izumiranja dinosaurusa. Trenutne šanse ovog asteroida su 1 prema 34.500 da udari u Zemlju 16. marta 2880. godine.

Sovjetska hidrogenska Car bomba
Izvor: Wikimedia / Croquant

150 puta moćniji od "Car bombe"

Asteroid 2023 TL4 otkriven je prošle godine i identifikovan kao prijetnja koja bi, zbog svoje ogromne veličine i težine, mogla da stavi tačku na našu civilizaciju. Prečnika 0,33 kilometra i težine 43 miliona tona, ova svemirska stena bi mogla da oslobodi eksploziju 150 puta snažniju od sovjetske hidrogenske "Car bombe", najsnažnijeg nuklearnog oružja ikada detoniranog.

Na našu sreću, naučnici su procijenili da postoji relativno nizak rizik od sudara, od 1 od 181.000 i to tek 10. oktobra 2119. godine. To svemirskim agencijama ostavlja dovoljno vremena da preduzmu odgovarajuću akciju.

"Izgubljeni asteroid" za regionalnu katastrofu

Asteroid 2007 FT3 je klasifikovan kao "izgubljeni asteroid", pošto je poslednji put primijećen 2007. godine. A uprkos neizvesnosti, NASA procjenjuje da je vjerovatnoća od njegovog udara mala, navodi NDTV. Postoji šansa od 1 prema 10 miliona (0,0000096%) da bi sa Zemljom mogao da se sudari 3. marta 2030, a još manja – 1 prema 11,5 miliona (0,0000087%) da bi to moglo da se desi 5. oktobra ove 2024. godine.

Ako bi se takav udar bilo kada dogodio, oslobođena energija bilo bi ekvivalentna eksploziji 2,6 milijardi tona TNT-a, što bi potencijalno moglo da izazove regionalna razaranja, ali ne i globalnu katastrofu.

Pad meteora kod Čeljabinska 2013. godine
Izvor: YouTube / Artur Alves

Još jedan izgubljeni, dosta razorniji

Asteroid 1979 XB nije viđen poslednjih 40-ak godina i još je jedan "izgubljeni asteroid". Uprkos neizvijesnosti, na osnovu posmatranja iz vremena njegovog otkrića 11. decembra 1979. godine, naučnici su procijenili da postoji 1 od 1,8 miliona šansi (0,000055%) za njegov udar u Zemlju 14. decembra 2113. godine.

Ako bi se 1979 XB sudario sa Zemljom, udar bi takođe oslobodio ogromnu količinu energije, ekvivalentnu detonaciji 30 milijardi tona TNT-a.

Rješenje – skretanje sa kursa

Sudari asteroida sa Zemljom su iznenađujuće česti, pa se tako procjenjuje da čak 48,5 tona meteorskog materijala dnevno ulazi u našu atmosferu. Većina toga uglavnom izgori, stvarajući ono što zovemo zvijezdama padalicama. Međutim, pojava većih objekata koji probijaju atmosferu i udaraju na Zemlju je prilično rijetka. Ipak, samo zato što su sudari asteroida malo vjerovatni, to ne znači da nisu nemogući.

Svemirske agencije svakako prate ove pojave. U pripremi za potencijalne buduće prijetnje, američka NASA i evropska ESA već testiraju različite metode skretanja asteroida, uključujući sudare sa satelitima velikom brzinom, kako potencijalno opasne asteroide skrenuli sa kursa.