o1

ChatGPT sada može da razmišlja kao čovjek i rešava probleme na nivou doktora nauka!

Autor Ilija Baošić

OpenAI zvanično predstavio o1 veliki jezički model i sve njegove mogućnosti.

Izvor: Tada Images / Shutterstock.com

Kompanija OpenAI predstavila je svoj novi jezički model "o1", koji posjeduje sposobnost rezonovanja i rešavanja problema. Za razliku od prethodnih modela, o1 može da imitira ljudski proces razmišljanja tako što kompleksne zadatke dijeli na jednostavnije, analizirajući različite pristupe i ispravljajući svoje greške u tom procesu.

o1 se odlično pokazao u testovima i takmičenjima u poređenju sa ljudima. U programiranju, novi LLM (veliki jezički model) je zauzeo 49. mjesto na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, dok je na Codeforces platformi bio bolji od 89% takmičara. Kada je matematika u pitanju, o1 se rangirao među 500 najboljih takmičara na Američkoj matematičkoj olimpijadi i prošao kvalifikacije, demonstrirajući sposobnost rešavanja problema osmišljenih za najnadarenije među nama, tvrdi OpenAI.

Visok nivo uspješnosti je prikazan i u prirodnim naukama, gdje je o1 uspio da nadmaši doktore nauka u kompleksnim zadacima iz hemije, biologije i fizike. Ipak, kako tvrdi kompanija, to ne znači da je ova vještačka inteligencija pametnija od doktora nauka (još uvijek), ali pokazuje da je model sposoban da rešava zadatke na nivou visoko kvalifikovanih stručnjaka.

Izvor: OpenAI

o1 je takođe demonstrirao superiornost u odnosu na aktuelne AI modele u različitim testovima. OpenAI kaže da je značajno bolji od GPT-4o u logičkim zadacima, kao i da su testovi pokazali konstantno unapređenje performansi uz dodatan trening i dodatno vrijeme za razmišljanje.

Upravo je kompleksno razmišljanje, koje OpenAI naziva "Tok misli", tajna uspjeha. Model je sposoban da unaprijedi ovaj tok novim metodama, pri čemu prepoznaje i ispravlja svoje greške, razbija složene korake na jednostavnije i isprobava različite pristupe u rešavanju problema. Ova metodologija značajno poboljšava sposobnost modela da rezonuje, što mu omogućava da "kao čovjek dugo razmišlja prije nego što odgovori na složeno pitanje".

Izvor: SMARTLife

OpenAI je sada objavio ranu verziju o1-preview modela, koja je dostupna za upotrebu u okviru ChatGPT-a i putem API-ja. Kompanija ipak priznaje da ima još puno posla kako bi o1 model postao jednako jednostavan za upotrebu kao i trenutni modeli.

Cijena za korišćenje o1-preview modela iznosi 15 dolara za milion ulaznih tokena i 60 dolara za milion izlaznih tokena. Poređenja radi, GPT-4o košta 5 dolara za milion ulaznih tokena i 15 dolara za milion izlaznih tokena.

Ipak, potencijalni korisnici treba da znaju da je o1 daleko inferniorniji po pitanju "enciklopedijskog znanja" od GPT-4o, kao i da nema sposobnost rukovanja veb stranicama, fajlovima i slikama.