Uh

Sony predstavio PlayStation 5 Pro: Značajna poboljšanja po paprenoj cijeni - najvećoj ikad!

Autor Ilija Baošić

U nastavku pročitajte sve što treba da znate o PlayStation 5 konzoli.

Izvor: PlayStation

Kompanija Sony je zvanično predstavila PlayStation 5 Pro, unapređenu verziju aktuelne generacije konzola, za koju tvrdi da je njeno najnaprednije i najinovativnije parče hardvera do sada. Ono što nije napisano krupnim slovima je da je u pitanju i najskuplja PlayStation konzola ikad, ali ubrzo ćemo vas ubijediti da je to zaista tako.

Hajde, ipak, da se prvo pozabavimo hardverom i drugim unapređenjima.

Po čemu je PlayStation 5 Pro bolji

Izvor: YouTube / PlayStation

Kao i 2016. godine, kada je predstavila PS4 Pro, želja kompanije bila je da napravi konzolu koja gejmerima može da pruži bolju grafiku i veću rezoluciju u igrama, sa više detalja, i to u svilenkasto glatkih 60 kadrova u sekundi. Sony kaže da je u tome uspio i ističe tri ključna detalja - unaprijeđen GPU, brži i bolji ray-tracing i PSSR tehnologiju.

PS5 Pro posjeduje moćniju grafičku kartu, sa 67% više računskih jedinica i 28% bržom memorijom, koja bi u igrama trebala da pruži 45% brže renderovanje gejmpleja. Tu je i do tri puta brži ray-tracing, sa još dinamičnijim prikazom refleksije i refrakcije svjetlosti, kao i potpuno nova PlayStation Spectral Super Resolution (RSSR) upscaling tehnologija koju pokreće vještačka inteligencija.

Izvor: YouTube / PlayStation

Od drugih poboljšanja ističe se PS5 Pro Game Boost, za koji Sony kaže da će unaprijediti preko 8.500 PS4 naslova, ali i stabilizovati, odnosno poboljšati performanse u podržanim PS4 i PS5 igrama. Kada već spominjemo starije naslove, tu je i Enhanced Image Quality funkcionalnost koja treba da unaprijedi rezoluciju u određenim PS4 igrama.

PlayStation 5 Pro će takođe imati SSD od 2 TB, podršku za Wi-Fi 7 povezivanje, VRR i 8k gejming.

Poznat dizajn, ali nešto fali

Kada je dizajn, odnosno izgled PlayStation 5 Pro konzole u pitanju, Sony nije previše komplikovao. Nova verzija je iste visine kao originalni PS5 i iste širine kao aktuelni, "mršaviji" model, a ono po čemu će gejmeri raspoznavati da je u pitanju Pro konzola su tri crne lajsne na kućištu.

Međutim, nešto fali, a to je čitač 4K Blu-Ray diskova. PS5 Pro je zapravo digitalna konzola, a to znači da će kupci morati da izdvoje dodatan novac za Disk Drive ako svoje igre preferiraju da sakupljaju u fizičkom formatu.

Najskuplji PlayStation ikad

Izvor: PlayStation

Prodaja PlayStation 5 Pro konzole počinje 7. novembra 2024. godine, a cijena koju će kupci u Evropi morati da izdvoje je 799,99 eura. Kada se na tu cijenu doda trošak Blu-Ray čitača od 120 eura, dobijamo brojku od 920 eura, a tu je i dodatnih 30 eura za one koji žele da konzolu postave uspravno na postolje. Konačna cijena - paprenih 950 eura.

Gledajući isključivo brojke, ne dobijamo pravu sliku o tome kako se cijena PlayStation 5 Pro zapravo poredi sa prethodnim generacijama konzola. Potrebno je u obzir uzeti inflaciju. Zato smo za vas korigovali cijene, pa u listi ispod možete vidjeti koliko bi prethodne konzole koštale da su lansirane po današnjoj stopi inflacije:

  • PlayStation 1 - 523 EUR (599 DM, 1995.)
  • PlayStation 2 - 710 EUR (869 DM, 2000.)
  • PlayStation 3 - 861 EUR (599 EUR, 2007.)
  • PlayStation 4 - 518 EUR (399 EUR, 2013.)
  • PlayStation 4 Pro - 502 EUR (399 EUR, 2016.)
  • PlayStation 5 Digital Edition - 477 EUR (399 EUR, 2020.)
  • PlayStation 5 - 597 EUR (499 EUR, 2020.)
  • PlayStation 5 Pro - 800 EUR
  • PlayStation 5 Pro + Blu-Ray čitač - 920 EUR
  • PlayStation 5 Pro + Blu-Ray čitač + postolje - 950 EUR

Kao što možete vidjeti, koristili smo njemačko tržište kao primjer cijena u Evropi. Digitalna verzija PlayStation 5 Pro je jeftinija samo od PS3 konzole, čija je cijena svojevremeno bila toliko visoka da je Xbox 360 glatko odnio pobjedu u konzolnom ratu te generacije.

Izvor: PlayStation

Dodamo li u računicu trošak Disc Drive-a, sa ili bez postolja, za koji će mnogi, sigurni smo, smatrati da je neophodan, dolazimo do zaključka da je Sony upravo lansirao svoju najskuplju konzolu ikad.

PlayStation 5 Pro premijera
Izvor: PlayStation