samo u eu

Poruke sa WhatsApp-a i Messenger-a uskoro će moći da se šalju na druge čet aplikacije: Umrežavanje počinje!

Autor Miloš B. Jovanović

Korisnici aplikacija za slanje kratkih poruka kompanije Meta u državama EU konačno će moći da povežu prepiske između njih i drugih aplikacija kao što su iMessage, Telegram, Google Messages ili Signal

Izvor: Profimedia

Ono o čemu se dosta govorilo proteklih mjeseci, konačno postaje stvarnost. Komapanija Meta je otkrila svoje planove za povezivanje WhatsApp-a i Facebook Messenger-a sa drugim eksternim aplikacijama, kao i to kako će ta multiplatformska komunikacija izgledati.

Messenger i WhatsApp dobijaju novu opciju koja korisnicima omogućava da sve pristigle poruke, sa istih ili eksternih aplikacija, smjeste u isti inboks ili da ih organizuju tako da budu odvojene jedne od drugih.

Meta priprema i nove notifikacije koje će Messenger i WhatsApp korisnike obavještavati kada konačno budu mogli da povežu prepiske između ove dvije i drugih podržanih aplikacija kao što su iMessage, Telegram, Google Messages ili Signal.

Izvor: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Ove promjene, međutim, bar za sada, stižu samo korisnicima dvije čet aplikacije u Evropskoj uniji. Oni će od sledeće godine moći da kreiraju grupne konverzacije sa drugim korisnicima u eksternim ćaskanjima.

Proširnje ovih opcija, odnosno uvođenje podrške za eksterne video i glasovne pozive planirano je za 2027. godinu.

A da bi primjena novih funkcija u potpunosti bila sprovedena, Meta će morati da prihvati da, kako i druge kompanije sa čijim će aplikacijama njene moći da se umreže, koristi Signal Protocol kako bi privatnost poruka bila zagarantovana. Kompanija se obavezala da će takvo umrežavanje budućim partnerima omogućiti na njihov zahjtev.