Champagne Engine

Troši samo litar i po na 100km, prevaljuje 1.000km bez pumpe i utičnice: Novi motor koji mnogo obećava!

Autor Miloš B. Jovanović

Proizvođač ističe da njegov novi agregat radi toliko mirno da čaša šampanjca postavljena na njega ostaje – potpuno nepomična!

Izvor: YouTube / OBRIST Group

Zove se – Champagne Engine, ali nema nikakve veze sa šampanjcem. Riječ je o novom dvotaktnom motoru sa unutrašnjim sagorijevanjem čije ime potiče od načina na koji motor radi. A radi skoro bez ikakve buke i bez ikakvih vibracija.

Njegov proizvođač, austrijsko-njemačka grupacija Obrist, ističe da njihov agregat radi toliko mirno da čaša šampanjca postavljena na njega ostaje – potpuno nepomična (što je i demonstrirao u promotivnom videu niže u tekstu). Tome odgovara i tehnički naziv ovog motora: Zero Vibration Generator – ZVG (generator nulte vibracije).

Ovaj kompaktni dvotaktni agregat, međutim, nije namijenjen da za pogon vozila, već isključivo za proizvodnju električne energije. Motor napaja pomoćnu bateriju težine 98 kilograma, sastavljenu od cilindričnih ćelija koje su složene i izolovane tako da položaj u koji su postavljene odgovara najpovoljnijoj radnoj temperaturi.

Baterija kapaciteta 17,3 kWh direktno je povezana sa električnim motorom. Ovaj pogonski sistem omogućava autonomiju kretanja isključivo na električni pogon (bez "pomoći" benzinca) od oko 80 kilometara, što je većini vozača uglavnom dovoljno za dnevne potrebe.

Champagne Engine
Izvor: YouTube / OBRIST Group

Zanimljivo je to što je motor smješten u zvučno izolovanu kutiju i konstruisan tako da bude gotovo nečujan. Težak je 110 kilograma i proizvodi 45kW snage. Za miran rad Champagne Engine-a zaslužno je rešenje sa dvije radilice koje se okreću u suprotnim smjerovima – čime se uklanjaju vibracije.

Hibridni sistem troši samo 1,5 litra na 100 kilometara, pa vozilo pokretano njime može da pređe 1.000 kilometara između odlaska na benzinsku pumpu ili priključivanja na punjač.

Obrist ističe da njihov hibridni pogon – HyperHybrid, gotovo u potpunosti eliminiše brigu vozača za korisni domet, pošto vozilo koje on pokreće može da sagorijeva bilo koje konvencionalno gorivo (benzin ili sintetičko). Proizvođač tvrdi da je HyperHybrid sistem spreman za proizvodnju.