Juniper

Tesla sprema novi model sa 6 sjedišta: Slamka spasa nakon ogromnih guitaka?

Proizvodnja nove verzije najprodavanijeg Modela Y mogla bi da počne krajem 2025, a Tesla je od svojih dobavljača zatražila da se pripreme za dvocifreno povećanje njegove proizvodnje u šangajskoj fabrici

Izvor: Tesla

Pritisnuta padom prodaje i profita, koji je za jul na međugodišnjem nivou iznosio čak 45 odsto, kompanija Tesla je prinuđena da potraži nove načine za rast i zaradu.

A da se na tome već radi svjedoči najnovija informacija da se Teslina fabrika u Šangaju priprema za proizvodnju nove verzije svog najprodavanijeg električnog automobila Model Y sa šest sjedišta.

Proizvodnja ove verzije mogla bi da počne krajem 2025. godine, javila je agencija Reuters, navodeći da je kompanija od svojih dobavljača zatražila da se pripreme za dvocifreno povećanje proizvodnje Modela Y u kineskim proizvodnim pogonima.

Model Y, koji je prvi put predstavljen 2020. godine, a nedavno je doživeo osveženje i rekonstrukciju u okviru projekta pod nazivom "Juniper". Obnovljeni Y sa pet sjedišta će se u proizvodnji naći početkom 2025. godine, a ne ove godine kako je prvobitno planirano.

Sve sporiji rast interesovanja potrošača za kupovinu električnih vozila, ali i velika ekspanzija modela kineskih proiizvođača, kako u Kini, tako i na ostali glavnim svjetskim tržištima, doveli su poslovanje Tesle u problem i gubitke.

Kompanija se sa problemima suočava cijele ove godine, zbog čega je smanjivala proizvodnju u fabrikama u Šangaju i Ostinu, odustala od planova za proizvodnju malog pristupačnog elektromobila sa cijenom do 25.000 dolara, pa u aprilu otpustila čak 14.000 radnika, a sve to se odrazilo i na pad vrijednosti akcija Tesle na berzama.