nisu "mućke"

Sada po mrkloj noći možete da kupite sunčevu svjetlost iz Svemira!

Autor Miloš B. Jovanović

Najveću zabunu stvara to što Reflect Orbital još uvijek nije lansirao satelit opremljen ogledalom koji je ključna stvar za uslugu koju već putem svog sajta nudi...

Izvor: YouTube/Printscreen/What If

Jedan kalifornijski startap nedavno je objavio svoju "provokativnu" nameru da uskoro počinje sa prodajom "tačaka sunčeve svetlosti" koje se tokom noći reflektuju u džinovskom satelitskom ogledalu.

Reflect Orbital, kako se firma zove, počeo je da prima prijave od onih koji žele da "rezervišu svoju tačku svjetlosti", promovišući uslugu koju nudi video snimkom koji demonstrira kako to izgleda u praksi.

U toj demonstraciji, suosnivač kompanije i bivši stažista SpaceX-a, Ben Novak pokazuje kako, napolju u mraku, koristi mobilnu aplikaciju koja kao da služi za upravljanje ogledalima koja reflektuju sunčevu svjetlost i usmjeravaju svjetlost na određenu lokaciju. Nakon što je aktivira, teren oko njega odjednom postaje osvijetljen zrakom svjetlosti koja kao da dolazi od nekog reflektora.

Video je, međutim, odmah po objavljivanju pobudio sumnje onih koji su ga komentarisali, pa dok su neki ozbiljno konstatovali da je nejasno kako je uopšte i snimljen, drugi su se posprdno pitali da li je ovdje možda riječ o demonstraciji usluge za prodaju reflektora.

A najveću zabunu stvara to što Reflect Orbital još uvijek nije lansirao satelit opremljen ogledalom koji je ključna stvar za uslugu koju nudi, i pored toga što kompanija na svom sajtu za rezervacije navodi da će "isporuka" sunčevih pjega početi u drugoj polovini 2025. godine.

Nejasno ostaje i to koliko bi moglo da košta lansiranje satelita i, što je možda još važnije, koliko će Reflect Orbital kupcima naplaćivati uslugu dovođenja sunčeve svjetlosti u njihovo dvorište.

Izvor: Reflect Orbital

Novak je ranije za Vice govorio o ovom projektu, ali ne i cijeni. Taj poral navodi da ili ga njegovi novinari nisu pitali o troškovima ili je odbio da odgovori na to pitanje. Iz startapa ni za Futurism nisu odgovorili na pitanje o troškovima, ali prema njihovim pretpostavkama, to neće biti baš jeftino s obzirom da lansiraje i najmanjih i najjeftinijih satelita košta oko milion dolara.

Takođe, velika je šansa i da cio ovaj poduhvat bude osuđen na propast, s obzirom na to da su gotovo svi pokušaji da se reflektuje sunčeva svjetlost iz Svemira, osim jednog manjeg ruskog uspjeha, propali. Mada, ne treba potcjenjivati činjenicu da je Novak bivši radnik Maskove kompanije SpaceX...

Tagovi