Evo kako

Kako da internet na pametnom telefonu bude brži i bezbjedniji: Samo upišite jednu adresu u podešavanjima!

Autor Vesna Kerkez

Još niste počeli da koristite privatni DNS? Vrijeme je ako želite brže i bezbjednije iskustvo surfovanja, ali i ako tražite rješenje za blokiranje reklama.

Samsung Galaxy S23 FE
Izvor: Mondo / Uroš Arsić

Surfovanje internetom na telefonu sa sobom nosi određene rizike, pogotovo ukoliko se povežemo na nepoznatu mrežu ili posjećujemo rizične sajtove. Srećom, postoji način kako da budemo zaštićeniji od zlonamernih aktera. U pitanju je korišćenje privatnog DNS-a koji, pored dodatnog sloja bezbjednosti, čak može da ubrza očitavanje stranica i aplikacija koje koriste internet.

Vaš pametni telefon već posjeduje sve neophodne alatke, samo je potrebno da unesete jednu adresu. Međutim, hajde da prvo objasnimo šta zapravo radite.

Šta je DNS i zašto da ga menjate

DNS je skraćenica za "Domain Name System". U pitanju je decentralizovani bazni internet servis koji prevodi tekstualne u numeričke oznake i obratno. Kako se internet komunikacija bazira na numeričkim IP adresama, DNS je razlog zašto google.com pišemo na taj način, a ne kao 142.251.208.142, na primer.

Podrazumijevano, vaš pametni telefon koristi DNS servere internet provajdera na čiju mrežu je povezan. Ti serveri vrlo često funkcionišu savršeno adekvatno, ali nisu uvijek najbolja opcija. Tu privatni DNS provajderi stupaju na snagu, a jedan od najpopularnijih je nesumnjivo Cloudflare.

Zašto biste željeli da pređete na Cloudflare DNS? Odgovor je jednostavan - poznato je šta možete da očekujete. Cloudflare nudi brzo prevođenje, što često znači brže očitavanje stranica, bolje iskustvo surfovanja, ali i brži rad aplikacija koje sadržaj vuku sa interneta.

Pored dobrih performansi, ovaj DNS servis pruža dodatnu sigurnost, kao što je DNSSEC i DNS-over-HTTPS, ali možda i najvažnije od svega - ne vodi evidenciju vaše aktivnosti na internetu.

NAPOMENA: DNS i VPN nisu isto. VPN vrši enkripciju vašeg saobraćaja, koji zatim preusmjerava na svoje servere kako bi sakrio vašu IP adresu. Provajder ne može vidjeti koje sajtove posećujete kada koristite VPN, ali može kada promijenite DNS servis.

Kako da promijenite DNS servis na svom pametnom telefonu

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kada promijenite DNS provajdera na svom pametnom telefonu, ta promjena se odnosi i na Wi-Fi i na mobilnu mrežu. Promijeniti DNS nije teško, ali se putanja do željene opcije razlikuje od proizvođača do proizvođača, jer koriste drugačiju terminologiju i na različite načine grupišu podešavanja. Za početak, otvorite podešavanja svog telefona.

Ukoliko posjedujete Samsung telefon, željena putanja je Settings > Connections > More connection settings > Private DNS. Od ponuđenih, Izaberite "Private DNS provider hostname" opciju, u polje ispod unesite "one.one.one.one" bez navodnika, a zatim tapnite na "Save" dugme.

Za Xiaomi telefone, idite sledećim putem: Settings > More connectivity options > Private DNS. Izaberite opciju "Private DNS provider hostname", pa "Custom name". U polju za unos upišite "one.one.one.one" bez navodnika, a zatim dodirnite "Save".

Ukoliko ste vlasnik Huawei telefona, željenu opciju ćete pronaći odlaskom na Settings > More Connections > Private DNS. Izaberite opciju "Configure Private DNS", a zatim u polju ispod unesite "one.one.one.one" bez navodnika.

Kao što možete da vidite, bez obzira na proizvođača, krajnja destinacija je uvijek "Private DNS". Ukoliko nismo naveli vašu marku telefona, otvorite podešavanja i u polju za pretragu podešavanja upišite "Private DNS" kako biste pronašli željenu funkciju.

NAPOMENA: Imajte na umu da se nekada može desiti da Cloudflare DNS serveri padnu. U tim rijetkim situacijama nećete moći da pristupite internetu sa svog pametnog telefona. Ukoliko je to slučaj, vratite se u "Private DNS" podešavanja i privremeno izaberite Auto DNS opciju.

Filtracija malvera, sadržaja za odrasle i blokiranje reklama

Pored svega navedenog, DNS provajder takođe može blokirati određeni sadržaj. U slučaju Cloudflare-a, ovaj servis nudi blokiranje poznatih lokacija na kojima se možete zaraziti malverom, kao i blokiranje sadržaja za odrasle.

Kako biste blokirali isključivo rizične destinacije koje vas mogu zaraziti malverom, pratite korake koje smo već naveli, ali umesto "one.one.one.one" unesite "security.cloudflare-dns.com" bez navodnika.

Ukoliko blokiranju malvera želite da dodate i blokiranje sadržaja za odrasle, umesto "security.cloudflare-dns.com" unesite "family.cloudflare-dns.com" bez navodnika.

Ukoliko želite da vaš DNS blokira reklame, Cloudflare vam neće biti od koristi, ali hoće AdGuard. Ovaj DNS provajder će blokirati veliku količinu oglasa na različitim sajtovima i aplikacijama. Sve što treba da uradite jeste da u "Private DNS" polje unesete "dns.adguard.com" bez navodnika.

Međutim, iako će vam nesumnjivo biti od koristi, AdGuard nije u stanju da raspozna reklame koje se serviraju sa iste IP adrese koju posjećujete. Drugim rečima - neće blokirati YouTube reklame. Imajte na umu i da su serveri ovog provajdera, iz našeg iskustva, podložniji padu.