Rampa

Sudija zabranio X u Brazilu, kazna za sve koji društvenoj mreži pristupe preko VPN-a

Autor Ilija Baošić

Nova glavobolja za Maska nakon što je brazilski sudija naredio zabranu pristupa platformi X.

Izvor: SMARTLife

Sudija vrhovnog suda u Brazilu, Aleksandre de Moraes, izrekao je zabranu društvenoj mreži X u toj zemlji nakon što Ilon Mask nije obezbedio pravnog zastupnika. Sudija je Anatel-u, brazilskoj Nacionalnoj telekomunikacionoj agenciji, dao rok od 24 časa da ograniči pristup platformi, dok Google i Apple imaju pet dana da X aplikaciju uklone iz svojih prodavnica za brazilske korisnike.

Kako prenosi lokalni portal Poder 360, sud će takođe kažnjavati sve korisnike koji pokušaju da zaobiđu kaznu putem VPN-a, i to sa paprenih 50.000 reala, što je nešto više od 8.000 eura.

Sukob Moraesa i Maska traje već mjesecima, a sve je počelo kada je X platforma ponovo aktivirala naloge koji su po naređenju suda bili ugašeni. Kako tvrdi New York Times, ti nalozi su bili pod suspenzijom zbog širenja dezinformacija, a mnogi od njih pripadaju pristalicama bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara.

Sredinom avgusta, Ilon Mask je zatvorio kancelarije X-a u Brazilu, tvrdeći da je Moraes pravnom zastupniku kompanije prijetio hapšenjem zbog nepoštovanja "naredbe o cenzuri". Brazilski vrhovni sud je ove nedelje naložio hitno imenovanje novog pravnog zastupnika, zapretivši zabranom platforme ukoliko se zahtev ne ispuni u roku od 24 sata.

"Apsolutno ne insistiramo da druge države imaju iste zakone o slobodi govora kao SAD", piše u objavi kompanije sa profila za globalne vladine poslove. "Osnovni problem je da sudija Moraes zahtijeva da prekršimo brazilske zakone, a to jednostavno ne želimo da učinimo". Kompanija je u istoj objavi rekla da će objaviti "sve nelegalne zahteve sudije Moraesa, kao i sve relevantne sudske podneske".

Nakon odluke da zabrani X u Brazilu, Ilon Mask je putem svog profila Moraesa nazvao "zlim diktatorom koji je prerušen u sudiju".

Ovo nije prvi put da sud u Brazilu izriče zabranu nekoj društvenoj mreži zbog nepostojanja pravnog predstavnika. Prethodno su Telegram i WhatsApp bili predmet sličnog spora.