u Vijetnamu

Ugašen jedan od najvećih piratskih servisa na svijetu: Što ste strimovali, strimovali ste...

Autor Vesna Kerkez

Piratski striming servis Fmovies i sa njim povezani sajtovi, u periodu od januara 2023. do juna 2024. godine, ukupno su imali više od 6,7 milijardi posjeta

Izvor: Geo Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Koalicija za borbu protiv piraterije koju čine predstavnici 30 najvećih američkih i svjetskih filmskih kompanija i filmskih studija, tvrdi da je ostvarila pobjedu protiv velikog piratskog striming servisa Fmovies, čije sjedište je u Vijetnamu.

Alijansa za kreativnost i zabavu (engl. Alliance for Creativity and Entertainment – ACE) u četvrtak je saopštila da je, u saradnji sa policijom Hanoja, sprovela akciju zatvaranja Fmovies-a i sa njim povezanih sajtova, koji su zajedno činili "najveću piratsku striming operaciju na svijetu".

Oni su, u periodu od januara 2023. do juna 2024. godine, ukupno su imali više od 6,7 milijardi poseta. Osim Fmovies-a, riječ je i o sajtovima bflixz, flixtorz, movies7, myflixer i aniwave. U akciji je, takođe, ugašen video hosting provajder Vidsrc.to i sa njim povezani sajtovi, kojima je takođe "upavljao isti osumnjičeni", prenosi The Hollywood Reporter.

Hanojska policija je uhapsila dvojicu muškaraca u vezi sa Fmovies servisom, ali protiv ovih Vijetnamaca još uvijek nije podignuta optuženica.

Fmovies je pokrenut 2016. godine, i od tada je gotovo svakoga mjeseca ostvarivao 374 miliona posjeta. Zahvaljujući tome, dospeo je na 11. mjesto najposjećenijih televizijsih, filmskih i striming sajtova na svijetu.

Predsjednik Alijanse za kreativnost i zabavu Čarls Rivkin, nazvao je akciju gašenja piratskih striming servisa "zapanjujućom pobjedom za glumce, filmske ekipe, pisce, reditelje, studije i kreativnu zajednicu širom svijeta".

ACE okuplja brojne filmske i televizijske kuće, i u saradnji sa državnim organima i pravnim tijelima u SAD i inostranstvu, radi na sprovođenju zakona u borbi protiv onlajn piraterije.

Glavne članice te alijanse su kompanije Netflix, Apple TV+, Amazon i The Walt Disney Studios, dok dio međunarodnog članstva čine BBC Studios, Canal+ Groupe, Televisa, MBC Group i RTL.