Samo za 40+

Stiže replika legendarnog ZX Spectruma sa gomilom kultnih igara

Autor Miloš B. Jovanović

The Spectrum, koji emulira i 48 i 128 model originalnog računara, dolazi sa 48 najpoznatijih i najboljih igara od kojih se današnji 40-ogodišnjaci i 50-ogodišnjaci, između 1982. i 1992. nisu "skidali"

Originalni Sinclair ZX Spectrum 48K iz 1982. godine
Izvor: Wikimedia / Bill Bertram

Jedan od prvih kućnih računara na evropskom tlu – ZX Spectrum, britanske kompanije Sinclair Research, zajedno je sa svojim glavnim američkom konkurentom – Commodore-om 64, pionir je kućnog gejmiga sa početka osamdesetih godina prošlog vijeka.

Legendarni "debeljko" (nadimak stekao po debljini kućišta) već je dobio svoju modernu verziju u vidu retro gejming konzola THEC64 (iz 2019.) i THEC64 Mini (iz 2018.), pa je sada došao red i na kultnog "gumenjaka" (po gumenim tasterima tastature).

Kompanija Retro Games, odgovorna i za modernu interpretaciju C64, napravila je svoju najnoviju repliku jednostavno nazvanu – The Spectrum, gejming računar po izgledu gotovo identičan originalnom 8-bitni ZX-u.

The Spectrum, koji emulira i 48 i 128 model originalnog računara, dolazi sa 48 najpoznatijih i najboljih igara od kojih se današnji 40-ogodišnjaci i 50-ogodišnjaci, između 1982. i 1992. nisu "skidali". Među njima su i: Manic Miner, Pheenix, The Hobbit, Spellbound, Wheelie i Penetrator. Jedina razlika je u tome što danas za njihovo igranje nisu potrebni kasetofon, ni kasete sa igrama.

U pakovanju sa konzolom dolaze dva kabla: USB-C za napajanje (ali bez adaptera) i HDMI kabl povezivanje sa televizorom. Tastatura je potpuno funkcionalna, a od "hardvera" tu su još i četiri USB-A priključka za priključivanje kontrolera u igrama za više igrača.

Prikaz slike je 720 HD, uz kompatabilnost sa PAL (50Hz) i NTSC (60Hz) video formatima, a igre se igraju u originalnim proporcijama ekrana od 4:3 i moguće ih je igrati sa ili bez CRT filtera. Poziciju u igrama moguće je snimiti u bilo kom trenutku, za šta postoje četiri određena slota. Takođe, snimljene pozicije moguće je premotavati i do 40 sekundi unazad.

A osim igara koje dolaze sa računarom, na The Spectrum-u se mogu igrati i druge igre sa USB "fleške", ukoliko su u sljedećim podržanim formatima: TAP, TZX, PZX, SZX, Z80 i SNA.

The Spectrum retro računar-konzola trenutno je dostupna za prednaručivanje samo u Velikoj Britaniji, po cijeni od 89 funti, što je nešto više od 105 eura. A kada postane dostupna u ostalim djelovima Evrope, vjerovatno će biti nešto skuplja.