čekala sam, čekala sam...

Od Apple-a to niko nije očekivao: Kad ćemo prvi put preklopiti iPhone?

Autor Dušan Volaš

Nepotvrđene glasine već duže vrijeme sugerišu da se u Kupertinu razvijaju dva uređaja na preklop, ali niko nije očekivao da će sve to trajati toliko dugo, pogotovo ako se ima u vidu dokle je na tom polju stigla konkurencija

iPhone na preklop (koncept render)
Izvor: x.com / the apple hub / Concept: Michal Dufka

Telefoni na preklop su imali veoma brz razvoj i napredak u poslednjih pet godina, pa su uticali i na to da neki proizvođači počnu da eksperimentišu i sa većim "formatima" kao što su laptopovi. S druge strane, neki proizvođači, kao što je Apple još uvijek nisu uspjeli da zagrizu ni parčence "sklopivog" tržišnog kolača.

Nepotvrđene glasine već neko vrijeme tvrde da se u Kupertinu razvijaju najmanje dva uređaja na preklop, od kojih bi jedan trebalo da bude pametni telefon, a drugo veći prenosni uređaj – neka vrsta hibrida između iPad i MacBook računara.

Međutim, dobar poznavalac dešavanja u Apple-u, ugledni analitičar Ming-Či Kuo tvrdi da je projekat "Apple na preklop" još jednom odložen.

Kuo tvrdi da je Apple pomjerio raspored početka montaže svog prvog uređaja na preklop sa početka 2026. na kraj 2027. ili možda čak i na 2028. godinu.

Pored sklopivog iPhone-a, očekuje se da će drugi uređaj biti MacBook na preklop, a ne iPad kao što se ranije spekulisalo. Apple navodno planira da to bude uređaj sa ekranom dijagonale od 18,8 inča.

Razlog za toliko kašnjenje su "tehnički izazovi" koje Apple ima sa ekranom i mehaničkim komponentama uređaja. Ta kompanija je, navodno, već otkazala planove za proizvodnju većeg uređaja sa ekranom od 20,25 inča.

Jedini dobavljač sklopivih panela za nove uređaje bi, prema ranijim izvještajima, trebalo da bude južnokorejsku LG. Prve procjene ukazuju na ta da bi cijena po komadu mogla da bude od 600 do 650 dolara za panel i između 200 i 250 dolara za šarke.

Naravno, visoke cijene glavnih komponenti će se odraziti i na konačnu cijenu uređaja, pa se očekuje da će se ona kretati oko 3.500 dolara.