Vijesti

Ranjivosti u Microsoft aplikacijama za macOS omogućavaju hakerima da tajno snimaju korisnike

Autor Dušan Volaš

Microsoft smatra ove probleme "malim rizikom", ali nakon izvještaja ipak je ažurirao Teams i OneNote kako bi uklonio ranjivost.

Izvor: MONDO

Istraživači iz Cisco Talos grupe otkrili su osam ranjivosti u nizu Microsoftovih aplikacija za macOS, uključujući Teams, Outlook, Word, PowerPoint, OneNote i Excel, koje bi mogle omogućiti hakerima da dobiju pristup "mikrofonu, kameri, folderima, snimanju ekrana, korisničkim unosima i još mnogo toga".

Prema onome što je na blogu u ponedjeljak objavio Cisco Talos, ako su korisnici već dali tim aplikacijama dozvolu za pristup resursima uređaja, onda način na koji je Microsoft dizajnirao svoje aplikacije znači da bi hakeri mogli da ih iskoriste za tajno snimanje videa ili zvuka, bez znanja korisnika.

"Ako je pouzdana aplikacija kompromitovana, njome bi se moglo manipulisati kako bi se zloupotrijebile njene dozvole, što bi omogućilo napadačima da izvršavaju radnje bez znanja korisnika. Na primjer, ako se eksploatiše aplikacija za video ćaskanje sa pristupom kameri i mikrofonu, mogla bi biti prinuđena da snima bez upozorenja korisnika", upozorio je Cisco.

Sve ranjivosti su povezane sa ubacivanjem biblioteke - tehnikom od koje se macOS brani pomoću Hardened Runtime, postavke koja ograničava učitavanje rizičnih biblioteka koje mogu sadržati zlonamerni kod.

Međutim, pošto ova postavka takođe ograničava neke mogućnosti od kojih aplikacije mogu da zavise, Apple savjetuje programere da mogu "da dodaju pravo da onemoguće zaštitu kako bi osigurali funkcionalnost svojih aplikacija.

Cisco tvrdi da je Microsoft dodao prava za pogođene aplikacije, onemogućavajući neke od zaštita koje pruža Hardened Runtime, i da je to bilo nepotrebno.

Pravo koje koristi Microsoft ima za cilj da omogući aplikacijama da učitavaju dodatke koje su potpisali programeri trećih strana, međutim Cisco kaže da jedini "dodaci" dostupni Microsoftovim macOS aplikacijama su zasnovani na vebu i poznati su kao "Office programski dodaci".

"Ako je ovo tačno, postavlja se pitanja o neophodnosti onemogućavanja validacije biblioteke, posebno ako se ne očekuje učitavanje dodatnih biblioteka. Korišćenjem ovog prava, Microsoft zaobilazi zaštitne mere koje nudi Hardened Runtime, potencijalno izlažući svoje korisnike nepotrebnim rizicima", kažu istraživači.

Microsoft smatra ove probleme "malim rizikom". Ali nakon izveštaja, Microsoft je ipak ažurirao Teams i OneNote kako bi uklonio ranjivost.

Međutim, Cisco kaže da su Excel, Outlook, PowerPoint i Word i dalje ranjivi i upozorava da "ostavljaju vrata otvorena napadačima da iskoriste sva prava aplikacija i, bez ikakvih korisničkih zahtjeva, iskoriste sve dozvole koje su već dodijeljene aplikaciji, služeći kao posrednik za dozvole za napadače".